25 Dec 2011

Cuti Akhir Tahun 2011

No comments:
Banyak benda/perkara yang berlaku sepanjang cuti bulan disember ini. Pertama sekali, semasa dalam perjalanan balik ke kampung, keta saim aku terbabas dan menyebabkan ketanya terparking kat dalam parit. Agak teruk gak ketanya, tpi alhamdullilah drivernya x de apa2.

Keduanya, cuti kali ini gak merupakan cuti yg pling bnyak bantuan yg diumumkan oleh Gomen. 1st, budak-budak sekolah dapat bantuan rm100 untuk keperluan sekolah. Kelam kabut gak sekolah aku nk agihkan duit tu sbb masa yg diperuntukkan terlalu hampir dgn cuti sekolah. Walaupun pada pandgn spec mata aku, rm100 tdk byk jika dibandingkan dgn yuran buku dan sumbangan pibg yg trpaksa mereka bayar apabila memulakan sesi persekolahan yg baru nnti, tpi sekurang2nya dpt mengurangkan beban yuran/pelbagai bayaran yg smkn meningkat tiap2 tahun.
Bantuan kedua lak bila Gomen umumkan bantuan rm500 utk rakyat berpendapatan bwh rm3000 per-isi rumah. ada lagi ke yg bergaji kasar bwh rm3000??kal0 tolak dgn loan2 @ hutang2 mgkn ramai yg berpendapatan bwh rm3000. Jadi, rs2nya kerajaaan perlu meng-highlit-kan pendapatan bersih bawah rm3000 bknnya pendapatan kasar bwh rm3000. Kerja kilang kal0 buat OT pn bleh cecah rm3000++. (kal0 nk di ikutkan, gaji aku pn bwh rm3000 lagi dan layak tuk aku memohon, tapi bla dipikir2kan balik rasa bersalah pn ada sbb jika aku mengisi borang tersebut mgkn aku telah mengurangkan peratus dpt bantuan bgi mereka yg berpendapatan atas rm3000 tapi bilangan anak ramai...kat dunia kita boleh tipu maklumat diri-tanggungan dan gaji tpi akhirat nnti pndai2lah jawab sendiri kat pdang masyar).


::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Tahun ni cuti yg best sbb pertama kali aku pegi negeri siam(thai)..wlaupun xjauh tpi skrg2nya aku telah menjejakkan kaki ke oversea..hahahah..(wl0pun jarak sempadan hnya 20meter)

9 Nov 2011

Hari Raya Qurban 2011

No comments:
demm...tahun ni merupakan tahun kedua aku menyambut hari raya aidiladha di negeri TEMPE ni. Bukan aku xnak balik, tapi disebabkan cuti yg xbyk dan ada xtvt kat sekolah.

Wlaupun xdpt blk raya namun ak ttp heppi wlopon air mataku tertitik atas skrin leptop sambil mengharapkan pemohor besar raja-raja menangguhkan hari raya qurban sehingga bulan disember nanti. Kan senang kal0 pemegang mohor besar raja-raja buat sistem undian raja seperti Akademi fantasia mengenai tarikh hari raya qurban, tentu aku dah beli topup byk2 n lepas tu aku undi byk2 RQ[jarakkan]Disember pastu hantar ke 32728(dapat).

Tapi sepanjang 2tahun aku berada di johor ni, aku dpt rasa yg cuti hari raya kaum lain lbih lama berbanding dgn cuti hari raya. Contohnya, mggu lepas, hampir seminggu aku cuti smasa hari raya deepavali sedangkan aku xde pn kawan yg beragama hindu, paling tidak pon aku pegi kat Ravi sbb sbb nk gunting rambut.

Apa2pn aku harap ni merupakan tahun terakhir aku beraya aidiladha kat johor ni, mintak2 thn depan aku bolih beraya di kelantan.

______________________________________________________________________

Pagi tadi aku trdgr suara takbir hari raya kat mesjid berhampiran rumah aku.. sedih siottt xbalik kg lbih2 lgi kal0 dgr suara takbir.

______________________________________________________________________
DEmm U sbb cuti raya 3hari jer, tapi demm me sbb pagi tu smasa nk pegi smyang raya, baru aku perasan yg bju melayu aku smua kat kampung. chehhhh....myesal xcheck sehari sblm, xpsl2 org beraya paka bju melayu,aku lak beraya paka jersi spurs jer..SPURS pn spurs la jnji RAYA...

p/s::
kepada mereka2 yg menunaikan fardu haji, diharapkan agar mendapat haji mabrur.. Dan kepada seluruh rakyat mesia terutamanya mak,ayah aku, adik-beradik, anak sedara,bapa sedara, sepupu-sepapat, sedara seislam dan juga yg xislam...DIkesempatan ini, aku ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA.. MAAF ZAHIR DAN BATIN... DAN semoga kita semua dapat melakukan pengorbanan ke arah kebaikkan.

29 Oct 2011

Final Exam 2011

No comments:
Minggu depan mulai 1/11-3/11 final exam tuk sek rendah. Macam manalah budak2 tu jwb nnti. Jangan ada yg trtido smasa exam sudah. Ataupun xde lagi kes thn lepas, budak2 tggalkan nota kat ruangan jawapan, "Mintak Maaf cikgu, saya tak sempat buat".

Mintak2lah kali ni bilangan A bertambah dan bilangan gagal berkurangan. Lebih2 lagi bagi kelas tahun 4. Dari bulan oktober lagi buat revision, kal0 fail juga, xtahulah nk buat guano lagi. Harap2 mereka ingat lagi apa yg telah mereka belajar semasa revision sebelum ni. GUD LUCK to aLL PUPILS. WiSHING ur BEST.

10 Oct 2011

Bajet 2012: Dari pandangan spek mata AKU yg dah PATAH

No comments:
Bajet 2012, apa yg bestnya bajet tahun ni?? yang aku thu, dari kwn2 aku yg lain(sbb aku xsmpat tgk bajet,ttido)... Gaji akan ada 2 kenaikkan iaitu kenaikkan untuk gaji tahunan antara rm80-rm320(rs2nya aku dpt dlm rm150-rm200) dan satu lagi kenaikkan gaji disebabkan pelarasan gaji(sistem saraan baru). Ada juga disebut semasa bajet hari tu tentang pemendekkan time-based guru dari 10 thun kepada 8thn dan juga pengenalan sistem gaji 3lapis iaitu p1,p2,&p3 dimana guru yg cemerlang boleh naik dari p1 terus ke p2 dan seterusnya. Jadi, disebabkan pengenalan sistem pelarasan gaji yg baru, maka lepas ni xde la lagi gaji penjawat awam mencecah dinding gaji kerana selagi berkhidmat,selagi itulah pergerakan gaji berlaku.

_______________________________________________________________________________
Imbuhan Guru Diumum November

Kira-kira 480,000 kumpulan pendidik dalam sektor perguruan di negara ini bakal menerima faedah menerusi peruntukan Bajet 2012.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, beliau akan mengumumkan secara terpeinci faedah yang bakal dinikmati kumpulan berkenaan menerusi bajet yang diperuntukan kepada Kementerian Pejaranpada awal November depan.

“Banyak yang diumumkan oleh Perdana Menteri bagi memperkasakan perkhidmatan awam termasuk sektor pendidikan dan perguruan.

“Secara terpeinci akan saya umumkan pada awal November depan mengenai apakah kandungan yang bakal dinikmati oleh guru-guru yang jumlah mereka adalah satu per tiga daripada keseluruhan penjawat awam,”katanya pada sidang media di lobi Parlimen di sini, Jumaat.

Selain itu Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran turut menyambut baik pengumuman Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak menerusi Bajet 2012 kerana banyak memberi tumpuan kepada sektor pendidikan.

“Banyak sekali faedah yang bakal dinikmati seperti bantuan untuk menaik taraf infrastruktur sekolah serta bantuan persekolahan,” katanya.

________________________________________________________________________________

Fuh, byk gak insentif yg guru dpt. Untungnya jadi seorang guru. Walaupun kedengaran seperti byk kelebihan yg diperoleh guru, tapi sebenarnya tugas guru sekarang ini dah bertambah, rasanya mmg ssuai kerajaan menaikkan @pun memberikan imbuhan untuk guru. Lagipun, kita berjaya pada hari ni pun disebabkan oleh guru kan..
________________________________________________________________________________

Download Teks Ucapan Penuh DS NAJIB bagi Belanjawan 2012.

Download Sini

_______________________________________________________________________________

Tak Sabar Tunggu bulan NOVEMBER. Lagi ada beberapa hari lagi tuk Berita Gembira Dari TPM....

25 Sep 2011

BOLA MALAYSIA

No comments:
Video-video dari youtube.

_________________________________________________________________________________

Ramli menyertai Manchester United

__________________________________________________________________________________

Komen Hitler game Malaysia vs Japan


___________________________________________________________________________________

11 Sep 2011

Selamat hari Raya

No comments:
Ucapan ini saya tujukan kepada emak,ayah dikampung,adik-beradik yg berada di pahang,s'gor, johor dan kelate, atok,nenek, sedara-mara,sepupu-sepapat, saim-saim yg dah lama xbrjumpa, Dengan hati yang tulus ikhlas aku ingin ucapkan Selamat Hari Raya. Maaf Zahir dan Batin. Kal0 ada tersalah,silap atau terberhutang dengan tidak sengaja mahupun sengaja, kira halal eh. 0-0.



Pada hari ini juga aku ingin mengajak kawan-kawan @ saim-saim dtg ke rumah terbuka yg akan aku adakan semalam. Dan aku telah sediakan byk duit raya tuk tetamu yg datang, xkira tua atau muda, baligh atau belum, semuanya ada aku sediakan. Kehadiran anda amatlah dihargai. Temkiu.



Dan pada kesempatan ini juga aku ingin memberi peluang buat sahabat-sahabat/saim-saim ataupun sesape saje yg ada buat jamuan raya untuk mengajak ku ke rumah terbuka yg anda semua anjurkan. Insyaallah, walopon pada hari tersebut aku dah ada 5jemputan rumah terbuka, tapi aku akan cuba hadirkan diri juga.



Dan juga kepada mereka-mereka yang ingin memberi duit raya, bolehlah terus bank-in ke akaun tabung haji aku, ataupun akaun ASBku, no akaun aku masih gunakan no akaun yg sama okay. Kal0 boleh bagilah duit raya dalam 2,3ribu ringgit. Duit raya anda amatlah di alu-alukan.



Terakhir tetapi tidak kurang pentingnya(Last but not least), yang tertinggal puasa ari tu bolehlah mula menggantikan puasa yg tertinggal. Tak kesahlah tertinggal puasa dgn sengaja ataupun tidak sengaja, terkorek hidung ataupun terkena gastrik bulan puasa, tersuap nasi 1pinggan dlm mulut ataupun terpaksa makan sebab tak tahan tgk budak umor 2tahun duk tgh makan eskrim. Hutang duit bolehlah kita bayar dgn duit,tapi hutang puasa byrlah balik dgn Allah.



___________________________________________________________________________________

Walaupun dah seminggu lebih kita beraya tapi aku nak ucapkan juga

Selamat Hari Raya Aidilfitri.


Suka dgr ungkapan budak2 umor 2tahun yg xpuasa, Puasa sebulan jadi raya kenalah sebulan.
ermmm...eloklah yg puasa sebulan lepastu raya pun sebulan, tapi ada gak yg puasanya setengah hari jer, tapi rayanya sebulan setengah.

9 Aug 2011

Bonus Raya

No comments:

Alhamdullilah, setelah lama aku tunggu berita pasal bonus, akhirnya malam tdi kuarlah PM kita kat TV3 sambil jari telunjuk tunjuk ke arah atas, "Dengan ini, ................., bonus 1/2 gaji bagi penjawat awam yang akan dibayar sebelum Hari Raya. Alamatnya sebelum raya ni aku dpt tambahan duit raya 1/2 gaji. Bolihlah wat shoppim raya. Dah lama aku xbeli bju raya, tiap2 thn asyik paka bju melayu yg sama je, nsb baik tok imam semayang raya tak perasan aku paka baju melayu sama.

Tetiba dpt bonus, xsempat aku nk plan psl kegunaan bonus. Nak tukar rumah baru, rasa2nya bayaran peguam pon xlepas. Nak angkat keto ferrari, mcm cukup2 je nak byr rodtek, insurans + installment + deposit sapa nak bayar?. Nak tukar hset Gahone (kombinasi hanset Galaxy + Iphone), rsa cam sampah lak, aku mana lah guna hset canggih2 ni, dari dulu sampai skrg aku msh setia dgn nokia berbunyi monofonik.

