30 Sep 2009

PahLawan Merah Jambu

No comments:
akhirnya stelah hidup hmpir 128 taun n menjadi anak jadi kelate slama 23 taun, maka kelmarin dulu(aei slasa) ak dgn gagahnya tlah pegi tgk bola-TM Piala Malaysia- kt stadium Sultan Mohd IV....Wl0p0n game Piala Malaysia x lah sehebat game team Brazil vs team Parlimen Kota Bharu, tp dsbbkan kempen 1malaysia nyer psl(tq abg botak 4 proposing that), ak dgn bangganya tlah menghadirkan diriku sbg tnda sokongan ak kt team Red Warrior...sblm berkonvo ke Mohd IV King Stadium, sep2 pnyokong b.ed math(tyme tu 12 org jah yg pegi) kami tlah berkumpul di velodrom rumah pajak gadai blogger nur zulian, (tp sblm g ctu ak n blogger uto laut tlah mem'bedal' dgn hikmahnya nasik kt starbuck dpn sek men PC....)...stelah berhempas pulas hmpir 20minutes kt atas jalan raya n menempuhi segala aksi2 yg berbahaya-cilok, rempit, wheelie, pakpaya, n langgar lmpu isyarat tyme isyarat wane hijau-,

akhirnya brjaya gak ak smpai kt stadium ni...mulanya igtkn ak r org prtama smpai, tp mak oii...jam br jer pkl 8.15 (ak agak2 jer sbb tyme tu ak xpaka jam sbb jam secio yg ak beli kt e-dagang tu msk air-siot r pnyer jam da r time tu rupiah ak da xbyk r kt bank, tp dia bolih rosak lak tyme2 gini) tp rmai giler org da dtg....ni br game Kelantam gocoss Kedah, tp keramaian org mengalahkan org tgk malaysia men kt world cup lak....
jd dengan mnggunakan gaya barbatov brjalan, ak pon g r kt pntu kuar stadium(agak2 la wei nk msk stadium guna pntu kuar)...ni pon st hal ag....hmpir 44 km pnjang barisan(pnjang sbnr ak xtaw cuz ak mr nk tgk bola jer n nnti kal0 ak g ukur pown kam nnti org kata budak trlepas dr wad psikologi lak, dahla spital HKb dkt stadium tu jer...)..nk dijadikan citer ak tgk selain yg bratur ada gak yg mncilok msk(mksdnyer xbratur r tu)...xblaja fizik ke dak2 ni, bratur je la.kesian kt org yg dtg awal pahtu bratur...ak pown dgn muka baek ala2 org yg solehah cuba tuk bratur sma, tp stelah melihat betapa pnjangnya barisan yg ada, maka dgn berat atinya ak pon try r cuba mencilok msk..pegi mampus r pelajaran fizik kt sekolah tu, klas memasak pon ak pontem, inikan pulak klas fizik)....tp sarkis tul pncilok2 yg brdedikasi ni..mcm2 taktik n strategi tlah brjaya di'apply'kan...bawak bnda panas la, ada budak tersepit la, nk terkucil la n mcm2 lg taktik yg xmsk akal...tp yg xleh ak blah apabila trdgr lwk beskut bl ada yg bgth suh bg laluan kt p'puan pregnant yg da smpai time tuk beranak...bengom tul nyer org..agak2la p'puan mengandung pon tgk bola...apa pnyer IQ daa, da xleh nk beza spital ngan stadium...ape2pon dgn mggunakan innocent face ak tlah brjaya menyeludup msk kedlm stadium dgn jayanya tnpa kehilangan kaki dan tangan...

setelah menempuhi ranjau dan duri semasa mencilok msk, akhirnya kami smua tlah brjaya msk da brjaya memilih tmpt yg agak strategik(tmpt tu je yg msh availabe pd masa tu), iaitu btul2 sama level ngan tiang gol...tp mmg salute r game, xborink lngsung sbb ke2-2 team sling berbalas2 tumbukan(yg pling bnyak ak tgk ialah sucker punch)....

