31 Dec 2010

Gud Bye 2010 & Wellcome 2011

No comments:
sorotan 2010


Januari: now, i hold a Teacher title not a trainee anymore.. ssungguhnya mmg bangga yang amat sbb dpt jadi guru dan lebih membanggakan lagi menjadi tenaga pengajar di SKIP 1.. i'm proud to work under my boss, En A. Rahim, my GPK 1, Kak Noriah, my HEM, Kak Shaidah and my GPK ko, Abg Azman..and also all my colleagues here..

Februari: First salary as teacher and for the first time experiencing balik kampung feel..canggih siot sbb inilah kali pertama ak dpt merasa naik kereta api..

Mac: Having convocation at Perbadanan Putrajaya.. Time to c all ex-colleagues from ipkb.. inilah perjumpaan rasmi kali pertama setelah bekerja..

April: Fill in SPP form..

Mei: Got a driving license..setelah lma mnangguh lesen,akhirnya dpt juga lesen GDL'ku..eh silap lesen motor

Jun: bought a car..wlopon seken hand, jnji bolih paka sudah

Julai: clarification of degree by JPA..akhirnya setelah berdebar mnanti pengesahan sijil ijazah, akhirnya JPA telah mengesahkan IJazah perguruan yang ak dpt.

Ogos: it's fasting month.. pertama kali ak brpuasa di tmpat org.. biasanya berbuka puasa dgn nasi kerabu ngan air nyor tp kat cni berbuka dgn nasi ambenk dan air kathira..

September: off to bukit jalil to see Piala Malaysia.. mmg berbaloi, wlopon trpaksa mengejar masa ttp smuanya berbayar bila kelate mnang Piala Malaysia

Oktober: attend an interview for verification. wlopon kna sound sbb xde etika temuduga, tp tahan je lah sbb da mmg salah ak pon..waahhaahahaha

November; another school holiday..

Disember: Malaysia claims AFF Suzuki Title... bangga mnjadi rakyat malaysia trutama mnjadi rakyat kelate sbb key player dlm skuad malaysia adlah berasal dr kelate iaitu Apek N Matyo..

2011.. ????????????????

________________________________________________________________________
Wishing happy new year.. harap-harap 2011 adalah lebih baik berbanding 2010..

17 Nov 2010

Selamat Hari Raya Aidiladha

No comments:
Selamat Hari Raya Aidiladha

Salam.. pertamanya, ak ingin ucapkan selamat hari raya maaf zahir dan batin tuk sesiapa saje yg mgenali namaku dgn sgaja ataupun tdk sngaja.. Nmpaknya tahun 2010 ni merupakan thn pertama ak sbg cikgu dan juga thn pertama ak beraya di perantaun (heheheeh...jauh beb, cuba google peta pastu Taip Miami, pastu 'zoom in' cari Kulaifornia..)..

Jadi Kal0 aidilfitri dismbut kerana cukup sbln posa, aidiladha lak disambut kerana cukup sbln slps posa ari tu, ak msh blum posa sunat lagi (bkn tidak posa tp msh blum posa)..ermm..dunia2..byk btul dugaan bla nk posa sunat ni..ada mjlis mkn2 la, ada xktv makan2 la, termakan, dan juga sengja pura2 gastrik... apa nk buat, mna bolih thn tgk org lain mkn, nak2 kal0 ayam celup tepung pastu tambah ngan teh o ais lagi..pastu dicampur lagi bisikan2 setan kat kdua2 cuping tlinga..apa lagi confirm trus order nasi..

sbnrnya ari ni ak post bnda berilmiah berkenaan dgn asal usul hari raya aidiladha ni..artikel ni ak jumpa kat facebook... (http://www.facebook.com/photo.php?fbid=463211089189&set=a.446345374189.233673.139457334189)


Asal Usul Aidiladha

Pada suatu hari Nabi Ibrahim bermimpi, dalam mimpinya itu Allah menyuruh Nabi Ibrahim menyembelih anaknya yang bernama Ismail. Selepas dari mendapat mimpi itu, Nabi Ibrahim pun memberitahu isterinya yang bernama Siti Hajar....Maka berbincanglah Nabi Ibrahim, Siti Hajar dan Ismail. Siti Hajar berkata, “Mungkin mimpimu itu hanya mainan tidur saja tetapi kalau mimpi itu merupakan wahyu, wajiblah dituruti.” Apabila mendengar kata-kata ibunya, Ismail berkata kepada bapanya, “Ayahku, sekiranya ini merupakan wahyu dari Allah S.W.T., aku sedia merelakan diriku untuk disembelih.”


Setelah persetujuan dicapai, keesokan harinya Nabi Ibrahim pun membawa puteranya Ismail untuk disembelih. Perkara Nabi Ibrahim hendak menyembelih anaknya telah sampai kepada pengetahuan orang ramai. Hal ini membuat orang ramai takut sehingga ada yang mengatakan, “Nampaknya Nabi Ibrahim mungkin sudah gila hinggakan mahu menyembelih anaknya sendiri. Kalau kita biarkan perkara ini, nanti kitapun akan dibunuhnya.”


Walau apapun tuduhan orang terhadapnya, namun Nabi Ibrahim tetap menjalankan tugas yang diperintahkan oleh Allah S.W.T terhadapnya. Setelah Nabi Ibrahim dan anaknya Ismail sampai pada tempat yang dituju, berkatalah anaknya, “Wahai ayahku, aku fikir cara yang baik untuk menyembelih adalah dengan cara aku disembelih dalam keadaan menelungkup tapi mata ayah hendaklah ditutup. Kemudian ayah hendaklah tahu arah pedang yang tajam dan ayah kenakan tepat kepada leherku.”


Kemudian Nabi Ibrahim pun melaksanakan perintah yang Allah S.W.T perintahkan dalam mimpinya. Baginda pun mengucapkan kalimah atas nama Allah lalu memancungkan pedangnya pada leher anaknya itu. Maka terperciklah darah mengenai badan Nabi Ibrahim. Sebagai seorang manusia biasa, Nabi Ibrahim pun menggeletar dan membuka penutup matanya.


Tetapi alangkah terperanjatlah apabila melihat yang disembelihnya itu bukanlah anaknya melainkan seekor kibas. Dengan memuji kebesaran Allah S.W.T, kedua-duanya pun berpeluk-peluk sambil bersyukur kepada Tuhan kerana memberi kekuatan sehingga dapat melaksanakan amanat dari Allah S.W.T.


Peristiwa ini ada diterangkan dalan surah Ash-Shaffat ayat 101 hingga ayat 111

::::::::::::::::::::::::::
thn ni ak bnr2 myambut hari raya korban kerana ak tlah mgorbanakan cuti raya ak, mgorbankan masa brsama kuarga kt kmpung dan juga mgorbankan baki cuti CRK ak..

5 Nov 2010

My Hundred Post....

No comments:
Assalamualaikum saudaraku



Baca jika anda ada masa untuk ALLAH.


Bacalah sehingga habis.


Saya hampir membuang email ini namun saya telah diberi keberkatan untuk membaca terus hingga ke penghujung.


ALLAH , bila saya membaca e-mail ini, saya fikir saya tidak ada masa untuk ini... Lebih lebih lagi diwaktu kerja.




Kemudian saya tersedar bahawa pemikiran semacam inilah yang .... Sebenarnya, menimbulkan pelbagai masaalah di dunia ini




Kita cuba menyimpan ALLAH didalam MASJID pada hari Jumaat .......




Muingkin malam JUMAAT?




Dan sewaktu solat MAGRIB SAJA?




Kita suka ALLAH pada masa kita sakit.....




Dan sudah pasti waktu ada kematian...




Walau bagaimanapun kita tidak ada masa atau ruang untuk ALLAH waktu bekerja atau bermain?




Kerana... Kita merasakan diwaktu itu kita mampu dan sewajarnya mengurus sendiri tanpa bergantung padaNYA.




Semoga ALLAH mengampuni aku kerana menyangka......




Bahawa nun di sana masih ada tempat dan waktu dimana ALLAH bukan lah yang paling utama dalam hidup ku. (nauzubillah)




Kita sepatutnya senantiasa mengenang akan segala yang telah DIA berikan kepada kita.


DIA telah memberikan segala-galanya kepada kita sebelum kita meminta. RENUNGKANLAH


Sebarkan lah seandaianya ANDA BENAR-BENAR MENGHAYATI!!!




Ya aku CINTA ALLAH




Dia adalah sumber kewujudanku dan Penyelamatku




IA lah yang menggerakkan ku setiap detik dan hari. TanpaNYA aku adalah HAMPAS yang tak berguna.




Ini adalah ujian yang mudah.




Kalau anda benar meyintai ALLAH dantidak berasa malu akan segala kebaikan yang telah diberi ALLAH kepada mu....


Kirimkan kepada orang .




Sekarang!!! Anda ada masa kah untuk berbuat demikian?




Pastikan anda scroll hingga ke penghabisan.




Susah….... Senang




Kenapa susah sangat nak sampaikan kebenaran?




Kenapa mengantuk dalam MASJIDtetapi sebaik saja selesai ceramah kita segar kembali?


Kenapa mudah sekali membuang e-mail agama tetapi kita bangga mem 'forward' kanemail yang tak senonoh?


Hadiah yang paling istemewa yang pernah kita terima.


Solat adalah yang terbaik....




Tidak perlu bayaran , tetapi ganjaran lumayan.




Notes: Tidak kah melucukan betapa mudahnya bagi manusia TIDAKBeriman PADA ALLAH setelah itu hairan kenapakah dunia ini menjadi neraka bagi mereka.




Tidakkah melucukan bila seseorang berkata 'AKU BERIMAN PADA ALLAH' TETAPI SENTIASA MENGIKUT SYAITAN. (who, by the way, also 'believes' in ALLAH).


Tidakkah melucukan bagaimana anda mampu hantar ribuan email lawak yang akhirnya tersebar bagai api yang tidak terkawal., tetapi bila anda hantar email mengenai ISLAM, ramai orang fikir 10 kali untuk berkongsi?




Tidakkah melucukan bagaimana bila anda mula menghantar mesej ini andatidak akan menghantar kepada semua rakan anda kerana memikirkan apa tanggapan mereka terhadap anda atau anda tak pasti samaada mereka suka atau tidak?.




Tidakkah melucukan bagaimana anda merasa risau akan tanggapan orang kepada saya lebih dari tanggapanALLAH terhadap anda.




Aku berDOA, untuk semua yang menghantar mesej ini kepada semua rakan mereka di rahmati ALLAH.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::

28 Sep 2010

Free Internet For Maxis

No comments:

just copy & paste from Google-digunakan untuk telepon yang bolih install software jah, kalo nokia 3310 tu(mcm tepon ak) baik lupakan je..snang citer baik g main tenet kt CC jah)

1) Download and install Opera Mini which suites your phone.

2) Dial *100# and you will see a listed menu.

3) Select no.7 (Internet&Settings) > Select no.3 (prepaid broadband) > Select no.4 (service switching) >Select no.2 (Switch to Prepaid Broadband) > Select no.1 (Proceed)

4) You will receive a confirmation sms.

5) Change your APN from “unet” into “bbnet”. For Nokia phone, this setting will be in “Settings> Connectivity>Destinations>Access Points”.

6) DONE!!! FREE INTERNET!!!!

p/s: steps no5 may not need in few phones.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
percuma??mna ada bnda prcuma. nk masuk tandas buang angin pun kna byr. nak naik keretapi blk kg pon kna bayar tiket. mkn kat KFC lagi la kna byr siap ada govt. tax lagi.. Guna atas risiko sndiri, kal0 telan kredit jgn cari ak srh top up gnti kredit..