Tapi yang semestinya bila dapat bonus ni kena bagi kat mak,ayah aku. Jika dulu aku slumber je mntak dgn mak,ayah aku, jadi bila dah kerja ni aku kna la slumber gak kirim duit kat kampung.

____________________________________________________________________________________

ermmm..banyak betul idea2 yg aku nak buat bila masuk bonus ni sehingga aku terlupa yg kerajaan nak bagi bonus 1/2bulan gaji bukannya 1/2 tahun gaji. Gaji aku rendah, maka bonus yg aku dpt pon rendah. Itulah dulu2 bila org suruh belaja rajin2 biar jadi tokey balak tak sey ikut, tpi skrg ni bila dpt bonus rendah baru menyesal.
___________________________________________________________________________________

Mana satu bonus aku ni???

3 Aug 2011

Menu Berbuka Puasa Pertama 2011

2 comments:
hari ni merupakan hari pertama aku berbuka di johor untuk sesi ke-2 (sesi pertama aku pada thn 2010)...Mcm biasa duk johor pn mcm duk kt kelate je, Pusing-pusing, usha-usha nasi ambang tapi last-last nasi kerabu gak yg menjadi pilihan tekak. Nasib baik aku awal cikit sbb tadi pn dia pnya nasi kerabu dah last kopek (lauk yg terakhir).



Tak tahulah mcm mna rasa nasi kerabu ala-ala johor ni. Wlopon mkn nasi kerabu, tapi utk mem'balance'kan dengan scent johor, aku beli la air katira..baru nmpak percampuran budaya JoTe (johor-kelate)...



Chaittt..psl mkn pn nk tulis..kan dah xpsl2 satu muka surat surat A4 dah penuh. Tulis psl mkn ni ttiba perut rasa lapar lak.

_________________________________________________________________________
Makan untuk Hidup,
Bukan Hidup untuk Makan

2 Aug 2011

Berbuka puasa dalam Tren Keto Api

No comments:


Cepat betul masa berlalu, pejam-celik-pejam-celik tahun ini merupakan tahun kedua aku puasa kat nogri Johor n juga tahun ke-2 aku kerja dalam puasa. Harap-harap tahun ni aku diberikan kesempatan untuk menyempurnakan ibadat puasa(lebih2 lagi menyambut ari raya..hiihihihi)..


Puasa mmg nikmat lebih2 lgi wktu berbuka puasa. Ari ni pertama kali aku berbuka puasa atas kereta api. Walaupun juadah berbuka ala kadar je tapi disebabkan lapar punya psl semua mknan licin. Nasib baek lah kat hentian gemas tadi ada kedai jual nasi bungkus, kir5a dapatlah berbuka puasa dgn nasi, kal0 tak jawabnya berbuka dgn buah kurma dgn roti je lah. Tapi ketika mkn td, rasa cam menyesal lak sbb xbeli dua bungkus nasi sbb mkn td rsa mcm xcukup jer. Agak pelik tadi, aku dah mkn habis stu bungkus nasi, tp aku tgk org lain br duk bukak getah yg ikat nasi. Mission Impossible..Aku berbuka puasa awal ke atau orang lain yg berbuka lambat??? tapi Rasa2nya xdelah awal sgt aku berbuka sbb tdi pekerja ktmb pn cakap pkl 7;21 dah bolih berbuka.

Masa naik kereta api tadi pon aku ternampak adegan orang2 xpuasa. Buat malu orang Islam jer, dah la tak puasa tapi bolih lak buat selamber tenuk dia jer hisap rokok depan orang ramai. Perangai mcm ni tak tahulah nk cakap apa. Nak tegur, semua dah besar panjang. Mungkin semua yg hisap rokok ni xsmpat blaja habis pendidikan agama islam kat sekolah kot, ataupun mungkin mereka dah lupa perkara2 yg bolih membatalkan puasa..

hmm..apa2pun selamat berpuasa dan selamat berbuka puasa.

________________________________________________________________________________
Kat bawah ni, aku nk share link psl kelebihan puasa.

#1. LINK 1

#2. LINK 2
----------------------------------------------------------------------------------
Aku nk tulis psl agama aku pun msh dlm proses belajar. Jadi, baca je lah istilah puasa dari mereka yang ahli tentang agama ni.

22 Jul 2011

Uncle Sogo

No comments:
Reaksi sorang unkle yg dah tua mengenai Bersih

Walaupun isu BERSIH 2.0 dah lama berlalu, tapi aku nak kongsi satu video kat urtube mengenai pandangan sorg pakcik tua mengenai BERSIH.



::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Orang tua pun tahu mana yang baik dan mana yang buruk. Pilihanraya nak yang BERSIH-bersih je, tapi hati tak nak lak diBERSIHkan. Kan lebih elok kal0 mereka yg menyertai BERSIH ari tu pergi gotong-royong memBERSIHkan kubur,kampung ke ataupun KUALA LUMPUR tu sendiri.

Say No to Demonstrasi
Say No to BERSIH.

_______________________________________
Jom ikut aku hujung minggu ni, aku igat nk buat BERSIH 3D. Pengisiaannya ialah bersihkan rumah aku.

20 Jul 2011

Demmm... Umo aku berkurang 1 tahun lagi..

No comments:
Semalam genap sudah umor aku yg kedua belas tahun. Rasa macam sekejap je masa berlalu, pejam-celik-pejam-celik dah setahun masa bergerak pergi. Kenapa aku rasa sekarang ni masa cepat sangat bergerak, Adakah bumi telah memendekkan putarannya ataupun orbit bumi semakin hampir dengan matahari??---->malas aku nak pikir mnda2 akademik ni, buat sakit kepala jer, biar ahli2 sains je kaji psl kependekkan masa ni(cepat la kaji ahli sains woi, aku dah bagi hint tu).



Bila sebut pasal hari jadi ni, otomatik ianya bersangkut paut dan maut dengan pertambahan umor yang mana kalo dilihat dari sudut sains (eksperimen sains sekolah rendah),Inferens- Semakin meningkat UMUR, Semakin nampak keTUAanya. secara Hipotesisnya, proses PeNUAan dimangkinkan oleh peningkatan umur manusia. Jadi, Kesimpulannya, Umur Manusia amat mempengaruhi sifat @ fizikal manusia.

Dari sudut agama, pertambahan umur beerti kita semakin dekat dengan tanah, bak kata orang cina, rumah kata pergi..perrrgiiiii.. tanah kata mai sini meh. Jadi bagi mereka yg bertambah umur macam aku ni(walaupun bknnya tua sgt) elok-eloklah kita pikir dan renungkan balik apa souvenir (@bekalan) yang akan kita bawa bersama ke alam lain nanti. Agak-agak yg mana paling banyak, belah kanan ke belah kiri?? kalo belah kanan yg banyak okay la, tapi kal0 yg belah kiri banyak, xdapet ambo nk tulum bak kata KL Gangster, Lu ayah long ke ayah angah ke, gua tak peduli. yang pasti ari ni lu teman gua kat dalam api sana. Fuhh..dasyat gak aku sembang psl agama, dah macam ustazah badariah dan ustaz zahazam spt dalam citer Manisnya kurma ni (hehehe..ayat tak boleh blah dah mcm Jeb Sepah )

Dari sudut matematik lak, hari jadi bermaksud berlakunya penambahan beberapa angka dan kuantiti nombor. Umur, kal0 dulu 11 tahun, tapi skrg ni dah masuk 12 tahun. Lilin kal0 dulu sebelas batang tapi skrg ni dah jadi 3 batang(satu lilin besar, 2 lagi lilin kecik), kal0 dulu dapat hadiah keta remote kontrol dah senyum smpai telinga, tapi skrg ni dah xmain r rempit2 guna RC car, paling cikai pon nk hadiah moto kawasaki ninja padahal pijak pedal brek pon paka hujung kaki.

Dari sudut pandangan aku yang xpernah sambut hari jadi, Bagi aku hari jadi ialah hari aku dilahirkan dan bukan dijadikan. Seingat aku, dr kecik smpai besar, xprnah terlintas dalam kepala hotak aku tuk sambut hari jadi, bahkan kal0 lihat org2 yg duk sambut hari jadi @ sdang mnyanyikan lagu happy birthday to u ->2x... kadang2 rasa nk tergelak (tp slalunya aku gelak dlm hati je lah), buat apa lah kita merayakan hari lahir kita, adakah hari lahir kita begitu special sampai perlu kita raikan, wat perabiskan beras jer. Dah lah dgn paka topi ahli sihir dan kadang2 ada badut berhidung merah(ni yg aku tgk dlm tibi tp xpasti kat real life ada ke tak). Sebenarnya, menyambut hari lahir tak salah tapi cara sambutan sahaja yang kureng sesuai. Kan baik kal0 tuk sambutan hari lahir wat kenduri doa selamat sbgai tnda kita bersyukur kepada Allah kerana telah berjaya memenangi sperm racing dan selamat lahir ke dunia.
Nasib baiklah aku lahir dalam keluarga susah jadi xdelah budaya menyambut hari jadi ni.

__________________________________________________________________________________
Sebenarnya aku sendiri pon dah lupa psl tarikh hari lahir aku, nasib baiklah tgh malam sebelum kejadian si ananda tokey maxis hntar msj ucap selamat hari jadi tuk aku disambil dia bgi free gift - free call tuk semua nombor maxis tuk tempoh satu hari(cett..kedokut pnya maxis, untung juta2 bagi free satu hari jer, len kali bagi la 1mnggu,1bulan ke br syok), 1hari pon 1hari la jnji pree of charge, tapi bila aku check phonebook telepon aku, cilakat punya maxis dia dah selongkar phonebook aku sbb tu dia bgi pree satu hari, mana taknya bila aku check semua ahli keluarga aku termasuklah abg2 ipar aku semua paka Line Celcom aku sorg jer paka Line Maxis. Chaitt...poorraaaahhhhh.....

17 Jul 2011

Kejohanan Olahraga SKIP 1 2011

2 comments:
Dengan lafaz bismillah, saya merasmikan penutup bagi Kejohanan Olahraga SKIP 1 bagi tahun 2011.

Fuh..lega sukan dah habis. Lepas ni keadaan kembali mcm biasa. Guru-guru kembali mengajar, murid2 kembali belajar. Ini menandakan bahawa UPSR semakin hampir dan persekolahan penggal kedua telah berada di pertengahan penggal. Ramai orang cakap sukan tahun ni kurang meriah, tak seperti tahun2 sebelumnya, tp bagi aku sukan tahun ini sama je dgn sukan tahun lepas cuma pengisiannya sahaja yg sedikit berbeza.

Jika tahun lepas rumah Utarid (Kuning) juara keseluruhan, tetapi pada tahun ini ZUHAL (Hijau) telah berjaya menjadi juara keseluruhan. Pergghhh..bangga beb, walaupun persediaan sukan agak kelam kabut tapi rumah Zuhal telah berjaya meninggalkan rumah2 lain sejak hari ketiga kejohanan lagi dengan memungut 20 emas jauh meninggalkan rumah2 lain. Pada hari terakhir kejohanan Hijau telah menambah sebanyak 4 lagi pingat emas. Tahniah rumah Hijau, Tahun depan kita Conquer lagi.

We're the Might, We comes to Fight.
We Try our best till the Last Fight.
ZUHAL, TERBAEKK!!!!


------->>> Gambar akan di upload kendian ------->

2 Jul 2011

Larian Serentak 1Murid 1Sukan 1Malaysia

No comments:
Hari ini kat sekolah aku ada larian 1Murid 1Sukan 1Malaysia. Itulah sekarang ni apa2 program mesti ada tagline 1Malaysia kat belakang. Sepatutnya kena tambah lagi, 1Murid 1Sukan 1Malaysia 1Bangsa 1Agama. Larian yang dilepaskan serentak diseluruh negara pada pukul 7.45 pagi. ermm...tak tahulah boleh dibuat serentak @ dop, mungkin ada yg bermula jam 7.46 pagi dan mungkin terdapat sesetengah kawasan dilanda banjir/tsunami yg menyebabkan larian tidak dapat diteruskan. Siapalah kita untuk menentukan bila sesuatu perkara itu berlaku melainkan dengan ketentuan Allah. Pedulikan tentang rekod, yang penting pelaksanaan dan objektif utama larian dapat dicapai. bak kata omputih, U jump I jump.