1st Half...0-0.....kelantan n kedah failed tuk mnjaringkan goal..Tima kasih pada striker kelantan, Khalid, sbb bnyak mmbazir bola..dah la bola dpn goal pon xleh nk score, ni konfirm trlebih mkn tapai kt umah trbuka ni....tp dlm duk best tgk game, rs2nya ag best dgr penonton duk jd pengulas bola smbil berhisteria....tp pling beskut yg ak dgr ada sorg brader ni royat sep2 pemain bola men comey supo lembu...lu paka IQ bdak tadika ke brader,,,kal0 da lembu lu pndai sgt men bola, msti Real Madrid da borong smua lmbu2 lu yg ader....ni lu ckp bnyak..gua rs lu sekor lumbu haram jadah xde, lu kna igt bro lu tu prtnak kutu bkn peternak lembu..(ni ak sound dlm ati jer...bkn sbnrnya gua tkut kt brader tu, tp gua tkut brader tu yg xtkut ngan gua)....

msk 2nd half, akhirnya pd minit yg antara 45 minit-90 minit, kelantan tlah brjaya m'score'kan sebutir goal hsil rembatan ala2 shoalin soccer dr indra putra mat judin...tp lps tu..cm siot jah game sbb kelantam da stat men slow(men defend)....attack r ag beb, dahla ak trpaksa pecah tabung mikkie mouse ak yg agak kurus tu smata2 nk tgk sep2 lu orang men bola...kal0 khalid men lagutu xpe r ag sbb dia tu mmg da mabuk tapai, tp cara lu olang men pown da agak kronik r gua tgk, ke lu orang mabuk sbb mkn tart inti tapai....
Ape2pon....Bagus sep kito mene...

Gomo Kelate Gomo.....

(ni gmbar ak amik dr blogger uto laut...)

~siot r tenet brodbank x se'ensem pemilik brodbank...DC sokmo~
(ps: selaku pemangku sultan malaysia, dengan ini dimumkan gmbar2 tdk dpt di'upload buat sementara waktu....gmbar psl game ni ak akn upload len kali(tu pun kalu tenet xkna cirit birit)..kalu nk tgk gmbar2 beskut yg smpat di amek time game ty, snggah2la kt blog uto laut...Ape2pun Salam 1malaysia...RAKYAT BN DIDAHULUKAN, ROYALTI MINYAK DITIADAKAN....)..

majulah sukan untuk semua

29 Sep 2009

Ular apa bah??? Ular Tedung nak...

2 comments:
citer ni br jer brlaku ptg td...storyline nyer stat gini..
slps jer semyg asar n menghabiskan smua energy n stamina kt mafia war...n slps abis kering smua org ak attack....maka ak pown brsiap2la nk g men bola kt stadium ipkb ni...br jer laptop ak nk off, ttibe ak trdgr bunyik2 suara housemate ku, tgk2 dia trkejut cuz tr'meeting' ngan sekor makhluk fauna...ak apa ag trus r sound makhluk tu...nsb baek r makhluk tu ular kal0 anak gajah, da lm r ak bg palempang pree kt ibu gajah tu...nk dijadikan citer...ttibe jer waktu ter'stop' kjap...(ni kira flashback r ni)...ngan tttibe jer ak trgat kt iklan tv psl burung murai tu...cmner lah kal0 budak tu jd ayah lak n kalo ttibe burung murai tu jd ular tedung.. ...adakah sm cam dlm tv tu...
ular apa ni bah??? Ular tedung nak.... Ular apa bah???Ular tedung nak....ular apa ni bah??? Ular tedung nak.... Ular apa ni bah???Ular tedung nak.... tp tu kalu utk tunjuk kt tv, mmg ler smua org ckp gitu...tp realitinya(ni ak imagine sendirik r)...
anak: ular apa ni bah???
bapak: Ular tedung nak....
anak: Ular apa bah???
bapak: Ular tedung nak....
ckp skali ag...eiii....kureng vitamin c tul pnyer budak...sape nyer gen ntah....ni msti gen mak ngan atok ko trlebih kuantiti brbanding ngan ayah ni....ko prnah nmpak x org mkn nasi guna tube getah, kal0 ko pn nk jd cm org dlm spital tu cuba2lah tnya skali ular apa ni...aii..budak ni nk gak ak bg gerakan kombo yg ak blaja dr prlawanan bola sepak antara kelantan vs negori....