20 Sep 2010

puasa 30hari, raya 30hari??

6 comments:
_______________________________________________________________________

Bebudak :: tok3!!!! pak cik!! pak cik!! kami nak dtg beraya bleh x!!!
akue :: (mendiamkan diri di dlam rumah)
Bebudak :: pak cik!!! pak cik!!...erm...kedekut!!~
::quote dr kejadian yg mnimpa ex-classmateku, Alee Parklee::
________________________________________________________________________

sbnrnya, rasa kesian pon ada gak.. ada ke ptt bdak2 tu pegi beraya umah org bujang..mmg sah2 la xde buat open house, hujung minggu lak tu..yg ak thu kal0 hujung2 mggu ni biasanya open house house tp xtvt closed eyes ada la (xtvt memproses baja tahi mata~tido~)..

wlopon sikap bdak2 tu agak kurg asam tp dr sudut positifnya, sbnrnya bdak2 tu nk menghidupkan amalan marhaban kot..tp jauh disudut hati ak, ni msti bdak2 tu da plan ngan kwn2nya tuk mnambahkan collection duit raya ni
ermm..kecik2 da pndai buat komplot..Plan kumpul duit raya tu mmg A++, tp rs2nya slh pilih timing dan mangsa..len kali seranglah rumah yg berkeluarga, ni pegi pilih umah org bujang..pndek kata bkn stkt xdpt angpau duit raya, penampau raya ada ler..

__________________________
petang tadi lak, ketika sedang berfesbuk ak trnampak beberapa org budak sedang memberi salam kat umah yg berada depan umah sewa ak..jd, dgn otomatiknya kpala ak mengimbas kejadian yg mnimpa ex-classmateku...ermm..adakah bdak2 ni org yg sma yg pegi beraya kat umah kwnku itu?? yg peliknya, hmpir smua rumah bdak2 tu bagi salam konon2nya nak beraya tp itu hnyalah trick lama yg digunakan tuk paw duit raya dr tuan rumah..n rsa2nya kat prumahan ak ni hnya beberapa rumah jer milik org melayu n slebihnya adlh milik cina n india, tp bdak2 tu men redah jer..umah cina,india smua dia bgi salam..nsb baik xkna kejar ngan anjing..tp ak tgk smua xde respon..ni msti tuan rumah pura2 xdgr..


pastu bdak2 tu pon blah pegi ke rumah lain lak iaitu rumah ak...modus operasi sma digunakan kat umah sblh digunakn blk kt umah ak..
bdak: assalamualaikum w.b.t
ak: w'salam w.b.t...-ak jwb smbil tutup mulut (nak xnak maka trpaksa la ak mnjawabnya sbb bagi salam tu sunat tp mnjawabnya adlh wajib..tu pun ak jwb smbil duk usha2 mlalui tingkap umah ak..
kal0 bdak tu bgi salam ibarat bunyi yg kuar dr speaker altec lansing, ak lak jawab salam ibarat bunyi sound walkman yg da kehabisan bateri)...

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
tiba2 td timbul rasa penyesalan dlm diri sbb tdak mmbuka pntu rumahku td n bagi bdak2 tu beraya...apa sgt la duit raya kal0 nk dibandingkan ngan pahala kita dpt dengan bersedekah kat budak2 tu..lgpun bdak2 td mgkn da pnat puasa sbln, jd apa slh bgi rewards duit raya kt mereka..jdi, slps peristiwa ni, ak ada terpikir gak nk letak signboard kt luar rumah ak: Perhatian untuk yang datang beraya. Duit Raya tidak dapat disediakan disebabkan Tuan rumah xde duit . Harap Maklum. @pun letak jer..Kanak-Kanak dilarang masuk.

16 Sep 2010

Cuti Da Abes

No comments:
melor-k.berang-kuantan-pekan-rompin-mersing-k.tinggi-ulu tiram-pekan nanas-kulai..
12jam wira jjk merentasi lebuhraya dan lorong2 gelap tnpa mgenal penat dan kepanasan enjin 12hp(house power) memecut n memotong beberapa keta ferrari dan mercedes yg berenti kat r&r..

::::::::::::::::::::::::
esok da stat skolah...anak2 murid pergilah beraya esok..kalo xnak dtg pon xpa esok..heheh

opsss....lupa hari ni adalah hari malaysia..jadi, bagi mewakili penduduk kampung melor, ak ingin mngucapkan selamat Hari Malaysia buat semua warga Malaysia dan Indonesia

8 Sep 2010

Pantun Raya

No comments:
Lapar puasa terketar-ketar
Bila berbuka lega rasanya
Kad raya tak sempat nak hantar
Kiriman MMS pun dah kira grand lah ye..!

Anak Dolah makan lepat
Makan lepat sambil melompat
Nak hantar kad raya dah tak sempat
Pakai MMS pun kira ok what?

Lemah lembut tuan puteri
Berkain cindai cantik dipandang
Meriah menyambut Aidilfitri
Sahabat handai datang bertandang

Udara dingin hening pagi
Tabuh bising mulakan hari
Aidilfitri menjelma lagi
Masing-masing pakai berseri

Tanpa mengira miskin kaya
Pangkat kedudukan hamba shaya
Sama-sama menyambut raya
Maaf-maafan dihari bahagia

Aidilfitri hari kemenangan
Kejayaan menempuh halangan
Mengenali erti kesenangan
Bagi mereka yang kekurangan

Aidilfitri hari kemaafan
Menghapus kesalahan sesama insan
Memupuk perpaduan sesama ehsan
Mengikat tali keakrapan

Cincin disarung hati berdebar
Jarinan lembut wajah terhias
Ramadan disambut penuh sabar
Aidilfitri disambut dengan meriah

Budak botak bermain silang kata
main silang kata sambil pejam mata
Maaf-bermaafan sesama kita
Di Aidilfitri yang mulia

Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin kepada Mak n Ayah, Kakak2 dan abg iparku, adik2ku, anak2 saudaraku, mak sedara, mak sepupu, sepupu, sepapat, waris n warah,n tak lupa gak semua guru2ku, saim2, kawan2, member2, friends, beb, babe, bro, bri, brader, brades, anak2 gadis, anak2 teruna, anak dara n mak dara, yang bujang n yg kawen, yg puasa n yg xpuasa, anak2 muridku, dan semua muslimin dan muslimat yg berada di seluruh seantero dunia..

2 Sep 2010

Demam Raya

No comments:
puasa ada seminggu lagi, tp semua da mula pk psl raya..Baju Raya, perabot raya, rumah raya, pulang beraya N Duwet Raya.. spptnya mlm2 terakhir ramadan ni diisi ngan amalan2 sunat sbb ramadan pon da dkt nk abes, ntah smpat @ tdk mnunggu upcoming ramadan..

jika dulu ak x rasa sgt cuti raya sbb ari2 ak bolih blk rumah(rmh ak dkt jer ngan tmpat ak blaja, pendek kata dari kecik smpai besar ak hnya brada dibumi kelate, da krja barulah merantau ke Johor..sobb..sobb..sobbb..) tp disebabkan brada jauh dr bumi kelate, jdi, br skrg ak thu nikmatnya cuti lbih2 lg cuti raya.. mgkn beginilah kot perasaan saim2 ak dlu bla nk pulang beraya..hati berdebar2, hari2 menghitung kalendar, buat reminder kt telipon, telipon mak,ayah tuk beritahu keberangkatan tiba, hati rsa kosom sbb da xde feeling nk wat kije, mula mnghitung bajet raya, dgr lagu raya(wawawaaaaaaaaa..sedih2), dan penim memikirkan alasan tuk dtg lambat kije..hehehehe(mgkn awal kot sbb skrg ni ak da kije n ak da ada tanggungjawab tuk anak murid2ku..heeheheeh::mode baik::)

dalam duk pk kad digital raya tuk saim2 ku, maka trcetus idea utk mereka sndiri kad ucapan raya..a way to kill time smbil mnunggu azan maghrib..design pnya design akhirnya ak brjaya menghasilkan kad raya ak sndiri thn ni...jd, utk menjimatkan running cost maka ak tlah mnggunakan khidmat posmen digital(fesbuk) utk menghantar tagging-tagging yg ak buat pada kad tu..maka inilah hasil kad yg brjaya dihasilkan smbil menunggu ketibaan waktu berbuka puasa...



happy raya day to all

31 Aug 2010

Lailatul Qadar

No comments:


“SESUNGGUHNYA Kami menurunkan al-Quran ini pada malam Lailatul al-Qadar. Dan, tahukah kamu apakah Lailatul Qadar itu? Malam Lailatul al-Qadar lebih baik daripada seribu bulan.” (al-Qadr:1-3)





Ramadan, al-Quran dan Lailatul Qadar mempunyai hubungan rapat antara satu dengan yang lain, sebagaimana diterangkan di dalam kitab Allah dan hadis Rasulullah saw.



Selain dikenali sebagai bulan puasa dan bulan beribadat, Ramadan dipanggil juga bulan penurunan al-Quran (Nuzul Quran), seperti diterangkan dalam firman Allah bermaksud:



“Bulan Ramadan yang padanya diturunkan al-Quran, menjadi petunjuk bagi sekalian manusia, dan menjadi keterangan serta perbezaan (antara yang benar dan yang salah)...” (al-Baqarah:185)



Pada ayat pertama surah al-Qadar menerangkan al-Quran diturunkan pada Lailatul al-Qadar, iaitu malam kemuliaan dan kebesaran-saling berkait di antara Ramadan, al-Quran dan Lailatul Qadar.



Justeru, dapat disimpulkan Lailatul al-Qadar itu ialah satu malam daripada bulan Ramadan. Tetapi apakah sebenarnya Lailatul Qadar, bila tarikh yang tepat dan apa kelebihannya?



Penolong Pengarah Institut Latihan Islam Malaysia (ILIM), Zamihan Mat Zin, berkata ‘lailah’ itu bermaksud malam, manakala al-Qadar ialah ketentuan (nasib, ajal, rezeki dan jodoh pertemuan ditentukan).



“Jadi apabila dirangkaikan sebagai Lailatul Qadar bermaksud Malam Ketentuan dan pada malam ini malaikat diketuai Jibril turun ke bumi. Ada sesetengah mengatakan sebanyak 70,000 malaikat.



“Di sini juga dapat difahami Jibril tugasnya bukan setakat menyampaikan wahyu, bahkan setahun sekali pada Ramadan turun ke bumi,” katanya, sambil menjelaskan maksud ayat 4 dan 5 surah al-Qadr:



“Pada malam itu, turun malaikat dan Jibril dengan izin Tuhan mereka, kerana membawa segala perkara. Sejahteralah Malam (yang berkat) itu hingga terbit fajar!”



Malam al-Qadar disifatkan sebagai malam yang berkat. “Sesungguhnya Kami telah menurunkan al-Quran itu pada malam yang berkat; kerana sesungguhnya Kami sentiasa memberi peringatan dan amaran. (Maksud ad-Dukhan:3)



Disebabkan mulianya malam al-Qadar Rasulullah saw menganjurkan supaya umatnya bersedia menyambut dan menghayati malam yang berkat itu dengan amal ibadat.



Ini diterangkan dalam hadis dari Abu Hurairah r.a., dari Nabi Muhammad saw sabdanya (bermaksud): “Sesiapa menghayati malam al-Qadar dengan mengerjakan solat (dan ibadat lain), sedang dia beriman dan mengharapkan rahmat Allah, nescaya diampunkan dosanya yang lalu.” (Hadis sahih, Riwayat Bukhari).