Tapi tak sangka lak bila tgk bilangan pelajar yang datang hari ni, berduyun-duyun mcm ikan duyung pegi kord memmoth. Biasanya kalau persekolahan hari sabtu, bilangan pelajar bolih dikira paka jari tapi hari ni bebutang kalkulator pon dah jemm duk kira bilangan murid. Memang bersemangat bila ada sukan tapi bila dgr psl sekolah ganti, semua buat2 tak tahu. Bila tanya kenapa tak datang sekolah, bolih wat muka innocent pastu jawab pakcik bas xnak ambil padahal rumah depan pintu pagar sekolah jer, buang masa driver bas jer nak berenti ambik. Nak bagi alasan pun biarlah konkrit sikit ni asyik gunakan taktik lama yang aku guna dulu jer, mmg ler kantoi. Tapi aku biasalah, xkan marah2 ataupun tanya macam2 jika murid2 xdtg pada hari sabtu sbb masing2 ada hal2 sendiri. Beruntung pelajar2 dapat guru yang memahami mcm aku ni. Lagipun aku dulu2 pun pernah gak buat apa yg murid2 aku buat. Dah biasa. What Goes Around Comes Around.

Larian 1M1S1M ini dimulakan dengan sesi pemanasan badan dan senamrobik. Lepas tu pelajar2 dilepaskan mengikut tahun iaitu Thn 6, Thn 3, thn 2, Thn 1, Thn 4, Thn 5. Bersemangat betul pelajar lari dan mcm acara pecut 100m. Alhamdulillah, nasib baik xde pelajar yang mengalami kecederaan semasa larian kecuali 2 orang pelajar jatuh tapi itupun tidak mengalami kecederaan.

kal0 dilihat dari penyertaan pelajar sekolah aku iaitu lebiy kureng 700++, rasa2nya larian 1M1S1M ini telah tercatat dalam Malaysia Book of Records untuk larian serentak terbesar melibatkan pelajar.


:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::;:::
Larian 1Murid 1Sukan 1Malaysia dah settle, lepas ni countdown tuk Kejohanan Olahraga Tahunan Sekolah sesi 2011.

Moral of the day:
Otak Yang Cerdas datangnya dari Badan yang Sihat

29 Jun 2011

Aktiviti sebelum Sukan 2011

No comments:
Semalam baru jer sekolah aku buat latihan sukan untuk kejohanan olahraga tahunan 2011. Macam biasalah bila ada olahraga maka kenalah ada trek larian. Jadi, disebabkan tahun ni sekolah aku kekurangan guru lelaki untuk n\buta trek larian maka dgn sbb kesian kat member aku buat kerja sorang2 jadi aku buat gatal2 tangan pegi tolong buat trek sekali. Mula2 aku siapkan tempat utk acara lompat jauh, pergghhhh..disebabkan hmpir setahun terbiar, dah xnmpak mcm gelanggang lompat jauh sbb rumput2 dah sama panjang dgn rumput kat padang. Nak tak nak, trpaksalah aku ambil cok(camgkul) untuk gali balik kawasan pasir yg berumput. Fuh..penat sbb dah lama x pegang cangkul, mcm nk patah pinggan duk membongkok.
Dah siap mencangkul, aku try buat line padang lak. mula2 okay la, tapi bila masuk line melengkung untuk sebelah kanan, habis semua line off track. ukur punya ukur, rupa2nya berlaku kesilapan penandaan. O.M.G. terpaksa buat semula. Perggghhh..tambah satu lagi penat.



::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Harap2 sukan tahunan pada kali ini berjalan lancar.

Majulan Sukan untuk Nadi Arena

...malam ni tengok bola malaysia vs taiwan...

21 Jun 2011

Cikgu Tak Adil

No comments:


Pada Hari Isnin(20/06/2011), aku ada kelas untuk subjek PJK untuk tahun 3. Mula-mula masuk agak pelik gak sebab murid2 duk diam jer, tapi rupa2nya patutlah semua diam sebab ada ketua kelas kat depan tengah tulis nama mereka2 yg bising. Berpandukan nama2 yang ditulis tadi, aku memanggil beberapa nama yang tercatat pada papan hitam. Ketua untuk kelas tu tulis pon paka short form je.
N K
Ahmad Bising
Abu Berjalan
Ali keluar kelas
Amin Bercakap

Boleh tahan gak budak2 ni, walaapun kelas hujung tapi tulis paka short form. Lepas tu, aku pon panggillah nama2 yang tertulis kat papan hitam dan suruh mereka berdiri depan kelas. Dah datang depan jer, ttiba Ahmad protes, "Cikgu, cikgu tak adillah. Kenapa cikgu baca nama pelajar lelaki jer, nama pelajar perempuan cikgu tak baca?" Bila dengar jer ahmad cakap begitu, aku pon try r cari nama pelajar perempuan. Pelik. aku tak nampak pon nama perempuan tertulis kat situ. Aku pon tanya la balik ahmad,"Kat mana nama perempuan tu?cikgu tak nampak lah. Cuba ahmad baca nama perempuan tu" lepas tu dengan selamba jer si Ahmad tu pergi kat senarai nama kat papan hitam, lepas tu terus jarinya tunjuk kat huruf "K" yang bersebelahan dengan huruf "N". OMG...Tak sampai hati aku nak gelak kat ahmad tu sebabnya kawan2nya yg lain pon 2 x 5 jer dgn ahmad. Lalu dengan bersusah-payah aku menahan gelak sambil menjelaskan perkataan itu, " Ahmad, yang kotak bahagian "N" tu adalah nama pelajar dan kotak berhuruf "K" yang ahmad kata nama pelajar perempuan tadi tu adalah kesalahan yang dilakukan oleh pelajar di bahagian "N" itu". Selesai jer aku menghabiskan ayat tu, habis semua budak2 kelas tu gelak. Aku yang dari tadi lagi kontrol gelak, akhirnya terpaksa gelak juga sebab dah tak tahan tengok muka innocent ahmad.



:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Gangrene buah pinggan aku sebab duk gelak jer dalam kelas tadi.

20 Jun 2011

Sesi Persekolahan Penggal ke-2

No comments:
Minggu lepas, semua sekolah2 kat seluruh malaysia telah memulakan sesi persekolahan penggal ke-2 untuk tahun 2011 dan sekolah tempat aku mencari rezeki pon ikut sama bersekolah. Semester baru mestilah kena ada azam baru. Jadi untuk azam semester ini, aku berazam untuk bangun awal dan datang sekolah awal, seboleh2nya bila azan subuh je aku dah ada kat depan pintu gate sekolah. Mana tahan beb, asyik nama aku jer duk bahagian bawah sekali dalam buku kedatangan. Apa nak buat, bukannya aku datang lewat tapi mereka yang datang awal.


Berbalik pada cerita semester baru ni, sekolah aku ada menerima 2 orang cikgu baru. Namanya ....(i'm sorri..lupa nak tanya nama). Wellcame to da school teacher. Tapi peristiwa yang x boleh blah bila selamba jer anak murid aku dengan muka 'innocent'nya bagitahu, "Cikgu, pergilah tackle guru baru tu. Cikgu kan single lagi". Terkejut aku bila dgr budak TAHUN TIGA boleh cakap gitu. Alahai, kecik2 dah pandai pikir benda2 ni semua, ni mesti sebab pengaruh facebook. Sebenarnya budak2 sekolah ni walopon berpikiran advances tapi otaknya masih otak kanak2. Cikgu baru bukan hanya tertakluk pada maksud cikgu yang baru posting/mengjar tapi cikgu baru kat sekolah tu jer sekolah lain dah lama.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Semalam adalah sejarah (Past is history)
Hari Esok adalah misteri (Tomorrow is a mystery)
Today is a gift. That is why we call it the present (Quote dari Kung Fu Panda 2)

Sehingga hari ini azam aku nak datang awal ke sekolah belum tercapai lagi, tapi xpe semester ni masih ada banyak masa lagi. Lagipun aku kan GTT.. A GREAT TEACHER TO-BE

25 May 2011

HARI BAPA

No comments:
ermm...Kenapa kita lebih rapat dengan ibu berbanding dengan bapa/ayah?? Dan kenapa kita lebih menghargai Hari Ibu tetapi tidak untuk Hari Bapa?? Kalau diingatkan balik masa kecik2 dulu, mmg aku akui yang aku agak takut ngan ayah aku tak tahulah kenapa tetapi bila ayah aku marah je terus tunduk kepala sambil mata menahan air mata keluar. Kalau dari segi garang/bekeng, rasa2nya mak aku lebih garang sebab ayah aku tak pernah pon pukul atau rotan tapi mak aku yg selalu rotan. kalau kat mahkamah, ayah aku lebih kurang hakim yang menetapkan hukuman tapi yang melaksanakan emak aku. Tapi itulah walaupun sering kena rotan atau pukul tapi last2 bila ada masalah cari mak juga. Mungkin itu yg dikatakan effect naluri keibuan/aura ibu. Walaupun aku dulu takdelah nakal sangat dan jarang sekali kena marah/rotan ngan ayah ataupun mak aku, tapi kalau dah kena sekali, seminggu tinggal kesan kat hati beb.

tapi aku betul2 respet ngan mak,ayah aku sebab dgn gaji ayah aku yg kecil(ayah aku sorang tukang kebun), tetapi mereka berdua telah berjaya membesarkan dan menjaga 10orang anak mereka(termasuk aku) dengan cukup makan,pakai dan adik-beradik aku dpt sambung belajar sampai peringkat diploma,ijazah. Ingat lagi pesan ayah,mak aku; kita kalau miskin harta xpe, tapi jangan miskin ilmu, dan belajar betul2 supaya nanti tak hidup dalam dalam keadaan susah.

SYURGA ANAK TERLETAK DIBAWAH TELAPAK KAKI IBU
SYURGA IBU TERLETAK BAWAH TELAPAK KAKI SUAMINYA


:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
TERIMA KASIH AYAH



Ayah
Album : Permata Ayah Bonda
Munsyid : Ae-man

ketika kejauhan
masihku hangat kasihmu ayah
betapaku rindukan redup wajahmu
hadir menemaniku

terbayang ketenangan
yang selalu kau pemerkan
bagaikan tiada keresahan

walau hatimu sering terluka
tika diriku terlanjur kata
tak pernah sekali kau tinggalkan
diriku sendirian

ketikaku dalam kedukaan
kau mendakap penuh pengertian
disaat diriku kehampaan
kau setia mengajarku
erti kekuatan

terpancar kebanggaan
dalam senyummu
melihatku berjaya
bilaku kegagalan
tak kau biarkan
aku terus kecewa
dengan kata azimat
engkau nyalakan semangat
restu dan doa kau iringkan

tak dapatku bayangkan
hidupku ayah
tanpa engkau disisi
semua kasih sayang
yang kau curahkan
tersemat dihati.....

22 May 2011

Hari Ibu

No comments:
Banyak betul event pada bulan bulan mei ini. Dan yang paling teristimewa ialah Hari Ibu. Walaupun aku tak pernah sambut Hari Ibu(bukan tak nak sambut tapi hari ibu sepatutnya disambut hari-hari kerana emak @ ibu telah banyak berkorban untuk kita. Teringat lagi ketika masa kecik-kecik dulu, selalu kena piat dengan lidi selepas blk dari mandi sungai kat depan rumah. Tapi yang paling best, bila aku duk mandi sungai lepas tu ternampak mak aku pegang lidi, terus menyelam(konon-kononnya tak nak bagi nampak aku duk dalam air), tapi disebabkan ketika tu aku masih amatur dalam bab2 menyelam, maka aku hanya bolih menyembunyikan muka jer kedalam air. Lepas tu apalagi, terus batang lidi tu hinggap kat atas belakang. Fuh.sakit mmg terkata. tapi aku sejak kecil dulu mmg tak pernah menangis, tapi disebabkan sakit punya pasal, terkeluar air mata walaupun suara tak keluar. Tapi tak semua aktiviti mandi sungai aku kantoi sbb ada gak mak aku tak tahu sebab kover baik punya. Tak nak bagi kantoi senang jer, lpas mandi sungai, terus mandi kat rumah dan baju,sekluar terus basuh. lepas tu buat-buatlah baca buku @ buat kerja sekolah.. Tapi biasanya tak lama juga sebab lepas tu mulalah kaki report menjalankan tugasnya, tapi tak kisah pon sebab bila dah lama berlaku, biasanya mak aku buat dunno jer.. hehehhe.. Lagi satu, mak aku cukup pantang kalau balik lambat ketika waktu maghrib, kal0 blk lambat juga jawabnya 3 batang lidi penyapu hinggap kat betis dan belakang. Semasa sekolah rendah dulu, selalu gak aku lepak2 rumah saim2 aku sambil main guli, main tikam, main polis sentri dan main mandi sungai. Tapi tu tak lama sebab bila dah naik sekolah menengah, masing2 buat hal sendiri. Bila dah mula main je mmg tak ingat rumah, balik rumah pon sbb lapar lepas dah makan sambung main balik. Best hidup sebagai budak kecik sbb tak payah pikir psl kerja,rega minyak etcc... Tapi yang tak bestnya bila time tengah syok duk main, ttiba ada mak aku kat belakang,dah ready tuk tarik telinga.. Sampai kat rumah, lagi parah kena, berbakul-bakul nasihat dan leter(sbb tu aku lebih suka kena rotan berbanding ngan kena bebel..pedih telinga dengar)

Tapi itu semua kejadian semasa aku kecil-kewcil(zaman nakal) sebab bila dah besar ni baru aku sedar kenapa mak aku tak bagi mandi sungai dan balik semasa waktu maghrib. Terima Kasih Mak dan ayah atas nasihat dan sokongan sampai berjaya masuk maktab(walaupun tak berjaya masuk U) dan sampai bekerja. Jasa dan pengorbanan mak,ayah tak kan dilupakan dan Insyaallah akan cuba membahagiakan mak,ayah kelak.