aik..asal ttibe kuar sal iklan tv ni..ermm..diringkas citer...disbbkan housemateku tlah mnjumpai sekor ular tedung , jd dgn braninya ak take over tugas tuk m'halau ular ni(sbnrnya ak bknnya nk halau sgt ular tu, tp dsbbkan kkrgn vitamin c ular tu yg suka2 ati jer lepak kt bwh kasut bola ak yg reganya agak mahal ckit dr selipar jepun ak yg ada lmbang nike tu...).... jd..ntuk tnjukkan kemafiaan, ak tlah mncapai pdang cahaya yg tlah digunakan oleh skywalker tp yg peliknya asal pedang tu xkuar api...ni msti skywalker lupa nk cas lps guna ni...dengan mnggunakan stamina yg di'refil dgn mnggunakan godfather point n skill yg ak bljar dr game konda-kondi, maka ak tlah brjaya mencongkes(kal0 kut BM ak xtaw r instilah nyer tp mksdnyer sm cm meng'sungkit tubik') kuar kasut ak tu...nsb baek r congkesan ak tu xbrape kuar n ksut ak hnya trbang sejauh 2meter jer, kal0 x..mmg da arwah r pakcik sblh umah ak trkna blgn ksut bola ak bserta ngan aksesorinye yg ak rs da hmpir 2 bulan ak xguna...jd phm2 je r.....

akhirnya slps ksut bola ak tu trcongkes kuar, maka trdgrla bnyik ular yg agak creepy...hisss..hisss..hiss(gitu kowt bnyik ular tedung)...nmpaklah ular duk parking baek punyer kt lantai tu smbil duk bc paper APO...tp slps ak mgangkat pedang cahaya jer(sbnrnya time tu ak otw nk lari, tp ular tu pk ak lwn ngan die....miscommunication tul la), ttibe ular tu mgembangkan kepalanye lalu trnmpaklah tattoo kt atas kpalanye...(disamping tattoo, ak juga nmpak kurap n kudis dismping kpalanya yg botak)...tp yg peliknya ak igtkan dia nk attack ak, tp ttibe jer ular tu lari...adakah sbb ak trlalu ensem brbanding ngan dia or adakah ular itu brasa ketidakadilan dlm fight kami tu sbb dia tgk ak pakai senjata tp dia xde(tu lah sape suh jd ular kn xpsl2 xleh nk pgang snjata)...tp ular tu mmg agak brnasib baek r sbb blah awal2, kal0 x..mmg da kna r teknik flash step yg ak blaja dr byakuga(dia ni watak dlm bleah aka abang kpd kuchiki rukia)...
tp mmg nsb baek r ada lubang kt dinding umah sewa ak tu, kal0 x mmg naya r ular tu kal0 lari kearah kami brtiga(ms tu yg ada hnya ak, utolaut n vip)...ape2pon ular tu t'lah brjaya lari kearah rok(hutan hujan tropika) kt sebelah umah sewa ak tu...tp sblm ular tu blah, kami smpat bg warning kt ular tu suh dia jgn dtg braya umah kami lg tp kalu nk beraya taun depn bolih..
ni lah spesis ular yg ada kt umah sewa ak td...cb tgk tattoo kt bdan ular tu..konfirm ular tu x semayg...

28 Sep 2009

Camat Hali Laya

2 comments:
Wl0pun tlah hmpir 2mggu kta braya, tp rsnya x trlambat ag tuk ucapkan selamat ari raya...Kan puasa kan 'sebulan' jd kna la ry sbuln(tp utk yg btul2 posa sbln je r, yg posa 28.5 tu xleh r)...ape2pun camat ari raya..berhati-hatilah dijalan raya...n sesape yg ada kuih raya lebih2 tu, sila2kanlah bawak kt umah sewa ak...

(ps: disbbkn collection ak agak kurg taun ni, jd ni je r duit raya yg ak dpt bg..)Happy Raya Day...

~Raya-raya gak, tp Posa yg Trtinggal tu da gnti ka blum...~

14 Sep 2009

Araimaitee...