Ibadat lain yang boleh dilakukan ialah membaca al-Quran, berzikir, beristighfar (memohon ampun), bertaubat dan berdoa.



Zamihan berkata, kelebihan malam al-Qadar bermula pada solat Maghrib, seterusnya Isyak (berjemaah) sehingga Subuh dan ibadat yang menjadi pengisian sepanjang tempoh itu bergantung kepada tahap keimanan masing-masing.



Tetapi malam yang berkat itu tidak dinyatakan secara lebih tepat pada hari tertentu. Tujuannya supaya Rasulullah saw dan umatnya memperbanyakkan ibadat dan amal kebajikan sepanjang bulan.



Rasulullah saw sendiri menghayati 10 malam terakhir Ramadan; mengerjakan ibadat (Qiamullail) dan beriktikaf di masjid, untuk menyambut kedatangan malam yang mulia itu.



“Nabi mengejutkan kaum keluarga untuk beribadat, Nabi fokus berzikir dan beriktikaf di masjid, tetapi malangnya kebanyakan masjid kita dikunci dan yang boleh digunakan untuk beriktikaf di sudut anjung saja,” katanya.



Dari Aisyah r.a., katanya: “Biasanya Rasulullah saw berusaha bersungguh-sungguh memperbanyakkan amal ibadat pada 10 malam yang akhir (dari bulan Ramadan), berbanding dengan masa lain.” (Hadis sahih, riwayat Muslim).



Walaupun waktu tepat malam al-Qadar tidak diberitahu, Nabi saw ada memberikan beberapa isyarat mengenai ketibaannya, seperti dinyatakan dalam satu hadis.



Dari 'Aisyah r.a., bahawa Rasulullah saw bersabda (maksudnya): “Bersedialah dengan bersungguh-sungguh untuk menemui malam al-Qadar pada malam ganjil dalam 10 malam yang akhir, dari bulan Ramadan.” (Hadis sahih, riwayat Bukhari).



Malam yang ganjil ialah malam 21, 23, 25, 27 dan 29 dari bulan Ramadan. Dari keterangan hadis menunjukkan malam yang mulia itu berpindah-pindah (tidak statik) dalam lingkungan 10 malam akhir dari bulan Ramadan.



“Jika menurut Syeikh Abdul Qadir Jailani, malaikat akan mengelilingi dunia pada malam al-Qadar dan mengucapkan salam pada orang beriman yang melakukan ibadat.



“Tiga tanda orang yang mendapat ucapan salam malaikat, iaitu bulu roma meremang, mengalir air mata jernih dan hati berasa tenang sekali.



“Ulama mengatakan pada malam itu, kita akan berasa ada malaikat di sekeliling kita. Malaikat masuk ke semua rumah orang beriman, kecuali rumah yang ada berhala, rumah yang menjadi batu api, orang berkekalan dengan dosa besar dan derhaka pada ibu bapa.



“Lailatul Qadar adalah tawaran atau bonus yang paling tinggi daripada Allah untuk manusia, tetapi tidak semua yang dapat disebabkan halangan dari kita sendiri,” katanya.



Beliau menjelaskan, orang yang mendapat Lailatul Qadar ialah mereka yang meningkatkan ketakwaan, hubungan dengan Allah semakin meningkat, malah perangai berubah kepada lebih baik.



“Justeru, dalam kita mengharapkan Lailatul Qadar, seeloknya kita membuat persediaan, bermula dari pencarian ilmu, seterusnya dengan ilmu dapat beramal ibadat dan ibadat itu pula dengan hati ikhlas,” katanya

(copy from http://www.facebook.com/notes.php?id=118830551472227#!/note.php?note_id=150249851666763)



:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
ermmm...puasa da nk dkt habes....

29 Aug 2010

Album Puasa Released

No comments:
Ari ni geng umah sewa *********** telah bermesyuarat dan bersepakat untuk menghasilkan album kami yg ke-8 dikulai bersempena dengan raya yg akan datang ni...jadi, mcm biasa disebabkan bulan ni adlh bln ramdhan, jadik kami mulakan pengisian album kami ini dengan bersembahyang terawih disurau yg berhampiran dgn umah sewa ********** itu.. Enjoy2 gak, tp sembahyang jgn lupa (ini adlh motto kami, hiburan < ibadah... (keseronokan dunia hnya sementara akhirat juga yg kekal abadi~kata2 berbisa yg di quote dr seseorang yg ak sndiri da lupa nmanya)...

maka, setelah selesai sembahyang terawih n solat witir, kami bertiga pon berlari-larian(atas keta) smbil memikirkan lagu2 yg ssuai utk disumbangkan utk album kali ini... mcm biasa, kami mggunakan formasi yg sama iaitu 1org, 4lagu...tp kalo nk lebih, pndai2lah merayu kat kaunter bayaran tu..

jadi, inilah lagu yg berjaya ak sumbangkan..wlopon xsedap tp ak puas sbb dpt mebuangkan segala tension ak slps marking kertas exam dak2 kelas ak..(boleh migrain otak duk tnda kertas periksa ni, ni belum time mesyuarat post mortem lagi ni..mcm mana la ak nk bg alasan kal0 ditnya kenapa prestasi pelajar menurun..huhuhu...)..apa nk buat dah salah ak sbg cikgu sbb xajar btul2..sbb mgkn mereka tlah buat sehabis baik cuma nasib jer xmyebelahi mereka (ermm..nasib dlm periksa???mcm xboleh paka jer)

#1. Lagu pertama..mcm biasa ak warm-up ngan lagu mawi..(lagu original mmg sedap tp da sbb ak yg nyanyi maka lagu tu bolih la buat terapi dlm rumah tuk halau tikus2 yg berkeliaran kt umah..



#2. Alang2 kwn ak duk nyanyi lagu wali band, terus jer ak sambar lagu Emang Dasar dari Wali Band...ermm..emang dasar xreti nyanyi, nsb baik microphone xcair smasa ak nyanyi tu...heheh..layan jerkk...



#3. Lagu ketiga ni lak ak ambek jer lagu lama2 yg sentiasa hijau(evergreen)..hohoho...igtkan suaraku spt ramli sarip tp rupa2nya sama spt ramli tercekik sirap...apa2pon lagu Karam nyanyian Zabarjad memang best utk dilayan..80-an tu..



#4. Sbg penutup proses penyumbangan suara beramai2, ak telah memilih lagu berentak rancak..hehehe..maka terambiklah lagu XPDC-Semangat yang Hilang..ingatkan bolihlah memekik bila pilih lagu ni, tp ak trlupa yg msh ramai lgi insan2 yg xbersalah yg berada diluar tmpat recording tu yg mungkin akan trkena side effect tempikkan ak nnti, jdi...utk itu ak tlah menyanyikannya secara bernasyid smbil tgn kananku diletakkan diatas tangan kiriku ala-ala kumpulan nasyid sekolah...



:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
maka berakhirlah sudah rakaman album tuk kali ini...hehehehe
(sebenarnya, inilah kali pertama ak berblogging smbil mengepost video~credit to Musang Api sbb ajar cara nak post video)

26 Aug 2010

Bazar Ramadan

4 comments:

semasa kat sek pg td, sorg dr member ajak pegi bazar ramadan kat UTM..katanya nak try masakan kat bazar tu lak sbb asyik2 beli kat bazar ramdan kat kulai jer..jadi sekali-sekala elok gak g ngetest makanan tmpat lain lak..Ak pon apa lgi, stuju je lah...ak pon pk sma mcm dia gak, hari2 duk telan nasi ambeng dan nasi kerabu kat bazar tu..dah naik boring r tengkuk ak telan... (ingat nk servis keta hr ni, tp makan pnya psl, psl keta ketepikan dulu..lgpun esok msh ada..hahah)



jd, mgikut jadual yg dirancang pada kertas kerja yg dibuat olihku dan kwnku itu, maka kami brtolak dari KulaiFOrnia ni pd pukul 4:00 ptg, hopefully to reach there before 4:30..and we make it... ;P.. ingat nk try GPS pegi UTM skudai tu, ttp apakan daya GPSku mogok xmaw brfungsi..(gps 00 gps..jgn buat hal time blk kg nnti)..



jam ak br pkl 4:40pm tp org kat bazar tu da rmai..pusing2 pnya pusing dpt gak stu petak parking..tu pun nsb baik ada sorg mmbr dr UTM yg tulum usha tmpat parking...tp pelik btul dak2 utm ni..xkan awal sgt beli juadah buka puasa..ke mmg x .....???yg melayu xyah ckp la mmg brsusun kat bberapa gerai..



jd setelah tawaf sunat kat bazar tu sbyk 7x, ada bbrapa tmpat recommended olih mmbr dr utm tu..antaranya kebab, nasi kerabu, air, kuih dsb... jd stelah brmuhasabah dan bertafakur 30minit, maka ak mgambil kputusan utk mmbeli nasi kerabu buat santapan brbuka nnti...byk nsi kerabu tu siap dgn solok lada, kerabu, telur masin separuh n daging bakar...fuhh..sedap)
<

utk juadah sampingan lak, ak tlah beli roti michael jackson size XL(hahah..memandai jer ak ltak nma, bukan roti michael jackson tp roti john, nma mat salleh tp guarantee Halallan Toyyiba)... tu la time duk jln2 tiba2 mata ak trnampak roti john tu, mmg da lma ak tringin nk mkn tp disbbkan harga kat kulai yg trlalu mahal utk roti john ni maka trpaksala ak mgidam dl (roti john kulai = rm6:00)


alang2 ak duk kat UTM ni, baik ak calling2 adik ak yg blaja kat cni.. bolih lah belanja dia juadah brbuka puasa..bkn apa sblm ni sibuk jer(dgn tido) memanjang jadi ada msa ni apa slhnya blnja adik ak...maka tuk adik ak dia beli nasi ayam penyek ngan air jer, n lepas tu ak pon blah tuk brsama2 ngan kwn2 ak td...n adikku tu, pndai2lah dia carik jln blk ke hostel dia..hahaha)


25 Aug 2010

Bonus Raya

No comments:
'Duit raya' RM500 untuk kakitangan awam, pesara


KUALA LUMPUR: Lebih 1.24 juta petugas awam dan 590,000 pesara kerajaan mendapat durian runtuh apabila kerajaan hari ini mengumumkan akan membayar Bantuan Khas Kewangan sebanyak RM500.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, berkata dalam satu kenyataan hari ini bahawa bayaran itu adalah untuk petugas dalam Gred 1 hingga 54 dan pesara kerajaan dan akan dibuat sebelum 1 Syawal.
"Keputusan ini diambil setelah mengambil kira kebajikan kakitangan awam dan pesara Kerajaan terutamanya bagi meringankan beban kos persediaan bagi menyambut Hari Raya Aidilfitri," katanya.
Najib berkata, bayaran itu membabitkan perbelanjaan sebanyak RM934.6 juta iaitu RM639.6 juta bagi petugas awam dan RM295 juta bagi pesara. - BERNAMA

(sumber: http://www.bharian.com.my/articles/Duitraya_RM500untukkakitanganawam_pesara/Article/)

23 Aug 2010

SATU MUHASABAH ; Kenapa Yahudi Bijak

No comments:



Setelah berada 3 tahun di Israel kerana menjalani housemanship dibeberapa hospital disana, ada beberapa perkara yang menarik dapat saya perhatikan untuk dijadikan tesis ini, iaitu "Mengapa Yahudi Bijak?". Memang tidak dapat dinafikan ramai cendikiawan berbangsa Yahudi, dari segala bidang, Engineering, musik, saintis dan yang paling hebat ialah bidang perniagaan, dimana ia memang paling tersohor. Hampir 70% perniagaan di dunia dikuasai oleh kaum Yahudi, dari kosmetik, pakaian, pemakanan, senjata, perhotelan, perfileman di Hollywood dan sebagainya.