SEORANG IBU MAMPU MENJAGA SEPULUH ORANG ANAK, TETAPI
SEPULUH ORANG ANAK BELUM TENTU DAPAT MENJAGA IBU SEORANG.


Yang Benar..

......................
(Anak yang dah lama tak balik kampung)


_________________________________________________________________________

Selamat Hari IBU buat Ibu ku
ROKIAH BT DRAMAN dan Ayahku, ABDULLAH BT AHMAD..



Buatmu Ibu- Aeman

Ibu.. bergenang airmataku
Terbayang wajahmu yang redup sayu
Kudusnya kasih yang engkau hamparkan
Bagaikan laut yang tak bertepian

Biarpun kepahitan telah engkau rasakan
Tidak pun kau merasa jemu
Mengasuh dan mendidik kami semua anakmu
Dari kecil hingga dewasa

Hidupmu kau korbankan
Biarpun dirimu telah terkorban
Tak dapat ku balasi
Akan semua ini
Semoga Tuhan membekati kehidupanmu ibu?

Ibu.. kau ampunilah dosaku
Andainya pernah menghiris hatimu
Restumu yang amat aku harapkan
Kerana di situ letak syurgaku

Tabahnya melayani kenakalan anakmu
Mengajarku erti kesabaran
Kau bagai pelita di kala aku kegelapan
Menyuluh jalan kehidupan

Kasih sayangmu sungguh bernilai
Itulah harta yang kau berikan

Ibu.. kau ampunilah dosaku
Andainya pernah menghiris hatimu
Restumu yang amat aku harapkan
Kerana di situ letaknya syurgaku

Tabahnya melayani kenakalan anakmu
Mengajarku erti kesabaran
Kau bagai pelita di kala aku kegelapan
Menyuluh jalan kehidupan

Kasihanilah, Tuhan..
Ibu yang telah melahirkan diriku
Bagaikan kasih ibu sewaktu kecilku
Moga bahagia ibu di dunia dan di akhirat sana
Moga bahagia ibu di dunia dan di akhirat sana

Senilagu: Isman Isam (Hijjaz Records)

19 Apr 2011

Kemalangan pelajar KIST, Bachok

3 comments:
Malam tadi aku dapat panggilan dari mak aku yang berada kat kampung bertanya khabar. Astaghfirullah Al-Azim, rupa2nya dah lama aku tak telefon mak,ayah aku. Rupa2nya sejak balik dari cuti sekolah ari tu sampailah malam tadi, aku tak pernah telepon lagi mak,ayah aku. hmmm..mungkin keputusan aku nak mintak tukar balik ke kelantan adalah satu keputusan yang tepat sebab mungkin bila berada di sana nanti aku boleh selalu jenguk2 mak,ayah aku mcm yg ak selalu buat masa kat maktab dulu, waktu xde kelas jer terus balik rumah(almaklumlah rumah dekat jer ngan maktab)...

Tengah2 aku berborak, mak aku ada tanya pasal berita pelajar KIST Bachok yang terlibat dengan kemalangan kat Besut. Memang aku ada dgr sbb brita tu baru jer berlaku hari khamis mggu lepas. Tapi mcm biasalah aku tak ambil kisah sangat pasal kemalangan jalanraya ni sebab kat sini hari2 dlm tibi dn suratkhabar duk cerita psl kemalangan, mcm dah jadi biasa untk kemalangan berlaku(pagi tadi pun aku trserempak dgn satu kemalangan yg btul2 brlaku kat sebelah kereta aku jer, lori terlanggar bumper belakang proton saga.) Mak aku ada tanya lagi samada aku th tak siapa yg trlibat dlm kemalangan yg melibatkan pelajar KIST tu, sbnrnya aku pon xpsti mangsanya cuma yg aku tahu 3 orang mati dan 2 lagi cedera parah. Last2, mak aku cakap yang salah seorang mangsa yg cedera tu adalah sepupu aku sendiri. Mula2 aku pon xprcaya,xkanlah sepupu aku tu trlibat dgn kemalangan. Tapi last2 bila mak aku sebut nama sepupu aku tu, baru aku tahu yang dia mmg trlibat sekali dlm eksiden tu, mcm mana aku xboleh perasan yang sepupu aku tu nmanya Nur Adilah, mna taknya aku selalu panggil nma panggilannya langsung tak tahu nma sebenarnya. harap2 kedua-dua orang yg terselamat tu cepat recover dan segera sembuh.Amenn...

___________________________________________________________________________________
Berita dari bernama.com

Tiga Pelajar Perempuan KIST Maut, Dua Cedera Parah

BESUT, 14 April (Bernama ) -- Tiga pelajar wanita Kolej Islam Sains dan Teknologi (KIST), Jelawat, Bachok, Kelantan terbunuh manakala dua lagi rakan mereka cedera parah apabila kereta dinaiki bertembung dengan sebuah lori tangki minyak dalam satu kemalangan di kilometer 3, Jalan Jerteh-Kuala Terengganu dekat Kampung Gerai, Bukit Kenak di sini pagi ini.

Mangsa yang terbunuh ialah pemandu kereta Perodua Viva Nordiana Mohd Noor,22 yang berasal dari Kota Tinggi, Johor, Zur Iras Zakaria, 19 dari Kampung Titian Baru, Atas Tol, Kuala Terengganu dan Nurul Shahidah Abdul Jabar,19 dari Taman Rahmat, Tanah Merah, Kelantan.

Mereka yang cedera ialah Bazilah Abdullah, 19 dari Kampung Tiong Dalam, Kota Bahru dan Nur Adilah Mohd Ghazali, 19 dari Kampung Kelewek, Batu Gajah, Tanah Merah, Kelantan.

Timbalan Ketua Polis Daerah Besut, DSP Noor Zainy Mohd Noor berkata kemalangan berlaku kira-kira pukul 6 pagi apabila kereta Perodua yang dinaiki lima sekawan dari arah Kuala Terengganu menghala ke Kerteh itu dipercayai cuba memotong sebuah lori di hadapan mereka.

"Bagaimanapun, ketika cuba memotong lori berkenaan, kereta yang dinaiki oleh lima pelajar KIST ini telah bertembung dengan sebuah lori tangki minyak kosong dari arah bertentangan yang ketika itu menghala ke Kuala Terengganu.

"Pertembungan itu menyebabkan kereta tersebut terpusing balik ke arah Kuala Terengganu dan seorang daripada mangsa tercampak keluar dari kereta manakala lori tangki Petronas termasuk ke dalam parit," katanya kepada pemberita ketika ditemui di bilik mayat Hospital Daerah Besut di sini pada hari Khamis.

Katanya, dua daripada mangsa iaitu Nordiana dan Zur Iras meninggal dunia di tempat kejadian manakala Nur Adilah meninggal dunia di Hospital Daerah Besut.

Mangsa yang cedera, katanya dikejarkan ke Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian, Kelantan untuk rawatan lanjut.

Sehubungan itu, polis meminta orang ramai yang menyaksikan kejadian supaya tampil untuk membantu siasatan dengan menghubungi Pegawai Penyiasat Trafik, Insp Faisal Deros melalui talian telefon 0133293760.

Sementara itu, pemandu lori tangki Petronas Khairi Ayub,43, berkata kejadian itu berlaku terlalu pantas dan beliau tidak sempat mengelak apabila ternampak kereta yang dinaiki pelajar itu datang dari arah bertentangan.

"Saya cuba mengelak dari melanggar kereta itu sehingga lori yang dipandu saya sendiri terbabas di kiri jalan dan melanggar sebatang pokok serta sebuah pondok menunggu bas sebelum termasuk dalam sebuah parit," katanya ketika ditemui di tempat kejadian.

Khairi yang berasal dari Kampung Alor Keladi, Jerteh, Terengganu bagaimanapun hanya cedara ringan dan diberikan rawatan sebagai pesakit luar.

Seorang rakan kolej mangsa yang juga rakan seasrama mangsa, Norashikin Nasri, 19 dari Bukit Payong, Kuala Terengganu pula berkata kesemua mangsa terlibat adalah pelajar semester empat dalam jurusan kejururawatan.

-- BERNAMA

___________________________________________________________________________________
Moral:
1. Bawa kereta berhati-hati sebab kemalangan tak dapat dijangka.
2. Jangan speeding, slowing xpe
3. pandang kiri, pandang kanan baru potong kereta hadapan
4. Pakai kereta yg ada Airbag(skrg2nya dpt mgurangkan impak kemalangan
5. Jangan ting tong semasa drive
6. ...

___________________________________________________________________________________
Yang aku peliknya, dengar citer pelajar tu bertolak pergi ke Kuala Terengganu lebih kurang slps pkl 12.00 malam. Dan kalau tak silap, kesemua pelajar tersebut tinggal diasrama. Jadi, macam mana pelajar-pelajar tu dapat keluar dari asrama dengan menaiki kereta pada pukul 12.00 malam dengan bebas tanpa ada halangan daripada warden ataupun jaga yang bertugas?? ke memang peraturan asrama KIST yang membenarkan pelajar keluar masuk sesuka hati?? Memang benar orang kata malang/kemalangan tak kenal mangsa, tapi cuba kalau peraturan asrama KIST tu 'diketatkan' sikit, mungkin kejadian seperti ni tidak berlaku..Bukan nak salahkah sesiapa tapi kalaulah peraturannya seperti peraturan maktab aku dulu(ttibe teringat ngan EN Norizan, rupa2nya ada btul tindkannya dengan tidak membenarkan pelajar keluar-masuk sesuka hati dan mengenakan perintah berkurung untuk pelajar2 maktab)

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
.......ALFATIHAH kepada mereka yang meninggal dunia, dan kepada 2 orang yang terselamat harap cepat sembuh............

12 Apr 2011

Repair GPS

6 comments:
Baru-baru ni gps yang aku beli mengalami sedikit kerosakan(mungkin banyak kot), dari bulan 1 hinggalah bulan 4,gps aku tidak menunjukkan sebarang respond. Bila on jer dia punya switch, hanya skrin biru jer kuar dengan tertera mesej, update done

Tapi bila aku kuarkan sd cards kuar lak mesej ni, SD/MMC card is missing...

Pening ngan masalah menimpa GPS aku ni, terus jer aku hantar repair gps ni kat kedai (salah satu kedai kat bahagian atas U-Mall Skudai), Selang beberapa hari selepas tu, aku pegi la kedai tu balik nak tnya siap ke belum ak gps tu. Tapi yang tak bestnye tokey tu boleh tanya aku apa masalah gps tu(sah2lah aku tak tahu apa masalahnya sbb jika aku tahu masalahnya dah tentu aku tak hantar repair- tapi aku tak sure la samada pekerja tu tahu repair gps ke tak sebab katanya gps ak langsung tak boleh nak on, rasa2nya gps aku boleh on cuma freeze kat blue screen jer).
Selepas aku ambil gps tu, terus aku biarkan dalam kotak gps tu sebab aku sendiri pon malas nak ambil kesah pasal gps tu lebih2 lagi kerja sebagai tukang kebun kat sekolah ni agak busy kebelakangan ini terutamanya hal-hal sukan.