3 comments:
Thankz to Allah Blessing cause i had successful arrived at Malaysia(i mean semenanjung)~of course kelate la...

rmm.....snpjg 4ari kt sbh, byk yg ak belajar....trutamnya tntang budaya org sana..mana la th kot2 thn depn ak kna posting kt sana(mntak2 r dop)...tp spt biasa r..msti ada pglmn yg xdpt dilupakan trutamanya time proses pembelian brg2 kt sana(trutama psr filipina)...hahaha....sabah bah....mmg kaki kencing r pnjual2 kt sana..mntang2 r ak ni plncong n xtaw ckp sabah, ada ke ptt ltak rega kaw2..(wktu tu ak ckp gn bhs germany)....tp wl0pepon, mmg puah ati r dpt g jln2 kt sbh ni..(::thumbsup:: to lecturers for approaches us to go there)...tp st tmpt jah yg ak xpuah ati brada kt sna iaitu time lwtn ke KUNDASANG...dahla prjalann ambik ms lama, tup2 smpai sna, xde ape2pon...LOL...abih terik pon beli buah2 jah..(tp ak smpat bl kuih ubi kayu)...hahhaa..trasa cm bodoh lak, pegi jauh2, tp tmptnya xde gapo2 pon...stkt nk rs sejuk, baek r g kt pntai timur kt PC ni n l[ps tu duk r lm2 kt bah frozen food..confirm sjuk gak...

tp yg best pon byk gak kt sni..cnthnya, ak dpt rs mknn sabah, brjmpa ngan org2 sbh(trutama skali awekz kt mesopiad), lpas tu dpt knal2 tmpt org, dpt rs pluang naek kapalterbang(wlopun xbrapa selesa cuz trlalu sempit)....NNNN yg pling pnting skali... ENJOYZZZ......hehehhe



7 Sep 2009

my NEW anak Sedara

1 comment:

Ari ni mcm biasa lps sahur ak lari 5km, push up 500x, star jump 250x, sit up 100x..(tp smuanya dlm mimpi la)...lps tu, ttibe jer mak ak suh brsiap-siap...isk...wat saspen jer mak pepagi buta ni(time tu jam br kul 10.30am)...mak ak nk belikan bj raya tuk ak kowt(sbb smlm ak bgth kt mak ak yg ak xde duit nk beli bj raya)..hehehe..ak apa lg, dgn mandi ala2 anak dinosour trus g nek keta...eh..ttibe trase pelik lak, knapa mak sedara ak ada skali kt atas keta ni..xkan la mak sedara ak pon nk bj raya gak???tp time tu ak pk positif ag, sbb logik gak mak sedara g beli bj raya sbb dia pon posa mcm ak gak(org posa jer blh ry)...dlm keta tu, mrka pon duk kecek2(bual) la psl isu 1malaysia(sbnrnya ak sndirik pon xpsti bnda ap yg dibualkn cuz time tu ak dlm mode tido ag)...dlm sedar-xsedar tu, ak trdgr yg mak ak ada ckp yg kak ak yg br brsalin tu da blk r 3ari lpas..jd..dia tringin la nk g jenguk cucunya tu...(dlm ati ak, mmg konfirm r mak ak nk g mlawat kak ak sbb time tu keta da mlepasi TESCO...)...n pd wkttu ini kak ak brada kt umah mentuanya kt tumpat(rs2nya lah cuz time tu ak nmpak 2 ekor tokong, sekor duduk n sekor ag brdiri)...sbnrnys ayah ak suh kak ak blk berehat kt umahku jer..tp dsbbkn oleh mentua kak ak ingin nk jg mnantu n cucunya(cuz ni first time mentua kak ak dpt cucu llaki, sbb yg lainnya smua cucu p'puan)...tp ak rs elok gak kak ak duk umah mak mentuanya cuz nnti xpsl2 ak kna duk umah(sbb da mnjadi rutin mak ak g mesjid tuk smyg subuh, mk trpaksa r ak kna jd kuli kak ak...)..smpai jer umah mentua kak ak, kami pon brbuka posa(sbnrnya x pon..cuz br kul 11.30)...tp pelikr ak tgk kluarga mentua kak ak ni...ak igtkn normal bl tgk mentua kak ak xde gg kt bah. dpn, tp bl ak tgk anaknya, aik..xde gg gak..n pd ms itulah cucunya yg p'puan blk dr kdai(yg kecik tu pon xde gg kt dpn gak)...nsb baek time tu yg ada hnya 4org jer-3 xde gg, 1 jer normal...(anak2nya yg lain xde cuz kije)...ak time tu da konpius thn cipan, ada pyakit kturunan kah kuarga mentua kak ak ni???risau kot2 anak sedara ak pon trkna ngan pyakit tu gak, ak pon check r gg anak sedara ak tu..aik???anak sedara ak pon xde gg gak????ni lg dasyat bkn stkt gg dpn, gg kt bah lain pon xde sx...tkut kurus posa jika brtnya psl gg ni kt kak ak, maka ak pon k.i.v dl isu psl gg ni(soklan tu smpn kt umah nnti)...lps abih jer brbual, kami pon blk..tp mayb da tabiat org p'puan kot, time2 nk blk pon blh nmpak ag pokok bunga(pokok bunga raya putih)..apa ag mak ak pon trus r mntak gunting tuk potong pokok bunga tu...lps tu mak sedara ak lak nmpak pokok bnga yg lain lak(yg ni seyes ak xtaw nm bunga ni cuz kali prtama tgk)....lps da cantas pokok2 bunga yg ada kt umah mentua kak ak ni, maka kami pon blk...Inilah Gambar anak Saudaraku, Danial Asyraf