Ketika tahun kedua, akhir bulan December 1980 dan sedang saya menghitung hari untuk pulang ke California saya terfikir apakah sebabnya kaum Yahudi begitu pintar? Kenapa tuhan memberi kelebihan kepada mereka? Apakah ini suatu kebetulan? Atau olah manusia sendiri? Adakah bijak boleh dijana? Seperti kilang pengeluaran? Maka saya pon tergerak membuat tesis untuk Phd saya, disamping kebaikan untuk umat sejagat dan dapat hidup secara harmoni. Untuk pengetahuan anda tesis yang saya lakukan ini mengambil masa hampir lapan tahun, ini kerana untuk mengumpulkan data-data yang setepat mungkin. Antara data-data yang saya kumpulkan ialah pemakanan, adat resam, ugama, persiapan awal untuk melahirkan zuriat dan sebagainya dan data data tadi saya cuba bandingkan dengan bangsa dan kaum kaum lain.




Marilah kita mulakan dengan persiapan awal melahirkan zuriat. Di Israel, setelah mengetahui yang sang ibu sedang mengandung, pertama kali saya perhatikan ialah, sang ibu akan sering menyanyi dan bermain piano dan si ibu dan bapa akan membeli buku metamatik dan menyelesaikan masalah metamatik bersama suami, saya sungguh hairan kerana teman saya yang mengandung sering membawa buku metamatik dan bertanya kepada saya beberapa soalan yang beliau tak dapat menyelesaikanya, oleh kerana saya memang minat tentang metamatik, tentu saja dengan senang saya bantu beliau. Saya bertanya kepada beliau, adakah ini untuk anak kamu? Beliau menjawab, "ia, ini untuk anak saya yang masih didalam kandungan, saya sedang melatih otak beliau, semuga ia menjadi genius apabila dewasa kelak" Perkara ini membuat saya tertarik untuk mengikut perkembangan beliau seterusnya. Berbalik kepada metamatik tadi, tanpa merasa jenoh beliau membuat latihan metamatik sehingga beliau melahirkan anak.




Seperkara lagi yang saya perhatikan ialah pemakanan beliau, sejak awal mengandung beliau gemar sekali memakan kacang badam dan korma bersama susu, dan untuk tengah hari makan utama beliau ialah roti dan ikan tanpa kepala bersama salad yang digaul dengan badam dan berbagai jenis kekacang, menurut beliau daging ikan sungguh baik untuk perkembangan otak dan kepala ikan mengandungi kimia yang tidak baik yang dapat merosakkan pengembangan dan penumbuhan otak anak didalam kandungan. menurut beliau ini adalah adat orang orang yahudi ketika mengandung dan ianya menjadi semacam kewajipan untuk ibu ibu yang sedang mengandung mengambil pil minyak ikan.




Ketika saya diundang untuk makan malam bersama orang orang Yahudi, perkara pertama yang saya perhatikan ialah menu mereka.. Setiap undangan yg sama perhatikan ialah mereka gemar sekali memakan ikan (hanya isi atau fillet) dan biasanya daging tidak akan ada bersama dimeja jika ada ikan, menurut mereka, campuran daging dan ikan tak elok dimakan bersama. Salad dan kacang adalah suatu kemestian, terutama badam.




Seperkara yang pelik ialah mereka akan memakan buah buahan dahulu sebelum memakan hidangan utama. Jangan terperanjat jika anda diundang kerumah Yahudi anda akan dihidangkan buah buahan dahulu. Menurut mereka, dengan memakan hidangan kabohidrat (nasi atau roti) dahulu kemudian buah buahan, ini akan menyebabkan kita merasa ngantuk dan lemah dan payah untuk memahami pelajaran disekolah.




Di Israel, merokok adalah taboo, apabila anda diundang makan dirumah Yahudi, jangan sekali kali merokok, dan tanpa malu mereka akan menyuruh anda keluar dari rumah mereka dam merokok diluar rumah mereka. Menurut saintis di Universiti Israel , siasatan menunjukkan nikotin dapat merosakkan sel utama pada otak manusia dan akan melekat pada genes, ini bermakna keturunan perokok bakal membawa generasi yg cacat otak ( bodoh atau lembab). Suatu penemuan yg dahsyat ditemui oleh saintis yg mendalami bidang genes dan DNA. Para perokok harap ambil perhatian. (Ironi nya, pemilik pengeluar rokok terbesar adalah ...... tekalah sendiri..!)




Perhatian saya selanjutnya ialah melawati tadika mereka, Pemakanan anak anak tadi cukup dikawal, makanan awal ialah buah buahan bersama kacang badam, diikuti dengan menelan pil minyak ikan (code oil lever) Didalam pengamatan saya, kanak Yahudi sungguh bijak dan rata rata mereka memahami 3 bahasa iaitu Hebrew, Arab dan Inggeris dan sedari awal lagi mereka telah dilatih bermain piano dan violin, ini adalah suatu kewajipan. Menurut mereka bermain musik dan memahami nota notanya dapat meningkatkan lagi IQ kanak kanak dan sudah tentu bakal menjadikan budak itu bijak. Ini menurut saintis Yahudi, gegaran musik dapat stimulate (semacam senaman untuk otak) maka itu terdapat ramai sekali genius musik terdiri dari kaum Yahudi.




Seterusnya ke darjah 1 hingga 6, anak anak Yahudi akan diajar matematik berkonsepkan perniagaan dan pelajaran sains amatlah diberi keutamaan. Di dalam perhatian peribadi saya, perbandingan dengan anak anak di California, ianya jauh berbeza tentang IQ dan boleh saya katakan 6 tahun kebelakang!! !. Segala pelajaran akan dengan mudah di tangkap oleh anak Yahudi. Selain dari pelajaran tadi sukan juga menjadi kewajipan bagi mereka dan sukan yg diberi keutamaan ialah memanah, menembak dan berlari, menurut teman saya ini, memanah dan menembak dapat melatih otak mem fokus sesuatu perkara disamping mempermudahkan persiapan untuk perhidmatan negara.




Selanjutnya pemerhatian saya menuju ke sekolah tinggi (menengah) di sini murid-murid ditekan dengan pelajaran sains dan mereka digalakkan mencipta produk. Segala projek mereka walaupon kadangkala kelihatannya lucu dan mengarut, tetap diteliti dengan serius apatah lagi ianya berupa senjata, perubatan dan engineering, idea itu akan dibawa ke institute tinggi di Politeknik dan Universiti.




Satu lagi yang diberi keutamaan ialah fakulti perniagaan. Saya sungguh terperanjat melihat mereka begitu agresif dan seriusnya mereka tentang perniagaan. Di akhir tahun di universiti, para penuntut dibidang niaga dikehendaki melakukan projek dan mempraktikkannya dan anda hanya akan lulus jika kumpulan anda (10 pelajar setiap kumpulan) dapat keuntungan sebanyak $US1juta! Anda terperanjat? Itulah kenyataan, dengan rangkaian seluruh dunia dan ditaja sepenuhnya oleh syarikat milik Yahudi, maka tidak hairanlah mereka dapat menguasai ½ perniagaan didunia! Siapakah yg mencipta design Levis yg terkini? Ianya dicipta di Universiti Israel oleh fakulti bisnes dan fesyen.




Pernahkah anda melihat cara orang Yahudi melakukan ibadah mereka? Salah satu caranya ialah dengan menggoyangkan kepala mereka, menurut mereka ini dapat mengaktifkan otak mereka dan menambahkan oksijan dikepala, banyak ugama lain di Timur Tengah, seperti Islam juga ada menyuruh umatnya menunduk atau menggoyangkan kepala, ini guna dapat mensimulasikan otak kita supaya bertambah aktif. Lihat orang orang Jepun, mereka sering menunduk-nundukkan kepala dan ianya sebagai adat. Ramai orang orang Jepun yg pandai? Adakah ianya sebagai kebetulan? Kegemaran mereka ialah sushi (ikan mentah). Adakah ini kebetulan? Fikirkanlah!



Berpusat di New York, Dewan Perniagaan Yahudi bersedia membantu mereka yg berminat untuk melakukan bisnes (sudah tentu untuk Yahudi sahaja). Jika mereka ada idea yg bernas, jawatan kuasa akan memberi pinjaman tanpa faedah dan pentadbir dari jawatan kuasa tadi akan bekerjasama dengan anda untuk memastikan yg perniagaan mereka menurut landasan yg betul. Maka itu lahirlah Starbuck, Dell, Coca cola, DKNY, Oracle, Perfileman di Hollywood, Levis, Dunkin Donut dan ada beratus kedai ternama dibawah naungan dewan perniagaan Yahudi di New York. Graduan Yahudi dari fakulti perubatan New York akan disarankan untuk mendaftar dipersatuan ini dan digalakkan memulakan klinik mereka sendiri dengan bantuan wang tanpa faedah. Barulah saya tahu mengapa hospital di New York dan California sentiasa kekurangan doktor pakar.




Kesimpulanya, pada teori saya, melahirkan anak dan keturunan yg bijak boleh dilaksanakan dan tentunya bukan semalaman, ianya memerlukan masa, beberapa generasi mungkin? Persiapan awal adalah ketika sang ibu mengandung, galakkanlah si ibu melakukan latihan matematik yg mudah tetapi konsisten di samping mendengar musik klasik (bagi umat Islam lebih baik diperdengarkan bacaan ayat suci Al-Quran - admin). Seterusnya ubahlah cara pemakanan, makanlah makanan yg elok dan berkhasiat yg baik untuk otak, menghayati musik sejak kecil adalah baik sekali untuk pertumbuhan otak kanak kanak, dengan bermain piano dan violin sudah tentu dapat melatih anak anak mencerdaskan otak mereka. Demikian juga sukan yg memerlukan kosentrasi yg tinggi, seperti memanah, bola keranjang, dart dan menembak. Merokok menjanjikan generasi yg moron (goblok) dan sudah tentu genes bodoh akan mengikut ke generasi si perokok. Lawatan saya ke Singapore pada tahun 2005 amat memeranjatkan sekali! Di sini perokok seperti di anak tirikan dan begitu susah sekali untuk perokok, dan anda tahu berapa harga sekotak rokok? US$ 7 !!! ini bersamaan perbelanjaan sehari untuk makan anda!! Saya puji sekali sikap pemerintah Singapore dan menakjubkan sekali!!! Dan seperti Israel ianya begitu taboo dan cara pentadbiran dan segi pembelajaran mereka hampir serupa dengan Israel , maka itu saya lihat banyak institusi pelajaran mereka bertaraf dunia walaupun hakikatnya negeri Singapore hanyalah sebuah pulau sebesar Manhattan !!