Bila dah settle semua pasal sukan ni, barulah aku check balik gps aku. Walaupun aku bukanlah seorang yang pandai dalam me'repair' alat2 elektronik, tapi disebabkan aku punya prinsip, alang2 rosak biar rosak terus, maka aku telah mencuba pelbagai-bagai jenis solution(solution ni aku google kat tenet jer, berlambak orang bagi cadangan, tunggu untuk kita pilih jer yang mana sesuai untuk gps kita tu- Internet=source of information).

# step 1 - Buka semua screw, dan check gps board untuk firmware version(kal0 ada).

# step 2 - 'reflash' gps dengan pelbagai gps firmware sampai berjaya menemukan firmware yang sesuai untuk gps tersebut(boleh juga kal0 nak tukar boot image pada gps dengan membuat satu gambar dlm format bmp kemudian savekan sebagai logo.bmp-resolution gambar bergantung pada sesolusi screen gps).
(antara file yang kena ada untuk flash gps ialah...-kena pilih firmware yang betul sebab firmware yang salah boleh menyebabkan gps rosak ataupun function failure pada gps---lihat contoh file yang aku gunakan***setiap gps menggunakan firmware yang berbeza***)

contoh-lihat bawah, gps ni menggunakan file OS82AV6.img. Jadi kita perlu download kesemua file seperti diatas untuk reformat@reintall balik gps.

# step 3 - Install menu gps, calibration, setting for satellite and etc..

# step 4 - GPS boleh berfungsi seperti biasa. Copy dan paste balik software gps yang kita ada kedalam sd/mmc card. Dan Set kan balik navigation menu and navigation path.


_________________________________________________________________________________

Hati-hati ketika memilih firmware sebab kesilapan memilih boleh menyebabkan kerosakan major pada gps root.

11 Apr 2011

G-tukar (bah. 2)

No comments:
Salam.. Jika sebelum ini ak ada beritahu yg ak telah mengisi gtukar(konon2nya dapat), maka hari ini tanpa disengajakan ak telah masuk laman web gtukar sekali lagi dan ak ternampak update analisa permohonan guru gtukar.

Untuk negeri kelantan, permohonan masuk hampir 1k tapi yang mohon keluar hanya 43 orang sahaja. Agak2 ada tak harapan untuk aku balik kelantan(atau adakah aku termasuk dalam 43 orang yang akan menggantikan guru2 itu??)

___________________________________________________________________________________
Menteri manakah yang mahu jadi kabel aku sila angkat tangan tinggi??nanti aku belanja air sirap sama roti tulur satu.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Nothing is Impossible, and
Impossible is Nothing

7 Apr 2011

Buli

No comments:
Gila kentang betul bila tengok satu video buli kat youtube. Kisahnya, pembulinya budak kecik jer tapi ada hati nak buli budak yang badan besar. Akhirnya, dia yang kalah, dahlah kalah, sakit pon dapat.



:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Yang tak boleh blah bila video ni di edit dan dibuat pertarungan ala-ala Street Fighter, siap ada power bar lagi.. Kreatip-kreatip...

___________________________________________________________________
Jauhkan diri anda dari sikap suka membuli. Yang muda hormati yang tua, Yang tua kasihi yang muda....

6 Apr 2011

Peristiwa Kat rumah sewa baru

No comments:
Salam..

Petang tadi ketika aku sedang relek2 sambil baca buku elektronik (e-book) tetiba aku terdengar ...sreeeettttttttt....KABomMM!!!Kulai kena gempa bumi ke?? ataupun kesan radioaktif nuklear jepun dah sampai malaysia??
tapi selepas beberapa ketika ak trdengar, Min jom kuar, ada exciden depan rumah kita. Aksiden depan rumah???rasa2nya rumah sewa aku ni kat taman bukannya kat traffic light ataupun jalan2 besar. Patutlah, rupa2nya Lee Chong wei lwn Keiji Sato. Kereta proton malaysia ter'aksiden' dengan kereta honda jepang.


Agak kuat gak sbnrnya body keta malaysia ni sebab walaopon bunyi dentuman tadi sekuat seperti bunyi mercun pop-pop yang dibakar, hanya bumper jer tertanggal, manakala kereta honda lak terjejas ckit jer kat bahagian depan. Tapi ckit2 pnya psl pon, ak tgk tayar keta ploton tu mcm terkuar dari soket. Mmg sah2 xbolih jalan.

Tapi apa2pon syukur sebab tiada jiwa manusia ataupun haiwan yang terjejas disebabkan perlanggaran tersebut. Walaupon aksiden menyebabkan kjedua-dua enjin keta mati namun penumpang kedua-dua kereta selamat.

...ermmm...biasanya bila aksiden mesti orang nak tahu punca kepada berlakunya aksiden tersebut. Menurut saksi kejadian minah(nama samaran yg aku letak), kereta honda itu telah lama bermaharajalela dan memandu dgn kelajuan michael schumacher dikawasan taman ni. dan keta honda itu gak telah beberapa kali ditangkap oleh kamera hset minah kerana memandu laju. Jadi kesimpulannya, kereta honda tersebut dipandu dengan laju dan pemandunya tidak sedar yang kereta proton datang dari arah depan, Maka kedua-duanya cuba mengelak tetapi kereta honda tak sempak mengelak lalu merempuh dan encium bontot kereta proton. maka adegan kereta honda mencium bontot proton telah menyebatkan bunyi..KaBOoMMMM!! tadi.

1 Apr 2011

GTUKAR Kembali Lagi

No comments:
Aku baru je abis isi maklumat untuk g-tukar untuk pertukaran guru bulan jun 2011. Sebenarnya, ak xlah begitu mengharapkan yg aku berjaya tukar ke kelantan, tp cukuplah sekadar nama aku terdapat dalam sistem. Lagipun mana tahu untung sabut timbul, untung besi tenggelam. Just cuba-cuba je, lagipun nk isi benda ni pon bukannya kna bayar sesen pon dan bukannya kna taip ataupun isi form-form yg panjang. Aku isi pon dalam 10minit je, itupun dia cuma nak maklumat perkhidmatan aje dan juga sedikit maklumat diri.


Bila bercerita tentang cuba-mencuba ni, ttiba aku teringat ngan kata2 ustazah aku dulu, katanya, cubalah sebaik mungkin dan biarlah selebihnya kita bertawakkal kepada Allah kerana hanya DIA yg tahu hikmat di sebaliknya. Mungkin kal0 kta dpt tukar, itu dah mmg rezeki kita, tp kal0 xdpt pon nk buat mcm mna, terimalah seadanya. Mungkin sekolah disini lebih memerlukan khidmat kita berbanding dgn sekolah yg kita pohon tu.

Dulu pun masa mula2 isi borang posting, ayah aku bising gak sbb aku xpilih negeri kelantan sebagai pilihan tempat posting. Tapi pada masa tu aku punya sebab tersendiri yg tidak memungkinkan aku memilih kelantan, tapi sekarang ni aku terasa mcm balik kelantan lak, rasa macam ada sesuatu yg perlu aku lakukan dikelantan. Harap2nya insyallah aku dapat tukar.

Sebelum mengisi g-tukar ni, aku telah konsider semua perkara yg akan mungkin terjadi. Pertama, mungkin GPK ataupun guru besar aku bising sebab memohon tukar sedangkan signature aku kat buku register guru pon msh basah lagi dakwatnya. Kedua, aku xde kabel @pun proxy yg aku boleh gunakan untuk membolehkan namaku ditarik ke jpn kelantan. Tapi psl kabel @orang dlm ni aku xkisah sgt, biarlah mereka terus menggunakan pengaruh msing2, bagi aku biarlah aku ditukarkan melalui saluran yg betul dan bukannya melalui kaedah kabel kerana mungkin kita tdk tahu berapa ramai lagi yg memohon diluar sana tu yg betul2 memerlukan tempat @pun pertukaran tersebut. Dahulukan dulu mereka yang bekeperluan, kemudiankan mereka yg kehendak. Ketiga, Aku belum sempat menabur jasa kat sekolah skrg ni @pun belum sempat berkawan @pun berkenal-kenalan dgn guru2 disini. Jadi, positively, aku belum sempat berbuat apa2 kat sekolah skrg dan kerja ak skrg ni pon xde acknowledgement(tapi ak xkesah pon, sebab aku sorng skempus yg rileks dan do an underground things)
__________________________________________________________________________________

Sebab utama aku minta tukar ke kelantan adalah disebabkan aku risaukan keadaan ayah,mak aku kat kampung sbb skrg ni xde sape2 yg mnjaga @ tolong tgk2kan mereka. Jika sebelum ni ada adik2 aku yg msh tinggal kat kg lagi, tpi skrg semua dah keluar dari kelantan, semua sedang menyambung pelajran msing2. Teringat ak pda satu pepatah,

SEORANG IBU DAN BAPA BOLEH DAN MAMPU MENJAGA 10 ORANG, TAPI 10 ORANG ANAK BELUM TENTU DAPAT MENJAGA MEREKA BERDUA

PKNS vs Johor-PG

No comments:
Baru tadi aku selesai tengok game antara Johor-PG melawan PKNS Selangor(junior @ skuad presiden). Mmg ni merupakan pengalaman pertama aku tgk bola kat stadium johor ni. Mula2 masuk ingatkan kna byr rm5 @pun rm2.50, tp rupa2nya tuk prlawanan skuad presiden tiada bayaran dikenakan(mksdnya free of charge). Walaupon hnya budak2 under 21 yg main tadi, tp game agak menarik tuk ak tgk (boleh la, percuma pnya psl, xkan nk game setaraf epl).



Yg ke-2nya, aku dapat kenal ramai(wlopon kenal nama je) jurulatih2 dan mereka2 yg trlibat dgn pembangunan bola negeri johor ni. N tadi juga aku terserempak dgn sorg bekas jurulatih malaysia yang sekarang ni menjadi jurulatih skuad senior PKNS Selangor iaitu Abdul Rahman Ibrahim bahkan dapat duduk selang 2 kerusi dgn beliau. (okay juga ak ikut tgk game mlm tdi, skrg2nya dpt lihat pemain2 dan jurulatih2 secara live)




Ke-3, aku dapat melihat cara permainan under 21 yg mana aku rasa game tdi kureng cikit, wlopon rentak game pantas tapi tiada penyudah dri kedua2 psukan dan game soalah-olah perlawanan antara budak2 sekolah menengah dengan kawalan bola dan corak permainan yg kurang teratur.

___________________________________________________________________________________

Mungkin lepas ni kal0 ada lagi game johor (itupun kal0 yg free), mgkn kal0 ada ke'free'an ak nk gak pegi sbb menonton prlawanan bola mmg begitu sempoi dan menyeronokkan (nk tergelak aku bila dgr sorokan penyokong johor yg tgh maki semua pihak lawan smpaikan referee dan anggota rela pon kna sekali tpi bila mengenangkan ini adalah johor dan bukannya kelate, maka aku gelak dlm hati je lah..hahahahahaha)

28 Mar 2011

Latihan Pusat

No comments:
Tangan kanan tarik pusat, sebelah kiri tarik hidung. Cuba Kira 1 sampai 10. Ok, lepas. Tangan kanan tarik pusat kawan sebelah, tangan kiri tarik pusat kawan yang satu lagi, suruh kawan kira 1 sampai 10. Ok, sampai sini saja latihan kita untuk hari ini, esok kita cuba tarik pusat dengan menggunakan jari kaki pulak.
____________________________________________________________________________________


Disebabkan sebelum ini sekolah ak telah menjadi johan Bola Sepak MSSD Kulai Zon Bandar, maka sekolah ak dikehendaki menghantar wakil jurulatih untuk zon bandar. Setelah dibuat 1,2, jusss..ak kalah, maka aku telah paksa rela menjadi juruletih bagi zon bandar, manakala sorang lagi cikgu sekolah ak kena jadi pengurus pasukan.