6 Sep 2009

Flashback

2 comments:
mm....ttibe trigt lak ngan saim2 ak ms sek rendah dl...mcm mana la mereka...da brjaya ke??time blk ct ari tu(jumaat, sabtu), mak ak ada ckp yg sorg dr kwn lamaku(nmnya trpaksa dirahsiakn), dh jd doktor...ak pon mulanya tmpang r gmbira..(xkan xgmbira bl saim2 brjaya kn)..ttp tiba2 ak pelik jd doktor??bakpo cpt sgt..xkan doktor pon ada short course gak..(ye lah sapo xpelik, da nm pon saim msti r sm baya ngan ak...n ak rs yg plg awal bdk medik tubik pon pd bln 5 thn dpn-tu pun yg plg awal)..ak pon apa lg mmg tabik spring r kt saim ak tu(tabik sarjan Sounders).....lpas tu ak trigt la yg member ak ni dl km sek arab(confirm r da mkn st thn tuk klas peralihan)...tnya2 pnya tnya, mak ak pn brth yg saim ak ni bknnya doktor yg inject pskit tu, tp doktor yg inject diri-sendirik tu..astaga..maw xtrkejut cipan ak...ye lah sbb dl ak ngan dia ni baik sgt..bljr skali, g klas tmbhn pon skali(trmask la pontem-memontem)...tp tu r..bl da naek sek men. msg2 lost contact(wlopun rmh xjauh(lbh krg 10km), tp mak,ayah ak xbg ak bederat koksir)...ntahlah..ak pon xsngka..tup2, mggu lpas mak citer yg bdak tu skrg ni seorang doktor yg agak brjaya(ak pon heran cmne mak ak bolih taw citer tu...setahu ak radio kt umah ak rosak, mgkn radio jiran sblh umah ak kot)....slps dgr citer mak ak, ttibe trigt lak lagu tnya sama awan...MUNKIN APA YANG BERLAKU ADA HIKMAH-NYA...

"TANYA SAMA POKOK"
TANYA SAMA POKOK, APA SEBAB GOYANG,
NANTI JAWAB POKOK, ANGIN YANG GOYANG,
TANYA SAMA ANGIN, APA SEBAB GOYANG,
NANTI JAWAB ANGIN, TANYALAH AWAN.
AWAN NANTI KATA, AKU KANDUNG AIR,
SAMPAI TEMPAT TEDUH, AKU PUN CAIR,
LIHAT DALAM AIR, NAMPAK BAYANG-BAYANG,
CAMPAK SATU BATU, BAYANG PUN HILANG

5 Sep 2009

Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Negeri-Negeri Seluruh Malaysia Tahun 1430H/2009M

1 comment:

Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Negeri-Negeri Seluruh Malaysia
Tahun 1430H/2009M

(source: www.islam.gov.my)

Bil
NEGERI
ZON
1
MELAKA
2

JOHOR

3
PERAK
4
SARAWAK
5
SABAH
ZON 1-BAHAGIAN SANDAKAN (TIMUR),TOMANGGONG, SUKAU, BANDAR SANDAKAN,SAMAWANG, KOTA KINABATANGAN DAN BUKIT GARAM.
ZON 2-BAHAGIAN SANDAKAN (BARAT) TERUSAN, BELURAN, KUAMUT,JAMBONGAN, PAITAN, TELUPID, TONGOD DAN PINANGAH
ZON 3-BAHAGIAN TAWAU (TIMUR) TAMBISAN, SAHABAT, TUNGKU, SEMPORNA, SILABUKAN,LAHAD DATU DAN KUNA
ZON 4-BAHAGIAN TAWAU (BARAT) BALUNG, BANDAR TAWAU, PULAU SEBATIK, MEROTAI DAN KALABAKAN
ZON 5-(BAHAGIAN KUDAT) PULAU BANGI, PITAS, KOTA MARUDU, MATUNGGONG DAN KUDAT
ZON 6-GUNUNG KINABALU ( KETINGGIAN 4,101 M)
ZON 7-(BAHAGIAN PANTAI BARAT) RANAU, KOTA BELUD, TUARAN, PENAMPANG, KOTA KINABALU, PUTATAN DAN PAPAR
ZON 8- BAHAGIAN PEDALAMAN (ATAS) PENSIANGAN, NABAWAN, SOOK, SEPULUT, TAMBUNAN, DAN KENINGAU
ZON 9-BAHAGIAN PEDALAMAN (BAWAH) TENOM, LONG PA SIA, MEMBAKUT, BEAUFORT, KUALA PENYU, WESTON, MENUMBOK DAN SIPITANG
6
TERENGGANU
7
KELANTAN
8
SELANGOR
9
PAHANG
10
WILAYAH PERSEKUTUAN
11
WILAYAH PERSEKUTUAN
12
PERLIS
13
NEGERI SEMBILAN
14
KEDAH
15
PULAU PINANG

3 Sep 2009

back HomE....

2 comments:
finally..today..the time has comes..YEAHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHhh...i can back home...and do a fasting at my home.....no more mangkuk hayun and no more waiting for the rice seller, no more nasik goreng and no more air jarang...

hahhaa.....at last i can eat whatever i want....and i can get fresh air tebu..(mm..sedapnye..xsbr nk blk)...

but..before that..as usual i play MW at FB..so..mayb around 3.30pm i can back home.....MW o MW ...when i can get rid of that game.....

mm...before i closed this post..i would like to share one issues raised by mr rosli during BI class(it's not 1malaysia issue)..he asks..why peoples do fasting but when comes to solat, they were neglected it...aren't leaving fasting gv a highest sin than leave a solat????....
for that..i think that people nowadays is getting far from the islam ways(that proposed by Nabi Muhammad s.a.w and para2 sahabat)....aren't they do not know Pillar of Islam(rukun islam)...seemingly that they do not know that solat is the second rule after kalimat shahadat, then fasting comes third......so...that's why i feel so pelik cuz before ramadan there are less of muslim went to the mosque but during ramadan, mesjid is full of people whom want to the terawih..it's good to hv mosque filled wif the muslim, but, why the only come for the terawih??and not for the Isyak Prayer.....for me, solat fardu is better to do in jamaah, and for terawih..i think that we can do it by own...(the sunat prayer is better done by own).....

(i like to c mosque filled wif the people and doing a terawih together....)
(Speak of Truth, till now, i nvr went to mosque to do terawih prayer..it's not i'm lazy to do it..but it is bcouse i'm sou'h perut after having a "buka posa...so..people outside there..pliz continue ur terawih and keep going to the mosque even it is not a fasting month....go..go chaiyyok...i know that u can do it..remember what wonderpet says...apa yg penting???kerjasama...