Anda mungkin musykil, benarkah merokok dapat melahirkan generasi goblok? Saya telah menemui beberapa bukti menyokong teori ini. Lihat saja Indonesia, jika anda ke Jakarta, di mana saja anda berada, dari restoran, teater, kebun bunga hingga ke muzium, hidung anda akan segera terbau asap rokok! Dan harga rokok? Cuma US$ .70cts !!! dan hasilnya? Dengan penduduknya berjumlah jutaan orang berapa banyakkah universiti terdapat di sana? Hasil apakah yg dapat dibanggakan? Teknologi? Jauh sekali. Adakah mereka dapat berbahasa selain dari bahasa mereka sendiri? Mengapa mereka begitu sukar sekali menguasai bahasa Inggeris? Ditangga berapakah kedudukan mereka di pertandingan matematik sedunia? Adakah ini bukan akibat merokok? Anda fikirlah sendiri.



Di tesis saya ini, saya tidak akan menimbulkan soal ugama atau bangsa, adakah Yahudi itu zalim sehingga diusir dari semenjak zaman Paraoh hingga ke Hitler, bagi saya itu isu politik dan survival, yg ingin saya ketengahkan ialah, mampukah kita dapat melahirkan generasi yg bijak seperti Yahudi? Jawapannya ialah mungkin dan tidak mustahil dan ianya memerlukan perubahan, dari segi pemakanan dan cara mendididik anak dan saya kira hanya memerlukan 3 generasi sahaja. Ini dapat saya lihat sendiri tentang cucu saya, ini setelah saya mengajar anak saya melalui program yg telah saya nyatakan di atas tadi, pada umur 9 tahun (cucu saya) dia dapat menulis esei sepanjang 5 mukasurat penuh. Eseinya hanyalah mengenai 'Mengapa saya gemarkan tomato! ' Selamat sejahtera dan semuga kita dapat melahirkan manusia yg bijak dan bersifat mulia untuk kebaikan manusia sejagat tanpa mengenal batasan bangsa.




Penulis : Dr. Stephen Carr Leon

Di alih bahasa oleh :Adibah Mohd NoorMatriculation Lecturer, Department of SciencesUIA Matriculation Centre, Petaling Jaya, Selangor.

17 Aug 2010

menu berbuka puasa bagi daerah Kulai dan sewaktu dengannya

2 comments:
Dah hmpir seminggu lebih ak puasa kat johor ni...ermm..alhamdulillah, ak rasa stkt ak duk johor ni, dah bermacam-macam jenis lauk/masakan yang ak try-test, mmg nmpak sedap tp lidah kelateku kelu untuk menjamah@meranggoh, bukan xsedap cuma xkena ngan selera (bak supo kata ore2 tuo dl, x berapo nop nyankut)...hasil kaji-selidik yg ak buat kat bazar ramadan yg ado kt kulai ni, maka terkluarlah beberapa bungkus nasi yg ak beli untuk juadah brbuka:::::

#1. Bazar Ramadan Jalan Kenari: Nasi putih + ayam goreng
#2. Bazar Ramadan Taman Muhibbah: Nasi Kerabu + Daging bakar (agak nyangkut)
#3. Maple' Nanzeela: Nasi goreng kampung (sobb..sobbb..sob..
#4. A&N Corner: Nasi Kerabu biasa (dat mean yg ada cumo ike goreng celup tepung)
#5. Bazar Ramadan Jalan Kenari: Nasi Kerabu + daging bakar
#6. Bazar Ramadan Jalan Kenari: Nasi Ambeng (johor mali)
#7. Bazar Ramadan Jalan Matahari: nasi putih + gulai ayam (org cni pggilnya ayam kari)
#8. Bazar Ramadan Jalan Kenari: nasi ambeng
#9. Bazar Ramadan Jalan Muhibbah: nasi putih + ikan keli
#10. Restoran WAK KENTUT: wakaka..apa pnya nma da.. Nasi Lemak + ayam goreng
#11. ?
#12. ?
:
:
#30. Melor. )(yeahhhhhhhhhhhhoooooooo....balik kampung)

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::;;
selamat berpuasa kepada muslimin dan muslimat, mukminin dan mukminat, yang kecil dan yang besar, yang puasa dan yang x puasa... Tidak kisah dimana kita sekarang (di rumah ataupun diperantauan) yang penting kita tahu ibadat puasa bukan diukur dengan apa yang kita makan ketika puasa ttp berdasarkan apa yang kita lakukan semasa kita berpuasa..
Ketika kita enak berbuka puasa, adakah penduduk Islam palestin telah makan?? ketika kita sedang membeli makanan di bazar ramadan, adakah mereka sama macam kita?? ketika kita sedang memilih air cincau dan air cendol, adakah mereka mempunyai sumber air untuk diminum??
FIKIR_FIKIRKANLAH...

:::::::::::::::::::::::::
chow-cin-cau..
("Barang siapa antara kamu yang melihat kemungkaran hendaklah dicegah dengan tangannya. Jika tidak berdaya hendaklah dicegah dengan kata-katanya dan jika tidak berdaya hendaklah dicegah dengan hatinya dan mencegah dengan hati adalah tanda selemah-lemah iman." -Hadis Riwayat Muslim)

Nasib Perantau

4 comments:
beginilah nasib diriku yang jauh dibumi perantauan..dimanakah sebenarnya terletaknya masake kelate..tringat ak bl duk kt umah dl..wktu brbuka mst ada kerabu sare(kerabu rumput laut), sayur(wlopon ak xmake), lauk 2,3jenis(ikan,ayam,daging)..air tebu fresh dari kdai tebi kalbott(tali air) dan kuih kebanggaan rakyat kelate, Akok Berkedut yang dibuat olih akak yang berkedut....

tp bila berada jauh dibumi KulaiFornia ni, mmg ssh btul nk mnikmati zaman2 ktika berpuasa di umah dl..mna taknya kerabu sare mmg sah2 xdop, sayur ngan lauk lak maw sndirik igt la, nak byk kluarkan modal byk ckit..aair tebu lak mmg hampeh pnjual bazar tu, kata Ori pnyer tp bla ditest rasa mcm air guka jah(kal0 cd movie sma r ngan kualiti gambar yg br kuar panggunng@ cam rip tu)... akok kedut????masih mnjadi msteri bagi diriku yg xmake akok sbb wlopon dah berpuluh-puluh ribu bazar ramadan yg ak jelajah tp satu pon xjupo lg kdai pnjualan akok kedut(stkt ni 3 bazar ramadan da na skodeng ngan ak)..jdi, ksimpulannya, air kathira dinegeri orang, air batu kosom dibumi sendiri, baek lagi air batu kosom(tp letaklah sirap+susu skali)....

::::::::::::;;::::::::::::::::::::::
Dendang Perantau

Dihari Puasa,
terkenang daku pada si Akok
yang berkedut dan yang rata
la...la..la....la...
(nk nyanyi smbung la sndirik)

15 Aug 2010

Nawaitu sauma....

No comments:
Oleh
Kholid bin Abdullah Al-Hamudiy
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Saudaraku muslim dan muslimah…
Assalamu alaikum Warahmatullahi Wabarakatuhu

Kami sampaikan risalah ini kepada anda dengan penuh kerinduan dan penghormatan. Kami sampaikan risalah ini dari lubuk hati kami yang paling dalam, disertai luapan rasa cinta kami kepada anda kerana Allah. Kita mohon kepada Allah yang Maha Perkasa agar Dia mempertemukan kami dan anda kelak di Syurga-Nya yang penuh dengan kenikmatan dan rahmat.

Saudaraku muslim dan muslimah…
Sehubungan dengan akan datangnya bulan Ramadhan, kami sampaikan sebuah nasihat sebagai sebuah hadiah yang berharga. Kami tidaklah membuat sesuatu yang baru dalam nasihat ini, melainkan sebagai suatu pengingatan yang insya Allah akan bermanfaat untuk orang-orang yang beriman. Kami harap, semoga Anda berkenan menerimanya dengan lapang dada dan mendoakan kita semua agar senantiasa dijaga, dibimbing oleh Allah Yang Maha Kuasa di jalan yang diredhai-Nya.

Sesungguhnya Allah Subhanahu wa Ta’ala mengkhususkan bulan Ramadhan dari bulan-bulan yang lainnya. Diantara kekhususan dan keutamaan Ramadhan antara lain:

(1). Bau mulut orang yang berpuasa, lebih harum di sisi Allah, daripada minyak wangi kasturi.

(2). Para malaikat senantiasa mendoakan ampunan bagi orang yang berpuasa sampai dia berbuka puasa.

(3). Dibukanya pintu-pintu syurga dan ditutupnya pintu-pintu neraka.

(4). Terdapat Lailatul Qadar, yaitu suatu malam yang lebih baik dari pada seribu bulan

(5). Terdapat ampunan bagi orang yang berpuasa

(6). Diikatnya syaithan

Saudaraku muslim dan muslimah…
Bagaimanakah kita menyambut bulan Ramadhan yang penuh dengan kekhususan dan keutamaan ini? Apakah disambut dengan perbuatan yang sia-sia? Berjaga semalaman? Berfoya-foya? Naudzu billahi min dzalika.

Sesungguhnya hamba yang soleh akan menyambut kehadiran bulan Ramadhan ini dengan taubat yang murni kepada Allah, meminta ampunan kepada Allah dan bertekad kuat dan jujur, serta berupaya meningkatkan amal soleh dengan tetap mengharap pertolongan Allah agar Dia memudahkan kita untuk beribadah kepada-Nya.

Saudaraku muslim dan muslimah…
Berikut ini adalah beberapa amal soleh yang wajib dikerjakan atau sangat dianjurkan dilakukan:

(1). BERPUASA
Dalam sebuah hadits qudsi yang diriwayatkan oleh Imam Bukhori dan Imam Muslim, Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman:

”Ertinya : Setiap amal manusia adalah untuk dirinya, satu perbuatan baik akan dibalas dengan sepuluh kebaikan sampai tujuh ratus kali ganda, kecuali puasa. Sesungguhnya puasa itu untuk Aku dan Aku sendiri yang akan membalasnya. Orang yang berpuasa meninggalkan nafsu syahwatnya, makanannya, minumannya untuk Aku. Orang yang berpuasa memiliki dua kebahagian, yaitu kebahagian saat berbuka puasa dan kebahagiaan saat berjumpa dengan Tuhannya. Sungguh bau mulut orang yang sedang berpuasa itu lebih harum di sisi Allah daripada harumnya minyak wangi kasturi.”

Rasulullah Salallahu alaihi wa sallam bersabda.
”Ertinya : Barang siapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan dan berharap pahala Allah, maka diampuni dosa-dosanya di masa lalu.” (Hadits Riwayat Imam Bukhori dan Imam Muslim)

Saudaraku muslim dan muslimah…
Tidak diragukan lagi bahawa balasan yang sangat agung tersebut tidaklah diberikan kepada orang yang sekadar meninggalkan makanan atau minuman saja! Akan tetapi hanya sebagaimana sabda Nabi Muhammad Salallahu alaihi wa sallam :

”Ertinya : Barang siapa yang tidak meninggalkan perkataan dusta dan keji serta amal perbuatan keji, maka Allah Subhanahu wa Ta’ala tidak memerlukan puasanya yang sekadar meninggalkan makanan dan minuman” (Hadits Riwayat Imam Bukhori)

Rasulullah Salallahu alaihi wa sallam bersabda.
”Ertinya : Puasa itu perisai, maka apabila seseorang berpuasa, hendaklah dia tidak berbuat lucah (perbuatan yang menjurus kepada hubungan seksual), tidak berbuat kefasikan, tidak berbuat suatu kebodohan. Apabila seseorang mencaci makinya, hendaklah dia mengatakan: Saya sedang berpuasa!” (Hadits Riwayat Imam Bukhori dan Imam Muslim)

Saudaraku muslim dan muslimah…
Bila Anda berpuasa, maka hendaknya puasa pula pendengaran, penglihatan dan lisan Anda, serta berpuasalah juga seluruh anggota tubuh Anda! Janganlah keadaan Anda saat berpuasa sama dengan keadaan Anda ketika tidak berpuasa!