Pada mulanya, ak tolak gak, ala2 malu-malu kucing...tapi last2 trpaksa kna gak.. Nasib la labu, juruletih pon juruletih la, janji beresss... Pejam celik, pejam celik, ari ni merupakan hari last zon bandar training. Harap-harap esok menghadirkan kemenangan buat team zon bandar. Berdasarkan game friendly yang dijalankan, aku yakin bahawa team zon bandar kali ini merupakan team yang terkuat(tahun lepas zon bandar hanya tempat ke-3..huhuhu)

Menang-menang juga, tapi harap-harapnya xde la budak2 dari skip 1 yang terpilih selection untuk wakil daerah lak, kal0 tak masak ak kna keluar lagi..dah lah untuk MSSJ mula pada bln mei nanti, mati aku nak g training hari2..(dah la dgr2 kabar bahawa thn ni buat kat mersing...fuhhh...duit minyak melayang)

_________________________________________________________________________________

Memang penat jadi juruletih, tapi bila melihatkan komitmen2 jurulatih lain, segala penat2 hilang..lebih2 lagi bila melihat kesungguhan head-coach dan assistantnya yg betul2 mengharapkan kemenangan pada kali ini, jadi menyebabkan ak terikut sekali(terikut sekali training je, semangat mmmg ada tp halusssss). Walau apa2pon kptsn untuk esok, ssungguhnya ak brasa bangga dpt bekerja brsama2 dgn coach2 dari sekolah lain(wlopon ak hnya guru baru yg msh cetek pengetahuan)
_________________________________________________________________________________

Buah Cempedak jatuh di Luar Pagar,
Ambil Galah tolong kaiskan,
Ambo budak baru belajar,
Kal0 salah, tolong ignore je..ehhehehe..

p/s: banyak info2 dan teknik2 yg dpt dipelajari smasa berada brsama2 dgn juruletih2 yg lain.

Kamilah Juara

No comments:
Minggu lepas telah berlangsung satu pertandingan Bola Sepak Bawah 12 Tahun MSSD Kulai Zon Bandar yang telah diadakan di SK Taman Indahpura 1. Pertandingan yang dijalankan selama 1 hari dan melibatkan 2 kumpulan dan dijalankan secara liga dengan johan dan naib johan setiap kumpulan layak ke separuh akhir.

Pada perlawanan peringkat kumpulan, SKIP 1 telah menunjukkan prestasi yang membanggakan dengan memenangi semua perlawanan tanpa bolos. Segalan serangan pihak lawan berjaya dipatahkan oleh barisan pertahanan yang diketuai oleh Jamalul(Last defender), Aliff (Stopper), Najman(bek kanan) dan normasyah(bek kiri) dan Iman Faris(goalkeeper).(rasa2nya tiada try pon yang berjaya sampai keeper. Barisan tengah pula, dikuasai oleh amen(defensive midfielder-key player SKIP1), Nazhannan(creative playmaker) dibantu oleh Faqrul(wing kiri) dan Irfan(rotate dengan Zaliff,wing kanan). Helmi pula berperanan sebagai centre forward dan Asyrafik backup striker. Kebanyakkan goal-goal dihasilkan melalui gerakan Nazhanan dan faqrul dan disudahi oleh Helmi,Asyrafik dan Irfan. Kemenangan 2-0 mengatasi SK Kulai 1 telah menaikkan semangat team SKIP 1 untuk terus mencatat kemenangan(perlawanan dengan SK Kulai 1 lebih kepada perlawanan menebus maruah kerana pada perlawanan Friendly yang diadakan sebelum ini, SK Kulai 1 telah membelasah Team SKIP 1 dengan jaringan 5-1). Pada perlawanan seterusnya, team SKIP 1 telah membenam cabaran dari SK Taman Muhibbah dengan Skor 3-0. Pada perlawanan terakhir menentang SJKT Ladang Kelan, SKIP 1 yang telah pn layak ke semi-final telah merehatkan pemain utama dan menurunkan pemain simpanan, SKIP 1 telah menang dengan jaringan 3-0.

Pada perlawanan separuh akhir, SKIP 1 bertemu dengan penyadang kejohanan tahun lepas iaitu SK Gunung Pulai. Selepas first half tanpa jaringan, second half SKIP 1 telah menukar rentak permainan pantas dengan menggunakan larian Faqrul untuk mengumpan bola ke arah wing kanan(Irfan), hasilnya Irfan berjaya memperoleh goal pertamanya melalui lambungan Faqrul. Keputusan pada akhir perlawanan, SKIP 1 telah menewaskan SK Gunung Pulai dengan jaringan 6-0.

Pada perlawanan akhir menemukan sekali lagi SKIP1 dengan SK Kulai 1(yg juga menang ketika bertemu sk bandar putra). Perlawanan akhir ibarat perlawanan ulangan peringkat kumpulan dengan pemain-pemain SKIP 1 telah membayangkan kejuaraan pada edisi kali ini. Tepat seperti jangkaan, sekali lagi SKIP 1 telah menewaskan SK Kulai 1 dengan jaringan 4-1.(kali pertama SKIP 1 dibolosi gol--goal melalui sepakan percuma dan dibantu oleh tandukan kebelakang oleh stopper SKIP 1.) Tahniah Team SKIP 1, setelah sekian lama menunggu, akhirnya berjaya menjadi johan
___________________________________________________________________________________

Jadual dan keputusan perlawanan(kumpulan 1) -Kumpulan 2 dijalankan di SK Bandar Putra.

#1. SK TAMAN INDAHPURA 1 VS SK KULAI 1 = 2 - 0
#2. SK TAMAN MUHIBBAH VS SJKT LADANG KELAN = 4 - 2
#3. SK TAMAN INDAHPURA 1 VS SK TAMAN MUHIBBAH = 3 - 0
#4. SJKT LADANG KELAN VS SK KULAI 1 = 0 - 8
#5. SJKT LADANG KELAN VS SK TAMAN INDAHPURA 1 = 0 - 3
#6. SJKT TAMAN MUHIBBAH VS SK KULAI 1 = 0 - 1

SEPARUH AKHIR (JOHAN KUMP. 1 VS N.JOHAN KUMP.2, N.JOHAN KUMP.1 VS JOHAN KUMP.2)
#1. SK TAMAN INDAHPURA 1 VS SK GUNUNG PULAI = 6 - 0
#2. SK BANDAR PUTRA VS SK KULAI 1 = 0 -1

FINAL
SK TAMAN INDAHPURA 1 VS SK KULAI 1 = 4 - 1



____________________________________________________________________________________

Tahniah untuk team SKIP 1 dan penghargaan buat jurulatih, EN NORHALIS & Pengurus, EN WAN REDZWAN, bekas jurulatih team SKIP 1 (EN IRWAN & EN JAMESTON). Dan juga kepada pihak sekolah yang membantu dalam memudahkan latihan-latihan bola sepak. (psss:kal0 boleh bagi lah sponsor lagi dari segi pembelian alatan-alatan untuk trainig dan minuman..peace no wars)
____________________________________________________________________________________

Next Football Project...
Menyediakan team SKIP 1 untuk perlawanan bola sepak bawah 11 tahun yang akan diadakan pada bulan 7 nanti. mintak2 semuanya berjalan dengan lancar.
____________________________________________________________________________________
AKU..
masih tetap jadi guru disini lagi, bilalah demo-demo semua tu nak hantar ak balik kelate..Mintak2 bulan 6 nanti aku boleh tukar ke kelate..AMENNN...(ok, semua angkat tangan berdoa untuk aku..hehehe)

>>>>Gambar-gambar team SKIP 1 akan diupload kemudian------

18 Mar 2011

Bola di cari, Penjaga Gol gak yang dijumpa

No comments:
2hari lepas(ari rabu) budak2 ak(team bolasepak skip 1) ada buat friendly dengan budak2 sekolah menengah dari perumahan cengal(berdekatan ioi mall)...Biasalah bila friendly dengan budak2 besar ni, tendang bola mesti kuat2 punya(tp hasilnya ke laut).. mula2 tu xpe la lagi sbb diar la budak2 besar tu maen gitu asalkan team skip 1 x ikut cara permainan tu, tp pertengahn game tu bolih lak sorang player dari team skip1 ter'overkick bola terus bola tu laju menuju kat kawasan perumahan.. Nak dijadikan cerita, ak pegi la intai bola tu dari celah2 pagar, nmpak mcm xde..ak tnya sorang lagi pemain skip 1, dia kata dia nampak ada orang dari rumah depan yg kuar ambik bola(katanya budak kecil).. Jadi, ak pon berentikan game kejap dan suruh budak2 tu pegi tanya kat orang tu..

skip 1: hello..selamat petang...hello..hello...helloooo...(almaklumlah pemilik rumah tu cha ya alif nun, jdi trpaksa guna hello je)
skip 1: uncle...oooo..uncle...untie..untieee...
uncle: apa pasal u pekik2 kat umah gua ni(kuar pon, igtkan xnak kuar)
skip 1: uncle ada nmpak tak bola yang jatuh kat rumah uncle ni??
uncle: mana ada bola sini..u yang main bola, tanya2 gua lagi
(terus uncle tu masuk rumah..terdengar gak dia bising2 ngan anak2nya)
~xpelah uncle kal0 btul2 lu xambik, kami xkesah..tapi lain kali kal0 orang tnya jawab la lek lok..orang nak tnya bukan nak cari gaduh..~

__________________________________________________________________________________
balik jer rumah petang tu, trus ak on9'kan ak punyer celcom brodband lalu ak msk mudah.com.my. Dalam ruangan search, ak type bola sepak(mana tahu ada orang nak jual bola, bolih ak beli sbg gantian kpd bola yg hilg tu)..dalam duk cari tu tiba2 ak trnampak satu iklan kat mudah yang menawarkan khidmat penjaga goal tuk team bola sepak ataupun futsal..fuhhh..mcm2 skrg ni eh org jual kat mudah..sampaikan khidmat penjaga goal pon bolih di'offer'kan kat internet, jgn2 lepas ni ada lak org meng'offer'kan diri sebagai budak pengutip bola lak..manusia2, mcm2 cara nak berniaga @ cari duit lebih..



_____________________________________________________________________________
Bagi aku, orang yang buat iklan ni mmg kreatif dan pandai dalam mencari rezeki..okaylah dia meng'offer'kan diri sebagai keeper, itukan salah satu sukan dan ianya tak bertentangan dengan agama ataupun moral.. semoga pengiklan berjaya mendapat customer yang berminat mendapatkan khidmatnya..

ALLAH BERSIFAT ALRAHMAN & ALRAHIM PADA HAMBA2-NYA.. NO PAIN NO GAIN...

15 Mar 2011

Result exam Mac'2011

No comments:
fuhh..siap juga marking kertas periksa ari ni.. Nasib baiklah pendidikan jasmani dan pendidikan seni xde periksa, kal0 x masak ak nk menanda kertas2 tu semua.. tu pun wlopon xbnyak kertas tuk ditanda tapi mengambil masa 4hari baru siap(nak buat mcm mana asyik bertangguh je kerja ak mggu ni..almaklumlah bizi mengalahkan orang yg duk repair loji nuklear jepun..huhuhu)...

______________________________________________________________________________

Kira okaylah ak tanda kertas subjek sivik dan matematik je berbanding dgn orang lain yg trpaksa menanda brmcm2 kertas periksa.. Tapi satu je ak perasan yang matematik tahun 3 dah bertambah kertas periksa..Kal0 dulu hanya satu paper aja(objektif dan subjektif digabungkan sekali, ttpi tahun ini dia dah mula asingkan antara soalan objective dan soalan subjective)~ini maknanya, bilangan kertas juga akan bertambah dan waktu penandaan juga bertambah + pen merah..hehehe(dah abis pon dakwat pen merah ak, kertas 2 matematik tahun 3 trpaksa gunakan pen hitam-nak wak mcm mana tak kan aku nak kuar pukul 1.00ptg semata-mata untuk beli pen merah + lagipun ak xnak kac0 ak nyer mode penandaan kertas-kot2 nanti bila dah kuar malas lak nak sambung balik, jadi alternatif yang terbaik, gunakan pen hitam aje..pen hitam pon pen jugak kan, lawa apa periksa guna pen hitam..hehehe)..
________________________________________________________________________________

Analisis keptusan periksa uppm 1(mac 2011)

SUBJEK KELAS ANALISA
MATEMATIK 4 DAISY -7 ORANG TAK LULUS
(quite okay, sbb byk
topic yg ak xsmpat
nk ajar tp dh
msk periksa
MATEMATIK 3HIBISCUS -14 A
-20 B
-3 C
PEND. SIVIK 4 HIBISCUS -36 A
-1 B
PEND. SIVIK 4 IXORA -4 A
-9 B
-8 C
-5 E (FAIL)