Sahuur Story

2 comments:
mm..nmpaknya ari ni kali prtama ak brjaya bgn sahur...mujurlah ak tubik beli nasik smlm, kalo xtaw la nk mkn ape pg ni...wlopuun trase agak sediy krna trpaksa mkn nasi goreng bungkus, nmun sbb lapor pnya psl, bedal je lah...time tgh mkn tu, ttibe trigt ngan hidangan kt umah time sahur...tntu mak ak da msk sdap2..xsabar lak rsnya nk blk mkn rmah...smbil duk trigt kt mskn sahur, trase cm rndu lak ngan ustaz(pgggilan ank saudaraku yg umo 8bln)..mak ak ambik ustaz dr umah besannya cuz sblm tu kak ak tggalkn anaknya kt ctu(sbb kak ak br pndah tmpat kije, jd dia lum jmpa pgasuh)~that why ak rs p'puan xprlu kije, baik duk umah jer jaga anakmsk ke...lgpun apa gunanya laki kalu org puan kije, mmg lah niat nk carik duit, tp duit makin dicari makin xcukup.. buat apalah duit bnyak2, asal ckp mkn sudey....kal0 time ct ari tu, lps2 sahur ak tmankan ustaz skjap(Cuz mak n ayahku g mesjid semayg subuh)...ari jumaat ni rs cm nk g tgk dia jer(skrg ustaz ada kt kuala krai-rmh mentua kakakku...)...

opss...melalut lak...wlopun sahurku xsbrapa( nc goreng + air jarang), tp ak still brsyukur...skrg2nya ak bgn sahur gak...tp kalu 2,3 ari camni gak(mkn bnda sm jer), ak rs baik ak duk rumah mggu dpn..mana thn beb mkn nasik goreng+air masak jer.... dahla agak sejuk, rs lak cm hampeh...i think that my mom is the best cook in the world....

mmm...nk g klas lak...c u on nxt time...

(skempus is not skema nk mampus)

2 Sep 2009

Quran in Ur phone

2 comments:
Sempena bulan ramadan ni..ak ingin share sopware al-quran yg bolig digunakan utk phone...mcm2 phone bolih: nokia, sony, smartphone, pocketpc, java n tuk lain2 phone ag...kt link ni gak ada quran tuk sidebar gadget..quran versi PDf n Words...n mcm2 lg la..try la singgah kt link ni...xrugi ambik ms anda skjap tuk download sopware ni...

"Membangun Bersama Islam"

all u need about Quran is Here......follow the link below....

klik sini.....


and

Klik Sini


please share it with others....

My Second Ramadan without my Family..

2 comments:
hari ni adalah hari kedua ak berbuka bukan bersama2 ngan keluargaku...ari ni gak la prtama kali ak brbuka kt umah sewa(marin mkn kt luar)...sedih gak bl trkenang blk saat2 mkn brsama mak,ayah ak ni..sbnrnya, mula2 td ak mmg plan nk brbuka kt mesjid as salam brsama ngan jaki n dollah, tp sbb trigt kt umah maka trpaksa ak batalkan niatku..sorry beb sbb gua lbih suka mkn kt umah(lbih2 ag sbb nk mrasa mkn kt umah sewa), mgkn lps ni bolih r try mkn kt mesjid lak...