(2). QIYAMU RAMADHAN YAITU SHALAT TARAWIH
Rasulullah Salallahu alaihi wa sallam bersabda :
”Ertinya : Barang siapa yang mendirikan Qiyamu Ramadhan dengan penuh keimanan dan berharap pahala Allah, maka diampuni dosa-dosanya yang telah lalu.” ( Hadits Riwayat Imam Bukhori dan Imam Muslim)

Ada sebuah peringatan penting, yaitu hendaknya kita menyempurnakan solat tarawih berjama’ah di masjid bersama imam solat, agar kita dicatat sebagai orang-orang yang mendirikan qiyamu Ramadhan, sebagaimana sabda Nabi Muhammad Salallahu alaihi wa sallam :

”Ertinya : Barang siapa yang mendirikan qiyamu Ramadhan bersama Imamnya sampai selesai, maka dicatat baginya pahala Qiyamu Ramadhan semalam penuh’ ( Hadits Riwayat Ahlus Sunan)

(3). BERSEDEKAH
Rasulullah Salallahu Alaihi Wasalam adalah orang yang paling dermawan, dan beliau lebih dermawan lagi di bulan Ramadhan. Nabi Muhammad Shalallahu alaihi wa sallam bersabda:

”Ertiya : Seutama-utama sedekah adalah sedekah di bulan Ramadhan” (Hadits Riwayat Tirmidzi).

Diantara bentuk-bentuk sedekah di bulan Ramadhan adalah:

(a). Memberi makanan
Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman :
”Ertinya : Dan mereka memberikan makanan yang disukainya kepada orang miskin, anak yatim dan orang yang ditawan. Sesungguhnya kami memberi makanan kepadamu hanyalah untuk mengharapkan keredhaan Allah, kami tidak menghendaki balasan dari kamu dan tidak pula (ucapan) terima kasih. Sesungguhnya kami takut akan (azab) Tuhan kami pada suatu hari yang (di hari itu) orang-orang bermuka masam penuh kesulitan. Maka Tuhan memelihara mereka dari kesusahan hari itu, dan memberikan kepada mereka kejernihan (wajah) dan kegembiraan hati. Dan dia memberi balasan kepada mereka Kerana kesabaran mereka (dengan) syurga dan (pakaian) sutera”. (Al-Insan : 8 – 12)

Sesungguhnya salafus soleh (generasi pendahulu umat Islam yang soleh) amat bersemangat untuk memberikan makanan baik kepada yang memerlukan atau kepada teman yang soleh, melebihi semangat menjalankan amal yang lainnya.

Rasulullah Salallahu alaihi wa sallam bersabda:
”Ertinya : Seorang mukmin yang memberikan mukmin yang lapar maka kelak Allah akan memberi makan kepadanya daripada buah-buahan syurga, dan barang siapa yang memberi minum seorang mukmin, maka kelak Allah akan memberi air minum dari syurga” (Hadit Hasan Riwayat Tirmidzi).

Sebahagian salafus soleh ada yang memberikan makanan kepada saudara-saudaranya kaum muslimin, padahal dia sendiri berpuasa, mereka tidak sekadar memberi makanan, tetapi juga turut duduk sambil berkhidmat (melayani) keperluan mereka.

(b). Memberi Makan Orang Berbuka Puasa
Rasulullah Salallahu Alaihi Wasalam bersabda:
”Ertinya : Barang siapa yang memberi makan orang yang berbuka puasa, maka baginya pahala seperti orang yang berpuasa tanpa mengurangi sedikitpun pahala orang berpuasa tadi.” (Hadits Riwayat Imam Ahmad, An Nasa’i dan dishahihkan oleh Syaikh Al Albani rahimahullah)

(4). BERSUNGGUH-SUNGGUH DALAM MEMBACA AL-QUR’AN AL-KARIM, MEMPELAJARI TAFSIRNYA DAN MEMAHAMINYA

Saudaraku muslim dan muslimah…
Bersungguh-sungguhlah dalam membaca Al Qur’an Al- Karim. Bacalah dengan penuh tadabur dan kekhusyuan. Sesungguhnya salafus soleh, semoga Allah merahmati mereka, benar-benar tersentuh hatinya dan terpengaruh dengan Al Qur’an Al-Karim. Dalam sebuah hadits riwayat Imam Baihaqi dari sahabat Abu Hurairoh, semoga Allah meredhainya, beliau berkata: ”Ketika turun ayat Al Qur’an :
”Maka apakah kamu merasa hairan terhadap pemberitaan ini? Dan kamu mentertawakan dan tidak menangis?” (An-Najm : 59-60)
Ahlus Sufah (para shahabat Nabi yang tinggal di Masjid Nabawi) menangis, berlinang air matanya. Ketika Rasulullah Salallahu alaihi wa sallam mendengarnya, maka beliau pun turut menangis. Kami (para shahabat Nabi) pun menangis kerananya. Rasulullah Shalallahu alaihi wa sallam bersabda: ”Tidak akan disentuh api neraka, orang yang menangis kerana takut kepada Allah”.

(5). TETAP DUDUK DI MASJID SETELAH SOLAT SUBUH BERJAMA’AH SAMPAI TERBIT MATAHARI

Nabi Muhammad Salallahu alaihi wa sallam senantiasa duduk di tempatnya setelah solat subuh sampai terbit matahari. (Hadits Riwayat Imam Muslim)

Nabi Muhammad Salallahu alaihi wa sallam bersabda:
”Ertinya : Barang siapa yang solat subuh berjama’ah lalu tetap duduk setelahnya, berdzikir kepada Allah sampai matahari terbit, lalu dia solat dua raka’at maka dia mendapat pahala seperti pahala haji dan umrah sempurna, sempurna, sempurna” (Hadits Riwayat Tirmidzi, dishahihkan oleh Syaikh Al Albani rahimahullah)

Saudaraku muslim dan muslimah…
Besarnya pahala yang Allah berikan atas amalan tersebut adalah amal yang dilakukan di hari-hari biasa, maka apalagi seandainya amal tersebut dikerjakan di bulan Ramadhan?

Marilah kita solat subuh berjama’ah di masjid, lalu setelahnya membaca dzikir atau wirid sesudah shalat, lalu membaca dzikir pagi dan petang yang telah diajarkan oleh Nabi Muhammad Shalallahu alaihi wa sallam, atau membaca Al-Qur’an Al-Karim sampai terbit matahari, lalu setelah terbit matahari, solat sunat dua raka’at. Sungguh Allah telah menjanjikan pahala yang besar, seperti pahala haji dan umrah!

(6). I’TIKAF

Nabi Muhammad Salallahu alaihi wa sallam senantiasa i’tikaf di sepuluh hari terakhir bulan Ramadhan, dan di tahun terakhir sebelum wafatnya, beliau beri’tikaf selama dua puluh hari terakhir bulan Ramadhan. (Hadits Riwayat Imam Bukhori)

I’tikaf sepuluh hari terakhir di bulan Ramadhan yaitu berdiam diri di masjid, tidak keluar dari masjid sampai malam Aidil Fitri dengan melaksanakan berbagai amal ketaatan kepada Allah seperti solat wajib berjamaah, solat sunat, memperbanyak berdoa, berdzikir, beristighfar, bertaubat, membaca Al-Qur’an Al-Karim dan amal soleh lainnya.

(7). UMRAH DI BULAN RAMADHAN

Umrah di bulan Ramadhan memiliki pahala yang amat besar, bahkan sama dengan pahala haji. Nabi Muhammad Salallahu alaihi wa sallam bersabda:
”Ertinya : Umrah di bulan Ramadhan menyamai haji atau haji bersamaku” (Hadits Riwayat Imam Bukhori)

Tetapi wajib diketahui, meskipun umrah di bulan Ramadhan berpahala menyamai haji, tetapi ia tidak boleh menggugurkan kewajiban haji bagi orang wajib melakukannya.

Demikian pula halnya solat di Masjidil Haram di Mekah dan solat di Masjid Nabawi di Madinah pahalanya dilipatgandakan oleh Allah Subhanahu wa Ta’ala .

Semoga Allah Subhanahu wa Ta’ala memudahkan kita untuk dapat umrah di bulan Ramadhan, sesungguhnya Allah Maha Kuasa atas segala sesuatu.

(8). MENCARI LAILATUL QADAR
Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman:

”Ertinya : Sesungguhnya kami Telah menurunkannya (Al Quran) pada Lailatul Qadar (malam kemuliaan). Dan tahukah kamu apakah malam kemuliaan itu? Malam kemuliaan itu lebih baik dari seribu bulan. Pada malam itu turun malaikat-malaikat dan malaikat Jibril dengan izin Tuhannya untuk mengatur segala urusan. Malam itu (penuh) kesejahteraan sampai terbit fajar” (Al-Qodr: 1-5)

Nabi Muhammad Salallahu alaihi wa sallam bersabda:
”Ertinya : Barang siapa yang mendirikan qiyamu lail pada saat Lailatul Qadar kerana iman dan mengharap pahala Allah, niscaya diampuni dosa-dosanya yang telah lalu. (Hadits Riwayat Imam Bukhori dan Imam Muslim)

Adapun qiyamu lail yang dimaksud adalah menghidupkan malam tersebut dengan solat tarawih, membaca Al -Qur’an Al-Karim, berdoa, berdzikir, beristighfar dan bertaubat kepada Allah Subhanahu wa Ta’ala .

Rasulullah Salallahu alaihi wa sallam senantiasa berusaha kuat untuk mendapatkan malam lailatul qadar. Beliau memerintahkan para shahabatnya untuk mendapatkan malam lailatul qadar. Beliau pun membangunkan keluarganya pada malam-malam sepuluh hari terakhir bulan Ramadhan dengan harapan agar mendapatkan malam lailatul qadar. Malam lailatul qadar terjadi pada suatu malam diantara malam-malam ganjil di sepuluh hari terakhir bulan Ramadhan.

Ummul Mukminin, Aisyah, semoga Allah meredhainya, pernah bertanya kepada Rasulullah Salallahu alaihi wa sallam : Wahai Rasulullah, bila aku mendapati malam lailatul qadar, doa apakah yang sebaiknya saya baca? Maka Nabi Muhammad Salallahu alaihi wa sallam bersabda: Bacalah
“Allahumma innaka ‘afuwwun tuhibul al-afwa fa’ fu ‘anniy” :

Ya Allah, sesungguhnya Engkau Maha Pengampun, dan suka untuk memberi ampunan, maka ampunilah aku ” (Hadits Riwayat Imam Ahmad, Tirmidzi dan dishahihkannya)

(9). MEMPERBANYAK DZIKIR, DO’A DAN ISTIGHFAR

Saudaraku muslim dan muslimah…
Siang dan malam hari di bulan Ramadhan adalah waktu yang memiliki keutamaan, maka isilah dengan memperbanyak dzikir, doa, istighfar, khususnya di waktu-waktu tertentu dikabulkannya doa, antara lain yaitu:

(a). Saat berbuka puasa. Bagi orang yang berpuasa ketika berbuka puasa memiliki doa yang tidak akan ditolak oleh Allah Subhanahu wa Ta’ala

(b). Sepertiga malam yang terakhir, saat Allah Subhanahu Wa Ta’ala turun ke langit dunia.