_____________________________________________________________________________

KEGAGALAN HARI INI PEMBAKAR SEMANGAT UNTUK KEJAYAAN HARI ESOK

:::P/S:::
DON'T ASK ME WHY U CAN'T GET A BECAUSE U EVEN CAN'T SCORE B

~~~A DAY TO REMEMBER~~~
Teringat pada tahun lalu ketika ak tanda kertas matematik tahun 4(kertas 2), ada sorang budak tu(girl if not mistaken) tulis nota kat bahagian jawapan..
SORI CEKGU, JANGAN MARAH SAYA. SAYA DAH CUBA BUAT TAPI JAWAPANNYA TAK NAK KELUAR.

Hampeh betul.. nak sgt tulis, ak suruh budak tu salin balik perkataan yang dia tulis tu kat buku latihan 100x.

8 Mar 2011

Take it or Leave It!!!

No comments:
SALAM 1BLOG.. Hari ini genap 2 hari ak tinggal di rumah baru(rumah sewa baru)..Sehingga hari ini, segala-galanya okay di rumah ini (quite okay for me)..Sebenarnya, banyak faktor yang menyumbang perpindahan ak and da gang..Ramai yang tanya kenapa pindah ke rumah baru sedangkan rumah lama lebih dekat dengan sekolah, malah tuan rumah ak yang lama pon ada tanya gak, tapi bagi kami bertiga(dulunya berempat), ada sebabnya yang kadang-kadang hanya kami yang mengetahuinya. Tapi salah satu faktor terbesarnya ialah dari segi kemudahan dan juga rega rumah sewa yang agak tinggi dirumah lama yang tidak memungkinkan kerelaan hati kami untuk membayarnya(walaupun tuan rumah lama sanggup menurunkan rega sewa dari 0.5k kepada 0.4k ~tuan rumah lama sayang lagi kat kami rupa2nya..hehehe~, namun disebabkan kami telah deal dengan tuan rumah yang baru maka terpaksalah menolak cadangan penurunan sewa tu..sori tuai rumah, next time we deal again-maybe taon depan lak)

OLD RENTAL DIFFERENCES? NEW RENTAL
Indahpura LOCATION Bdr Putra
Less 1km SCHOOL-HOME 5km
RM 500.00
RM 170.00
RENTAL PRICE
/PERPERSON
RM 370.00
RM 125.00
surrounded by non-muslim
Dog's Zone
RESIDENTIAL Malay communities
Never met dog
made of modified house
Far and small
MOSQUE A real surau
big & comfortable
Nearest shop >2km
Eatery- quitefar
ACCOMODATION Shop & Eatery- 500m
Near to night market
2-Storey house
corner lot
4 bedrooms,3 bathroom
TYPE OF HOUSE a detached-terrace
middle lot
4 bedroom,2 bathroom
Illustration


:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Rumah Baru ke Rumah Lama ke, itu tak penting, yang penting ada tempat berteduh. Rumah besar maintenance besar, rumah kecik maintenance kecik..

_____________________________________________________________________
APA YANG PENTING

RUMAHKU SYURGAKU

6 Mar 2011

Nak Balik ke Tak Nak Balik??

No comments:
salam 1blog..(apa salah sekali-sekala guna salam 1blog, salam 1malaysia ada, xkan salam 1blog xleh nk buat kan)... mlm ni aku konfuse ckit dan dlm dilema(hahah..ayat mcm org buat filem 40juta)..ak bknnya apa, mggu depan nnti sekolah cuti, ak lak tak pasti lagi nk balik ke tak... nak balik rasa mcm xnak balik, tp xnak balik lak rasa mcm rugi lak sbb xbalik cuti sekolah ni...manakala mak,ayah ak kat kampung dah mula bising..Sebab kes mcm ni lah kuar pepatah melayu, "Di luah mati emak, di telan mati bapak"

2 hari lepas akak aku ada tepon beritahu yg mak,ayah ak kat kampung dah mula tanya psl anak bujangnya ini..maklumlah sejak kembali dari cuti, jangan kata satu sms, satu miscoll pon anaknya xbuat...orang tua biasalah..kal0 lama xdengar brita, mula rasa bimbang n mulalah pikir macam2... astaghfirullah azim... Kenapa lah ak liat sangat nak buat panggilan mahupun menghantar satu sms pon kat mak,ayah aku.... Adakah aku terlalu pentingkan kerja smpai lupa nak buat 1 panggilan?? Workaholic?? Tapi xmungkin ak Workaholic sbb kerja ak kat sekolah xpernah siap2 ag pon..asyik duk bertimbun jer kat atas meja... HARAP-HARAP mak,ayah ak xpikir bukan2..lagipun tipulah kal0 anak x ingat kat org tuanya sendiri, lbih2 lagi mcm ak ni bolih dikatakan paling lama berada dgn mak,ayah ak berbanding dgn kakak2,adik2 ak sbb kebanyakkan kakak ak belajar dari sekolah menengah smpai ke diploma semuanya duduk kat asrama dan jauh lak tu dari rumah, jauh berbeza dgn ak, dah la sekolah rendah tepi rumah je, lepas tu sekolah menengah lak jauh sikit dari sekolah rendah ak, pastu sambung ijazah lak kat maktab perguruan yang jaraknya 20minit dari rumah ak (kal0 menunggang motor la).. Tp itulah, ingat tu memang sentiasa ingat tp nak melahirkan ingatan tu susah sikit..lagipun ak ni bknnya jenis sentimental ataupun berjiwa sensitif jadi xtahu mcm mana nk call mak,ayah ak dan beritahu yang ak ni msh ingat kat mereka dan juga biar mereka tahu yang sbnrnya ak meletakkan kepentingan mereka melebihi kepentingan diri sendiri...

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Bangun pagi esok ak nak call mak,ayah ak dan cakap:

"i Luv U mak"
"I luv U ayah"

___________________________________________________________________________________
hujung minggu ni kena main 1,2, somm.. kal0 tangan kanan menang ak balik kampung, tp kal0 tangan kiri yang menang ak stay jer kat johor ni...

3 Mar 2011

Hari yang Bizi

4 comments:
Fuhh..msk ari ni adlh hari kedua ak jadi penolong pegawai pelepas.. Alhamdullillah, setakat ni okay lgi dan ak pn dpt kerja dgn ikhlas lgi(okaylah jdi penolong pelepas sbb xde la byk sgt kije cuma penat jer terasa sbb trpaksa berdiri utk tempoh yg lama)..

Ak suka jadi pegawai sukan?? Sbnrya mmg ak agak minat dgn hal-hal sukan ni, tp kdang2 rsa mcm xnak trlibat dgn sukan lak, ntahlah nk suka ke tak..Tak nak suka mmg dah jadi pegawai sukan dah pun, tp nk suka pon xleh gak sbb hati dah berada kat sekolah lbih2 lgi minggu depan sekolah rendah akan menghadapi ujian bulan mac(S.A.T 1 )..rsa mcm byk yg ak trtinggal, mntak2 la budak2 tu smua dpt jwb smua(dan mntak2 la guru pengganti smbung blk apa yg ak tinggalkan)..byk kna cover, dahla mggu lepas yg kelas 4 br jer ak abis topic bahagi..hmpir 5 masa ak ambil untuk ajar bahagi ni, mmg agak susah untuk buat operasi bahagi lbih2 lgi kal0 melibatkan 2 number..Ajar pnya ajar, pda masa yg last tu br bdak2 tu dapat catch up dgn operasi bahagi ni(tu pun msh ada 2,3org yg msh blum faham konsep bahagi)..

____________________________________________________________________________________
Post mortem;
1) sukan
a) Perlu penambahbaikkan bagi sesetengah perkara
b) Perlu menyediakan pegawai yang mengcukupi
c) Kebajikkan pegawai (makan,minum0
2) Sekolah
a) Perlu menggunakan pendekatan baru (teknik konvensional dah xpraktikal tuk diamalkan kpda pelajar yang mmpunyai mslh pembelajaran
b) Perlu buat draft rancangan mengajar tahunan agar sesuai dgn kebolehan murid.


::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

KE GARISAN..SEDIA...MULA!!!!

20 Feb 2011

Rewang Maulidur Rasul

2 comments:
Sekolah ak br je buat Sambutan Maulidur Rasul kelmarin, 19/02/2011..meriah beb..siap buat rewang-rewang lagi. Biasanya jika tahun lepas-lepas, sekolah ak maen order jer makanan untuk majlis sambutan maulidur rasul ni, tp pda tahun ini, pihak pentadbir sekolah xnak order-order makanan lagi, kata mereka, Kita kan mempunyai bilangan guru yang ramai, apa salahnya kal0 kta buat Rewang untuk sambutan maulidur rasul tahun ini.
____________________________________________________________________________________

REWANG SK INDAHPURA 1
Event: Rewang
Aturcara:
1) Bersihkan ayam
2) potong bawang,keledek, etc.
3) bersihkan hati dan organ dalaman ayam..(Uweekkks...nk termuntah ak..)
4) Goreng ayam(yg ni kami gunakan chef berpengalaman dlm kerja goreng-menggoreng)
semua acara (1-3) settle pda pkl 11.00mlm, tp bahagian goreng ayam, settle kul 4.00pg(byk beb, 85 ekor ayam tdk trmasuk bulu-bulu ayam)

lepas tu, acara memasang khemah(ada dlm 4buah khemah yang di dirikan)-biru, merah, hijau, kuning-
acara selingan(smbil menunggu ayam saip digoreng).. -->permainan Kad UNO<-- __________________________________________________________________________________ Di sebabkan dah tak tahan sgt mengantuk, ak trpaksa blk ke rumah pda kul 3.30pgi, mmg ngantuk giler2... Post-Mortem: Memang penat kaw-kaw pnya bla terpaksa buat kerja sampai lewat pagi ini. Tapi apa bolih buat, Xkan nak harapkan guru perempuan kan. Apa guna jadi lelaki kal0 xbolih buat kerja kan. :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Jauh disudut hatiku yang kecil ini, kal0 bolih tahun depan tak payah lah buat rewang lagi, tempah makanan saja lah. Bukan Rewang tak bagus, tp pelaksanaannya kurang sesuai. __--> Just My fatigue opinion <--__

Rahsia Tarikh Lahir

No comments:
Rahsia Tarikh Lahir berdasarkan kajian oleh Yang Berbahagia Dato’ Dr. Fadzilah Kamsah.

JANUARI
* Bercita-cita tinggi dan orangnya serius, suka mendidik dan dididik.
* Sangat mudah melihat kelemahan orang dan suka mengkritik.
* Rajin dan setiap yang dibuat nampak keuntungan.
* Suka pada kecantikan, kekemasan dan teratur.
* Bersifat sensitif dan berfikiran mendalam.
* Pandai mengambil hati orang lain.
* Pendiam kecuali telah dirangsang.
* Agak pemalu dan mempunyai daya tumpuan yang sangat tinggi.
* Mudah mendisiplinkan diri sendiri.
* Badannya sihat tetapi mudah diserang selsema.
* Bersikap romantik tetapi tidak pandai memperlihatkannya.
* Cukup sayang pada kanak-kanak.
* Suka duduk di rumah.
* Setia pada segala-galanya.
* Perlu belajar kemahiran bersosial.
* Sifat cemburu yang sangat tinggi


FEBRUARI
* Berfikiran abstrak.
* Sukakan benda yang realiti dan abstrak.
* Bijak dan pintar
* Berpewatakan yang mudah berubah.
* Mudah menawan orang lain.
* Agak pendiam.
* Pemalu dan rendah diri.
* Jujur dan setia pada segalanya.
* Keras hati untuk mencapai matlamat.
* Tidak suka dikongkong.
* Mudah memberontak apabila dikongkong.
* Suka kegiatan yang lasak.
* Emosinya mudah terluka dan sangat sensitif.
* Mudah mempamerkan marahnya.
* Tidak suka benda yang remeh-temeh.
* Suka berkawan tapi kurang mempamerkannya.
* Sangat berani dan suka memberontak.
* Bercita-cita tinggi, suka berangan-angan dan ada harapan untuk merealisasikan impiannya.
* Pemerhatian yang tajam.
* Suka hiburan dan sukan.
* Suka benda yang bersifat seni.
* Sangat romantik pada dalaman tetapi tidak pada luaran.
* Berkecenderungan pada benda yang tahyul.
* Amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros.
* Belajar untuk mempamerkan emosi


MAC
* Berpesonaliti menarik dan menawan.
* Mudah didampingi.
* Sangat pemalu dan pemendam rasa.
* Sangat baik secara semulajadi, jujur pemurah dan mudah simpati.