jd,...dipenddekkan citer, maka ak ngan shahrul n moazim pon g r kt bazar ramadhan....fuhhh..ramai siot org ctu..mntak2 la nasik ada ag...tgh2 ak on da way ke tmpat makcik jual nasik, tiba2 ak terkelih pnjual baju melayu, rs mcm nk beli lak cuz ak da 22 thn xprnah beli bj raya...diringkaskan citer mmg best r dk tgk bj(ak usha dr jauh jer, xbrani nk g dkat cuz duit dlm poket hnya tggal beberapa helai duit kaler biru jer n ak rs ngam2 tuk beli nasik n air jer)... dengan suka atinyer ak trus ke dstinasiku(kdai nasik)...smpai2 kt kdai tu jer, astaga rmai nyer org...ak xpasti r yg rmai2 ni posa ke x @ sngaja wat cibuk2 beli juadah brbuka (mgkn sbb nk kover kut) tp agak2 ler, xkan sorg pn beli smpai4,5 bngkus nasik...igt2 la kt org blkg gak, ak pn nk mkn nasik gak ni.....disebbkn agak risau nasik abih, maka dgn tnpa brsalahnya(ak mmg xbrsalah) ak pon menempelkan muka ak yg beriman ni kt dpn kdai tu...maka diringkskan citer, punya la mangkuk brother tu ada ke ptt dia bngkus nasik org len dl n mangkuk hayun gak tuk makhluk2 yg snggup ..posa2 ni ada gak yg nk kna gigit ni...tp nsb baek la makhluk2 tu smuanya awekz2, kalu x....xposa la bdk tu jwbnya... slps sketika mangkuk2 tu berurusan, ak igt smpai la lak giliran ak..tp rp2nya rmai ag rp2nya mangkuk2 kt psr ramadhan....mgkn da xde rezeki ak agaknya ari ni...dlm ms ak nk blah dr kdai tu, ttibe housemateku tlh brjaya meng'orderkan mknn dr makcik tu..maka tnpa brlengah2 ag dn utk menunjukkan gaya dramatik, ak tlah memecut spt gaya spt Usain Bolt brlari dn trus memecut laju kearah housemateku(ak trpaksa memecut wlopun jaraknya hnya selangkah drku)...akhirnya...brkat mangkuk2 hayun kt bazar ramadhan td, ak tlah brjaya memeiliki sebungkus nasik.....slps siap jer beli nasik, maka kami ngan bangganya mlangkah ketempat penjual air tuk beli radio(kdai air msti r beli air xkan nk beli bj melayu lak).... slps tu, kami pon blk..tgh otw ke tmpt letak superbike, ttibe trigt lak yg kurma xde ag(sorry beb ak kalu brbuka msti kna ada kurma, kal0 x mmg kureng selera ak nk mkn)....slps belek pnyer belek, maka trnampaklah kurma yg reganya rm4 rial(tu yg plg murah sx)....lps tu kami pon makan...(mana ada mkn, kami trus blk)

smpai jer kt umah sewa, msg2 buat hal sndirik smbil carik posisi mkn yg sesuai tuk brbuka nnti... smbil2 tggu wktu maghrib, ak pon search la tenet tuk carik sopware utk dgr radio kelate...ttibe br ak trigt yg ak ada sopware drewbuzz yg khusus utk radio yg ada kt malaysia...tp bl bukak, xde lak channel kelate..tp nsb baek r thr gegar ada..so..bolih la.....

1 Sep 2009

Back To School....

No comments:
adeeeiiiiiii......it's been a week stay at home and do a puasa..but, now i hv to went back to class....actually, i hv promise that i want to change my altitude but i failed again today.....that is bcause i hv escape a research class(rmmmm.....bila la ak nk buang tabiat pontem ni)...i want to ask million sorry to the lecturer coz hvn't attending ur class...obviously, it's unplanned decision cuz i went to my umah sewa early-after having a sahur and fajr prayer(cuz i hv decided to go to the class)... but...suddenly when i arrived at there, i saw that my housemate is still sleep so i felt so jealous and after discuss with myself, he force me to not go to the class cuz my housemate is still sleep...so..it had cause me to stay at home and look after my housemate...and yet, the other reason is i feel so pity to leave my housemate alone, so i made decision to wait for him.....

then, after thinks a while, i hv decided to go to PHE class...i'm not sure whether i made a right decision or not(coz PHE class formely known as bla..bla..bla.. talk)...after attending a lectures for about 10 minutesor less) i feel regret came to the class....truthly, there are no input that can i relate with PHE...about an hour session, i don't know what topic we are learns..what i get is the word 'ishikawa'..hahaha...ishikawa sound like isi kawah or gulai kawah(mmm..sedapnya..) ...so..thus i made decision that this maghrib i want to go to ayamas and break my fasting there...so.then i hv to plan on how to invite my housemate to go with me...but, if they don't want to go there, maybe i still go there by myself(but kindly hope that all my housemate can go with me)...
**i'm writing this post is under pressure coz of fasting and i was joking telling by telling that phe class is bore but the truth is THE PHE class is a WONDERFULL CLASS and i'm eagerly wait for the next PHE class...**