(c). Beristighfar di waktu sahur. Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman:
”Ertinya : Dan selalu memohonkan ampunan diwaktu pagi sebelum fajar.” (Adz- Dzariyat: 18)

(d). Mencari suatu saat dikabulkannya doa di hari Jumaat, yaitu di suatu waktu antara asar dan maghrib di hari Jumaat.

Saudaraku muslim dan muslimah…
Ada beberapa perbuatan yang harus kita tinggalkan atau jauhi baik di luar Ramadhan, terlebih lagi di bulan Ramadhan, diantaranya:

(1). Menjadikan malam seperti siang dan menjadikan siang seperti malam. Maksudnya di malam hari dihabiskan untuk berjaga sambil bersembang, menonton TV atau perbuatan sia-sia lainnya. Sementara di siang hari dihabiskan untuk tidur.

(2). Tidur di sebahagian waktu solat wajib.

(3). Berlebih-lebihan dalam makanan dan minuman

(4). Terlalu cepat makan sahur, lalu tertidur saat waktu solat subuh sehingga tidak solat subuh berjama’ah di masjid.

(5). Berbohong dan berbuat perbuatan sia-sia

(6). Menyia-nyiakan waktu

(7). Berkumpul bersama teman-teman untuk kegiatan yang sia-sia, mengata,mengumpat, gosip dan semisalnya

(8). Kaum wanita menghabiskan sebahagian besar waktunya untuk memasak makanan.

Saudaraku muslim dan muslimah…

Ketahuilah bahawa hal yang tak kalah pentingnya adalah ikhlas! Betapa banyak orang yang berpuasa tidak mendapatkan apa-apa selain lapar dan dahaga! Betapa banyak orang yang mendirikan solat terawih tidak mendapatkan apa-apa selain penat dan letih! Kita berlindung kepada Allah Subhanahu wa Ta’ala dari hal demikian. Oleh kerana itu Nabi Muhammad Salallahu alaihi wa sallam menekankan dalam banyak sabdanya : ” Dengan keimanan dan mengharap pahala Allah”. Kita mohon kepada Allah Subhanahu wa Ta’ala agar menganugerahkan keikhlasan dalam ucapan, amalan kita, baik ketika sendirian maupun bersama orang banyak. Ya Allah, kabulkan permohonan kami ini.

Saudaraku muslim dan muslimah…
Perhatikanlah nikmat usia dan kesihatan yang Allah kurniakan kepada kita! Sungguh umur kita terbatas! Pernakah Anda berfikir, mana orang-orang yang tahun lalu berpuasa Ramadhan bersama kita? Ke manakah orang-orang yang tahun lalu solat tarawih bersama kita? Sebahagian mereka ada yang sudah dijemput oleh malaikat maut! Sebahagian lagi terbaring sakit! Sehingga mereka tidak kuat berpuasa dan solat tarawih. Maka pujilah Allah! Bersyukurlah kepada Allah, wahai Saudaraku!

Berbekalah mulai sekarang juga! Sungguh, sebaik-baik bekal adalah taqwa!

Ya Allah, anugerahkanlah kepada kami kesempatan untuk berpuasa Ramadhan dan mendirikan Qiyamu Ramadhan, dan jadikanlah kami di bulan Ramadhan orang-orang yang diterima amalan-amalannya dan jadikanlah kami di bulan Ramadhan orang-orang yang dibebaskan dari api neraka. Amin.

Semoga selawat dan salam tercurah kepada Nabi Muhammad, keluarganya dan para sahabatnya. Akhir doa kami adalah Alhamdulillahi rabbil ’alamin.
Wassalamu alaikum Warahmatullahi Wabarakatuhu

12 Aug 2010

Surah Al-Ikhlas (ayat pendek tp penuh bermanfaat)

No comments:

ASSALAMUALAIKUM,

LUANGKAN MASA ANDA SELAMA 15 - 20 MINIT UNTUK MENGETAHUI APAKAH MESEJ YANG
DISAMPAIKAN SEBELUM ANDA KATAKAN TIDAK BERMINAT ATAU TIDAK PERCAYA. TETAPI
ANDA JANGAN BUANG RISALAH INI SEBALIKNYA BERIKAN KEPADA SAUDARA ISLAM KITA
YANG LAIN KERANA MEREKA MUNGKIN SANGAT MEMERLUKANNYA. TERIMA KASIH.
WASSALAM.

KEHEBATAN SURAH AL-IKHLAS

"Au zubillah himinashsyaitan nirrajim...bismillahirrahmannirrahim"

Tafsirannya:
Aku berlindung dengan Allah daripada syaitan yang direjam, Allah yang Maha
Pemurah lagi Maha Mengasihani.

Bacalah ayat ini sebelum anda memulakan apa-apa saja kerja kerana dengan
bacaan ini akan keluarlah iblis dan syaitan yang berada didalam tubuh kita
dan juga di sekeliling kita, mereka akan berlari keluar umpama cacing
kepanasan.Sebelum anda masuk rumah, bacalah ayat di atas,kemudian bacalah
surah Al-Ikhlas (iaitu ayat: Qulhuwallahu ahad. Allahussamad. Lamyalid walam
yu-lad. walam yakul lahu kufuwan ahad.) sebanyak 3 kali.

Masuklah rumah dengan kaki kanan dan dengan membaca bismillah. Berilah salam
kepada anggota rumah dan sekiranya tiada orang di rumah berilah salam kerana
malaikat rumah akan menyahut. Amalkanlah bersolat kerana salam pertama
(ianya wajib) yang diucapkan pada akhir solat akan membantu kita menjawab
persoalan kubur. Apabila malaikat memberi salam, seorang yang jarang
bersolat akan sukar menjawab salam tersebut. Tetapi bagi mereka yang kerap
bersolat, amalan daripada salam yang diucap di akhir solat akan menolongnya
menjawab salam malaikat itu.

Diriwayatkan oleh Iman Bukhari sabda Nabi Muhammad s.a.w :
"Barang siapa membaca Qul huwa"llahu ahad 100,000 kali maka sesungguhnya ia
telah menebus dirinya dari Allah, maka menyeru yang menyeru dari pihak Allah
di langit dan di bumi. Kusaksikan bahwa si fulan iti telah menjadi
pemendekaan Allah sesungguhnya ia adalah pemerdekaan dari sisi Allah,
Sesungguhnya ia adalah pemerdekaan dari neraka". Inilah yang dinamakan
membaca Qulhua"llah ahad satu hatam yaitu 100,000 kali dengan diwiridkan
seberapa ribu kesanggupan kita sehari.

Sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud:
Barangsiapa membaca surah Al-Ikhlas sewaktu sakit sehingga dia meninggal
dunia, maka dia tidak akan membusuk di dalam kuburnya, akan selamat dia dari
kesempitan kuburnya dan para malaikat akan membawanya dengan sayap mereka
melintasi titian siratul mustaqim lalu menuju ke syurga. (Demikian
diterangkan dalam Tadzikaratul Qurthuby). Rasulullah SAW pernah bertanya
sebuah teka-teki kepada umatnya Siapakah antara kamu yang dapat khatam
Qur'an dalam jangkamasa dua-tiga minit? Tiada seorang dari sahabatnya yang
menjawab. Malah Saiyidina Ummar telah mengatakan bahawa ianya mustahil untuk
mengatam Qur'an dalam begitu cepat. Kemudiannya Saiyyidina Ali mengangkat
tangannya. Saiyidina Ummar bersuara kepada Saiyidina Ali bahawa Saiyidina
Ali (yang sedang kecil pada waktu itu)tidak tahu apa yang dikatakannya itu.
Lantas Saiyidina Ali membaca surah Al-Ikhlas tiga kali. Rasulullah SAW
menjawab dengan mengatakan bahawa Saiyidina Ali betul. Membaca surah
Al-Ikhlas sekali ganjarannya sama dengan membaca 10 jus kitab Al-Quran. Lalu
dengan membaca surah Al-Ikhlas sebanyak tiga kali qatamlah Quran kerana
ianya sama dengan membaca 30 jus Al-Quran.

Berkata Ibnu Abbas r.a. bahawa Rasulullah SAW telah bersabda:
Ketika saya (Rasulullah SAW) israk ke langit, maka saya telah melihat Arasy
di atas 360,000 sendi dan jarak jauh antara satu sendi ke satu sendi ialah
300,000 tahun perjalanan. Pada tiap-tiap sendi itu terdapat padang sahara
sebanyak 12,000 dan luasnya setiap satu padang sahara itu seluas dari timur
hingga ke barat. Pada setiap padang sahara itu terdapat 80,000 malaikat yang
mana kesemuanya membaca surah Al-Ikhlas. Setelah mereka selesai membaca
surah tersebut maka berkata mereka: Wahai Tuhan kami,sesungguhnya pahala
dari bacaan kami ini kami berikan kepada orang yang membaca surah Al-Ikhlas
baik ianya lelaki mahupun perempuan.

Sabda Rasulullah SAW lagi:
Demi Allah yang jiwaku ditanganNya, sesungguhnya Qul Huwallahu Ahadu itu
tertulis di sayap malaikat Jibrail a.s, Allahhus Somad itu tertulis di sayap
malaikat Mikail a.s, Lamyalid walam yuulad tertulis pada sayap malaikat
Izrail a.s, Walam yakullahu kufuwan ahadu tertulis pada sayap malaikat
Israfil a.s. Siapa membaca surah Fatihah, al-ikhlas, al-falaq, and an-annas
setiap satu sebanyak 7 kali selepas solat jumaat, nescaya terpelihara dari
perkara keji dan segala bala hinggalah ke jumaat yang berikiutnya.

Jika dibaca 3 surah ini al-ikhlas, al-falaq and an-nass pagi dan petang
nescaya tidak mengalami apa-apa kesusahan.

Nota:
Jika sekiranya kawan-kawan ingin mengumpul saham akhirat, sampaikanlah ilmu
ini kepada kawan2 yang lain. Sepertimana sabda Rasulullah SAW 'Sampaikanlah
pesananku walaupun satu ayat'. Sesungguhnya apabila matinya seseorang anak
Adam itu, hanya 3 perkara yang akan dibawanya bersama :
1) Sedekah/amal jariahnya
2) Doa anak-anaknya yang soleh
3) Ilmu yang bermanfaat yang disampaikannya kepada orang lain.

9 Aug 2010

Ramadhan Datang Lagi...

No comments:

Lagu: Harapan Ramadhan
Penyanyi: ssesape saje yg menyanyikan lagu ni

Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula

Puasa satu amalan
Sebagaimana yang diperintahNya
Moga dapat ku lenturkan
Nafsu yang selalu membelenggu diri
Tiada henti-henti

Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar
Kita memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan diterima amalan

Selangkah demi selangkah...
Dengan rahmatMu oh Tuhanku...
Ku tempuh jua


:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
selamat datang ramadhan dan selamat tinggal encik2 dan puan2 setan sekalian (rentikanlah kije2 yg x berpaedah tu..kan nnti kna fire ngan api neraka br la nk menyesal)


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~Semoga Ramadhan Tahun ini menjadi ramadhan yang paling berharga sekali dalam hidupku terutamanya kerana
1) Kali Pertama bersahur dan berbuka dengan menggunakan duit gaji...
2) kali pertama Puasa kat tempat org
3) Kali pertama akan merindui colek kere
4) kali pertama terawih kat negeri johor..(ntah mcm mnalah keadaan terawih kt cni??)
5) kali pertama Mengajar diBulan Puasa
6) Kali pertama terpaksa membeli tiket untuk pulang beraya
7) kali pertama makan nasi tanpa terbau bauan budu dan kicap MH Mohd
8) kali pertama ak berblog semasa bulan puasa
9) kali pertama ak berbuka dengan masakan johor (xtahulah tekak ak ni bolih msk ke x..tp rs2nya kal0 da lapar tu..tempe pon rs spt nugget McD)
10) kali pertama dan ak harap kali ianya adalah kali terakhir untuk ku...iaitu harap2nya thn dpn ak bolih blk kelantan dan brtugas kt kelate lak...)

ku akhiri bebelan ini dengan sedikit ucapan...