* Sangat sensitif pada perkataan yang dituturkan dan alam persekitaran.
* Suka pada kedamaian.
* Sangat peka pada orang lain.
* Sesuai dengan kerjaya yang memberi khidmat kepada orang lain.
* Tidak cepat marah dan sangat amanah.
* Tahu membalas dan mengenang budi.
* Pemerhatian dan penilaian yang sangat tajam.
* Kecenderungan untuk berdendam jika tidak dikawal.
* Suka berangan-angan.
* Suka melancong.
* Sangat manja dan suka diberi perhatian yang sangat tinggi.
* Kelam kabut dalam memilih pasangan.
* Suka dengan hiasan rumahtangga.
* Punya bakat seni dalalm bidang muzik.
* Kecenderungan pada benda yang istimewa dan baik.
* Jangan terlalu mengikut selera atau perasaan


APRIL
* Sangat aktif dan dinamik.
* Cepat bertindak membuat keputusan tetapi cepat menyesal.
* Sangat menarik dan pandai menjaga diri.
* Punya daya mental yang sangat kuat.
* Suka diberi perhatian.
* Sangat diplomatik (pandai memujuk ).
* Berkawan dan pandai menyelesaikan masalah orang.
* Sangat berani dan tiada perasaan takut.
* Suka perkara yang mencabar, pengasih, penyayang, sopan santun dan pemurah.
* Emosi cepat terusik.
* Cuba kawal perasaan.
* Kecenderungan bersifat pendendam.
* Agresif dan kelam kabut dalam membuat keputusan.
* Kuat daya ingatan.
* Gerak hati yang sangat kuat.
* Pandai mendorong diri sendiri dan memotivasikan orang lain.
* Berpenyakit disekitar kepala dan dada.
* Sangat cemburu dan terlalu cemburu


MEI
* Keras hati & tegas.
* Kuat semangat & bermotivasi tinggi.
* Pemikiran yang tajam.
* Mudah marah apabila tidak dikawal.
* Pandai menarik hati & perhatian orang lain.
* Perasaan yang amat mendalam.
* Cantik dari segi mental & fizikal.
* Tidak perlu dimotivasikan.
* Tetap pendirian, tetapi mudah dipengaruhi oleh orang lain.
* Mudah dipujuk.
* Bersikap sistematik (otak kiri).
* Suka berangan.
* Kuat daya firasat memahami apa yang terlintas di hati orang lain tanpa diberitahu.
* Bahagian telinga & leher mudah diserang penyakit.
* Daya khayalan yang tinggi.
* Permikiran yang tajam.
* Pandai berdebat.
* Fizikal yang baik.
* Kelemahan sistem pernafasan.
* Suka sastera, seni & muzik serta melancong.
* Tidak berapa suka duduk di rumah.
* Tidak boleh duduk diam.
* Tidak punya ramai anak.
* Rajin dan bersemangat tinggi.
* Agak boros


JUN
* Berfikiran jauh & berwawasan.
* Mudah ditawan kerana sikap baik.
* Berperangai lemah lembut.
* Mudah berubah sikap, perangai, idea dan mood.
* Idea yang terlalu banyak di kepala.
* Bersikap sensitif.
* Mempunyai pemikiran yang aktif (sentiasa berfikir).
* Sukar melakukan sesuatu dengan segera.
* Bersikap suka menangguh-nangguh.
* Bersikap terlalu memilih & mahukan yang terbaik.
* Cepat marah & cepat sejuk.
* Suka bercakap & berdebat.
* Suka buat lawak & bergurau.
* Otaknya cerdas berangan-angan.
* Mudah berkawan & pandai berkawan.
* Seorang yang sangat tertib.
* Pandai mempamerkan sikap.
* Mudah kecil hati.
* Mudah kena selsema.
* Suka berkemas.
* Cepat rasa bosan.
* Sikap terlalu memilih & cerewet.
* Kurang mempamerkan perasaan.
* Lambat untuk sembuh apabila terluka hati.
* Suka pada barang yang berjenama.
* Mudah menjadi eksekutif.
* Kedegilan yang tidak terkawal.
* Sesiapa yang memuji, dianggap musuh. Siapa yang menegur dianggap kawan.


::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
JULAI (agak betul tuk beberapa perkara)
* Sangat suka didamping. -->berkawan biar seribu<-- * Banyak berahsia dan sukar dimengerti terutamanya lelaki. -->biarlah rahsia<-- * Agak pendiam kecuali dirangsang. --> mmg agak pendiam <-- * Ada harga dan maruah diri. -->semua ada harga diri <-- * Tak suka menyusahkan orang lain tapi tidak marah apabila disusahkan. ->janji semua kerja settle <-- * Mudah dipujuk dan bercakap lurus. -->jujur??<-- * Sangat menjaga hati orang lain. --> hati msti bersih, xmaw busuk2 ngan mmber <-- * Sangat peramah. -->mcm mna nk peramah kalo dah jnis pendiam <-- * Emosi sangat mendalam tapi mudah terluka hatinya. --> emosi kna ada beb <-- * Berjiwa sentimental. -->sentimental??? jauh panggang dr api..hahah<-- * Jarang berdendam. -->buat apa dendam2, xde pekdahnya<-- * Mudah memaafkan tapi sukar melupakan. -->hari raya bolih la mintak maaf <-- * Tidak suka benda remeh-temeh. -->buat yg penting dulu,yg lain kemudian xpe<-- * Membimbing cara fizikal dan mental. -->mmg jdi pembimbing pon(tukang kebun sekolah)<-- * Sangat peka, mengambil berat dan mengasihi serta penyayang. -->peka ok, pekak jgn<-- * Layanan yang serupa terhadap semua orang. -->no bias<-- * Tinggi daya simpati. -->hari ni hari dia, mna thu esok hari kita lak<-- * Pemerhatian yang tajam. -->ntahlah, tajam lg ke tak sbb dah paka spek mata<<- * Suka menilai orang lain melalui pemerhatian. -->learning thorugh observation<-- * Mudah dan rajin belajar. -->mudah blaja ya, tp rajin blaja x<-- * Suka muhasabah diri. -->bla eh kali terakhir ak buat<-- * Suka mengenangkan peristiwa atau kawan lama. -->tomorrow is mystery, today is real thing, yesterday was history <-- * Suka mendiamkan diri. -->yepp..btul2..<-- * Suka duduk di rumah. -->lepak2 kat rumah sudah, kat luar pon bkn ada apa2<-- * Suka tunggu kawan tapi tak cari kawan. -->tggu kwn kat bus stop<-- * Tidak agresif kecuali terpaksa. -->rileks2 sudah<-- * Lemah dari segi kesihatan perut. -->cirit-birit??<-- * Mudah gemuk kalau tak kawal diet. -->hahah..yg ni konpirm salah<-- * Minta disayangi. -->dan minta duit sekali..haha<-- * Mudah terluka hati tapi lambat pulih. -->kal0 jatuh, mmg sah luka<-- * Terlalu mengambil berat. -->pura2 ambil berat<-- * Rajin dalam membuat kerja. -->msti kna rajin beb, kal0 x nnti bertimbun kerja<--

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

OGOS
* Suka berlawak.
* Mudah tertawan padanya.
* Sopan santun dan mengambil berat terhadap orang lain.
* Berani dan tidak tahu takut.
* Orangnya agak tegas & bersikap kepimpinan.
* Pandai memujuk orang lain.
* Terlalu pemurah & bersikap ego.
* Nilai harga diri yang sangat tinggi.
* Dahagakan pujian.
* Semangat juang yang luar biasa.
* Cepat marah & mudah mengamuk.
* Mudah marah apabila cakapnya dilawan.
* Sangat cemburu.
* Daya pemerhatian yang tajam & teliti.
* Cepat berfikir.
* Fikiran yang berdikari.
* Suka memimpin & dipimpin.
* Sifat suka berangan.
* Berbakat dalam seni lukis, hiburan & silat.
* Sangat sensitif tapi tidak mudah merajuk.
* Cepat sembuh apabila ditimpa penyakit.
* Belajar untuk bertenang.
* Sikap kelam kabut.
* Romantik, pengasih dan penyayang.
* Suka mencari kawan


SEPTEMBER
* Sangat bersopan santun & bertolak ansur.
* Sangat cermat, teliti & teratur.
* Suka menegur kesilapan orang lain & mengkritik.
* Pendiam tapi pandai bercakap.
* Sikap sangat cool, sangat baik & mudah simpati.
* Sangat perihatin & terperinci, amanah, setia & jujur.
* Kerja yang dilakukan sangat sempurna.
* Sangat sensitif yang tidak diketahui.
* Seorang yang banyak berfikir.
* Daya pentaakulan yang baik.
* Otak bijak & mudah belajar.
* Suka mencari maklumat.
* Kawal diri dari terlalu mengkritik.
* Pandai mendorong diri sendiri.
* Mudah memahami orang lain kerana banyak menyimpan rahsia.
* Suka sukan, hiburan & melancong.
* Kurang menunjukkan perasaannya.
* Terluka hatinya sangat lama disimpan.
* Terlalu memilih pasangan.
* Sukakan benda yang luas.
* Bersistematik


OKTOBER
* Suka berbual.
* Suka orang yang sayang padanya.
* Suka ambil jln tengah.
* Sangat menawan & sopan santun.
* Kecantikan luar & dalam.
* Tidak pandai berbohong & berpura-pura.
* Mudah rasa simpati, baik dan mementingkan kawan.
* Sentiasa berkawan.
* Hatinya mudah terusik tetapi merajuknya tak lama.
* Cepat marah.
* Macam pentingkan diri sendiri.
* Tidak menolong orang kecuali diminta.
* Suka melihat dari perspektifnya sendiri.
* Tidak suka terima pandangan orang lain.
* Emosi yang mudah terusik.
* Suka berangan & pandai bercakap.
* Emosi yang kelam kabut.
* Daya firasat yang sangat kuat (terutamanya perempuan).
* Suka melancong, bidang sastera & seni.
* Pengasih, penyayang & lemah lembut.
* Romantik dalam percintaan.
* Mudah terusik hati & cemburu.
* Ambil berat tentang orang lain.
* Suka kegiatan luar.
* Seorang yang adil.
* Boros & mudah dipengaruhi persekitaran.
* Mudah patah semangat


NOVEMBER
* Banyak idea dalam perkara.
* Sukar untuk dimengertikan atau difahami sikapnya.
* Berfikiran kehadapan.
* Berfikiran unik dan bijak.
* Penuh dengan idea-idea baru yang luarbiasa.
* Pemikiran yang tajam.
* Daya firasat yang sangat halus dan tinggi.
* Sesuai jadi seorang doktor.
* Cermat dan teliti.
* Personaliti yang dinamik.
* Sifat yang berahsia, pandai mencungkil dan mencari rahsia.
* Banyak berfikir, kurang bercakap tetapi mesra.
* Berani, pemurah setia dan banyak kesabaran.
* Terlalu degil dan keras hati.
* Apabila berkehendak sesuatu, akan diusahakan sehingga berjaya.
* Tak suka marah kecuali digugat.
* Mudah ambil berat terhadap orang lain.
* Pandai muhasabah diri.
* Cara berfikir yang lain dari orang lain.
* Otak yang sangat tajam.
* Pandai mendorong diri sendiri.
* Tidak hargai pujian.
* Kekuatan semangat dan daya juang yang sangat tinggi apabila berkehendak sesuatu.
* Cuba sampai berjaya.
* Badan yang sasa.
* Kasih sayang dan emosi yang sangat mendalam dan romantik.
* Tidak pasti dengan hubungan kasih sayang.
* Suka duduk d irumah.
* Sangat rajin dan berkemampuan tinggi.
* Amanah, jujur, setia dan pandai berahsia.
* Tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi.
* Bercita-cita tinggi.
* Perangai tidak dapat diramal dan mudah berubah-ubah



DISEMBER
* Sangat setia dan pemurah.
* Bersifat patriotik.
* Sangat aktif dalam permainan dan pergaulan.
* Sikap kurang sabar dan tergesa-gesa.
* Bercita-cita tinggi.
* Suka menjadi orang yang berpengaruh dalam organisasi.
* Seronok bila didampingi.
* Suka bercampur dengan orang.
* Suka dipuji, diberi perhatian dan dibelai.
* Sangat jujur, amanah dan bertolak ansur.
* Tidak pandai berpura-pura.
* Cepat marah.
* Perangai yang mudah berubah-ubah.
* Tidak ego walaupun harga dirinya sangat tinggi.
* Benci pada kongkongan.
* Suka berlawak.
* Pandai buat lawak dan berfikiran logik

__________________________________________________________________________________
Ucop: Kita bako je.
Hussin: Inilah minda orang kita, suka sangat percaya perkara tahyul

(dialog Hantu Kak Limah Balik Rumah)