"KEPADA BONDA DAN AYAHANDA YANG BERADA NUN JAUH DIPANTAI TIMUR, SEMOGA BERADA DALAM KEADAAN SUKSES HENDAKNYA...SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI..MAAP ZAHIR DAN BATIN..p/s:kal0 mkn ketupat daun palas tu jgn lupakan anakanda yang berada jauh di KulaiFornia ni.."


(heheh..nk wat camne trpengaruh dgn akhbar metro..jeles babe tgk org jauh2 bg ucapan selamat hari raya..ak pon tringin gak nk hntar kt akhbar tp bla tgk blk yg hntar ucapan smua duk kat California n ak jer yg duk KulaiFOrnia..hmm..jadi trpaksalah ambo lupake saje niat murni ambo tu..huhuh)

7 Aug 2010

Daftar Pemilih...LayakKah Aku Mengundi

No comments:

mari la mari..pergi mengundi..tunaikan kewajipan pada negara... ni lah beberapa kerat lagu yg smpat ak ingat dan hafal smasa PRU12 dahulu..(PRU is not like FRU, tp biasanya kal0 ada PRU maka adalah FRU sekali)...dipendekkan citer, beberapa purnama yg lalu(3,4hari lepas), ak trlihat kt facebookku kat ruangan paling tepi bahagian atas sebelah penjuru kanan dibawah suggestion dan didalam ApiMusang Compaq yg bersumberkan battery yang da condemn, ak trskodeng satu page yg diletakkan tajuk, "PRU13, Masa Untuk Mencari Duit Lebih".(rs2nya cam gitu r tjuk dia, tp tjuk sbnrnya ak da lupa cuz tu kisah 3hari yg lalu..)..jadi bila bukak jer page tersebut, maka kuarlah ia dari screen leptopku...fuhhh..byk btul yg suka tekan butang 'Like' kat page ni disamping rmai yg bagi komen2 spt kedai kopi nyer penganalisis politik...Lalu ak pon apa lagi try la bukak satu profile yg ak tgk aktive beri komen kat page ni..curios sgt2 psl minah ni sekor, mnalah tahu kot2 dia ni anak pengerusi SPR ke, xpun presiden parti cap ayam ke, kira bolih la ak mntak sponsor baju raya or keta mersedes tuk ku tunggangi wktu raya nnti..tp alkisahnya, bukak2 jer, alahai budak hingusan yg tak mumayyiz lg, minum mami poko 3,4botol lak tu... (tp yg herannya, mcm mna budak yg msh memandu baby walker tu bolih berfesbuk???canggih btul la bebudak skrg..zaman ak kecik2 dulu, punya la ssh, nk hntar short msg pon paka telegram je...)..
maka, dipenddekan citer skali lg, ak pon dengan tidak disengajakan telah ternampak satu link kat page tu yg membawa trus si peng'klik' link tersebut ke laman web daftar pemilih SPR yg mna kta bolih semak status pendaftaran kita..
jika thn 2004 dulu, bila msk jer no ic *********** trus jer kuar "mintak maaf, anda masih belum baligh lagi, sila cuba 4tahun lagi, sekian terima kasih"..jd, pda tahun trsebut dgb rasminya ak belum bolih mgundi lgi disbbkan blum mndaftar dgn SPR..iskk2,,mcm mna ak bolih lupa ni??...
jdi, slps jer PRU12 ari tu, ak trus jer mndaftar untuk sesi PRU13..mntak2 la nma ak ada kali ni..jdi, bila ak mskkan jer ak nyer ic ***********, maka dengan rsminya nma ak telah brjaya mnempatkan dirinya dikalangan org2 yg layak mngundi..


hohohoho..ak telah berjaya mengundi

Tekan sini untuk semak

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
yg mna ak nk pilih @ rakyat pilih..itu adalah rahsia..Biarlah jadi rahsia

pilih BN-- BeingEnd
pilih PKR-- lu P.K.R sendirik

2-2 sama..yg untung org kat atas..yg menderita org kat bwh...
When politician Talks, a bitter will become a honey sugar...Let's think bout it...

5 Aug 2010

Bangunnya Satu Pasukan Juara

No comments:
tettt..tettt..ada mesej masuk pak...jerit kekotak inbox facebook.. maka naiklah angka 1 kat ikon mesej...dlm kotak pikiran cerdik ak ni da mcm bolih agak da msj tu dtg dr sape.. kal0 x dari sahabt lma ak si Barrack Obama, mungkin dari rakan Futsalku si Ronaldo, @pun mgkin dari awekz lamaku Sharifah Aini..@pun dari presiden Fan club ku , Tomok.. alahai susah gak mnjadi org penting negara ni, hari2 kna brtugas..tido pon hnya smpat 3,4minit jer sehari.. tp demi untuk kesejahterraan negara, relaku berjuang sehingga titisan darahku yg terakhir(quatation dr seorang askar sebelum msuk ke tndas disebabkan oleh cirit birit trmakan sambal)... maka setelah berjaya mengumpul segala kekuatan tenaga zahir dan batinku, dan dengan penuh emosinya ak telah mncapai tetikusku yg mnunngu masa untuk rebah kebumi kerana telah melepasi usia2 senjanya...jadi dengan tidak menhiraukan ketuaan tetikusku itu, maka dengan pantasnya, zassss ak menekan ikon merah kt inbox facebook ku itu...jangkaan2 ak sblm ni trnyata hnya tinggal jangkaan shj sbb mesej itu bukanlah dihantar oleh Obama mahupun cek dari pasukan Man U (ni kes lama, dulu2 rooney trlupa mmbayar hutang kacang 50sen)... tp rupa2nya msj tu dtg dr Andrei, bekas teman ketika mnyertai team Mafia dulu...Lalu ku baca satu-persatu..mesejnya pnjang, lbih kurg dlm 1,283 muka surat bertaip dlm bhasa inggeris..jdi dirinkaskan mesej tu...

woit, brader..kal0 lu rasa Lu anak jantan dan terror sgt bersilat, jom sertai gua dalam EPL Fantasy Premier League..Kta tgk Sape lagi kuat..


lalu ak apa lagi, pntang dicabar..Masa ni lah ak akn membuktikan pengajian kung fu dan ong bak ku selama bknlah xktv sia2..maka, dgn muka konfidennya, ak pon mereply msj tu dlm bhasa tagalog..ringkas dan penuh berwawasan...

Pengako Sayo..Kabhi Kushi Kabhi Gham..(mksdnya... KALAU KAIN PANJANG SEJENGKAL, JANGAN DICUBA BUAT BAJU RAYA)..


setelah dibuat perbincangan dengan ketua belia kampung talam, maka dengan rasminya penduduk kg tersebut brsetuju menamakan pasukanku sbg IndahWater Plumber...(mgikut maklumat yg bolih dipercayai, smua sepakat menamakannya sebegitu disebabkan bengang dgn perkhidmatan air yg disediakan oleh syarikat I********R(nma dirahsiakan) kerana menyediakan bekalan air yg tak seindah nmanya..)



::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Watch out guy...WLopon taun Lepas pskn ak mndapat bottom five tp taun ni ak akn pastikan piala kejuaraan akn kembali smula kebumi Melor

4 Aug 2010

Best of The Best

No comments:
Musim Bola Liga Super br jer abes marin...nmpak gaya Liga Super abes, bolih la lyn EPL pulop... Seperti yg dijangka kelate brjaya mnjadi naib johan..tu pon hnya sx jer kalah..tp nk wat guano, seri sma byk dgn meney..tp apa2pon..TAHNIAH KELATE...bak supo kato tagline sep2 kelate..Gomo Kelate Gomo... and bak kato daud bekham pulop, Once Kelantanese u're always Kelantanese...


::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Kal0 Liga Super, ambo ambek Red Warrior, EPL, certainly i chose Spurs..

3 Aug 2010

Camry Vs Civic???

No comments:
Camry ke Civic?? ssh btul la ak nk pilih antara 2 keta ni sbb ke2-2nya sma2 bgus dn sma2 cun-melecun..dan yg pentingnya ke2-2nya ak xmampu nk beli..hahaha...(dgn gaji ciput bekerja sbg tukang kebun kat sekolah rs2nya keta yg ak mmpu pakai keta BMW 5siries kot)..

yang ni da okey tp pnjang ckit la dia pnya bumper depan..risau gak ak nk parking kt umah nnti, tkot2 xmuat nnti..kalo nk ikutkan rekaan, mmg berdesut atah jalan raya ni, keta perrari kaloh ni..lgpon keta ni jimat kal0 nk tukar tayar sbb guna 3 tayar jer..


keta ni lak stylo tp trlalu pnjang sgt..nk psrking ni pling tdak ambik 3lot parking..kal0 da 1 lot parking rm3.00, 3lot parking dicharge sbyk rm3x3=rm9.00...xmmpu la tkg kobun mcm ak ni nk parking kat tmpat parking ni..gamaknya kal0 beli, ak wat showroom kat rumah je lah..lagi stu, rs2nya kt m'sia ni dia pnyer speedbreaker nyer tinggi2, mahu terlekat keta ni kat situ..kal0 blk kg bwk menatang ni mahu 2,3 ari br smpai..mna taknya pollow blkg lori jer...dahla meredah bukit memanjang jer..kal0 guna gear manual, nmpak gaya menggelungsur blk keta ni kat kulai(bkn xreti manual tp manual jer xreti2 nk myesuaikan diri ngan ak)


yang ni mmg cun..dahla dpt keta iras2 proton.(mmg sah keta hybrid ni tiru model proton ni)... ni kal0 dpt prcuma awek kt sebelah keta tu, konpirm ari ni gak ak g angkat keta tu...best gak sesekali dpt hadiah awek sebijik dgn setiap pembelian keta ni, xdelah boring sgt, ni tidak, beli keta jer dpt extended warranty la, mileage la, voucher tinted la, langsung xinnovatif la pnjual2 keta m'sia ni...ak rs rega keta ni body saja da rm50k ni, dicampur ngan insuran keta n insuran awek tu rs2nya mengjangjau rm50.5k..mmg berbaloi..(xyah nk penim2 pk psl maintainance awek tu sbb dgn 1meter kain pon da bolih buat 2helai bju raya tuk dia..save budget tu.. $$$$)..


ni kal0 ak bwk pegi beli ais kacang kat kdai mamak ni, msti rmai pick-up yg jeles ni..Pajero pon bolih surrender ni...tp rs2nya kal0 bawak blk kampung, mahu kna sound dgn nenek ak ni sbb bwk keta perang pegi umah dia...(ni kal0 ak wat celoreng2 hijau kat bdan keta ni, konpirm ATM ambik keta ni sbg keta rasmi ATM)


keta ni???malas ak nk komen lbih2... sportrim da paka17inci tu, enjin lak paka vtec+turbo..supercharge pon ada ni...apa lagi.....BELI LAH SATU..

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Kesimpulannya,LU ADA BUAH PINGGAN, LU PAKALA SENDIRIK