28 Sep 2010

Free Internet For Maxis

No comments:

just copy & paste from Google-digunakan untuk telepon yang bolih install software jah, kalo nokia 3310 tu(mcm tepon ak) baik lupakan je..snang citer baik g main tenet kt CC jah)

1) Download and install Opera Mini which suites your phone.

2) Dial *100# and you will see a listed menu.

3) Select no.7 (Internet&Settings) > Select no.3 (prepaid broadband) > Select no.4 (service switching) >Select no.2 (Switch to Prepaid Broadband) > Select no.1 (Proceed)

4) You will receive a confirmation sms.

5) Change your APN from “unet” into “bbnet”. For Nokia phone, this setting will be in “Settings> Connectivity>Destinations>Access Points”.

6) DONE!!! FREE INTERNET!!!!

p/s: steps no5 may not need in few phones.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
percuma??mna ada bnda prcuma. nk masuk tandas buang angin pun kna byr. nak naik keretapi blk kg pon kna bayar tiket. mkn kat KFC lagi la kna byr siap ada govt. tax lagi.. Guna atas risiko sndiri, kal0 telan kredit jgn cari ak srh top up gnti kredit..

20 Sep 2010

puasa 30hari, raya 30hari??

6 comments:
_______________________________________________________________________

Bebudak :: tok3!!!! pak cik!! pak cik!! kami nak dtg beraya bleh x!!!
akue :: (mendiamkan diri di dlam rumah)
Bebudak :: pak cik!!! pak cik!!...erm...kedekut!!~
::quote dr kejadian yg mnimpa ex-classmateku, Alee Parklee::
________________________________________________________________________

sbnrnya, rasa kesian pon ada gak.. ada ke ptt bdak2 tu pegi beraya umah org bujang..mmg sah2 la xde buat open house, hujung minggu lak tu..yg ak thu kal0 hujung2 mggu ni biasanya open house house tp xtvt closed eyes ada la (xtvt memproses baja tahi mata~tido~)..

wlopon sikap bdak2 tu agak kurg asam tp dr sudut positifnya, sbnrnya bdak2 tu nk menghidupkan amalan marhaban kot..tp jauh disudut hati ak, ni msti bdak2 tu da plan ngan kwn2nya tuk mnambahkan collection duit raya ni
ermm..kecik2 da pndai buat komplot..Plan kumpul duit raya tu mmg A++, tp rs2nya slh pilih timing dan mangsa..len kali seranglah rumah yg berkeluarga, ni pegi pilih umah org bujang..pndek kata bkn stkt xdpt angpau duit raya, penampau raya ada ler..

__________________________
petang tadi lak, ketika sedang berfesbuk ak trnampak beberapa org budak sedang memberi salam kat umah yg berada depan umah sewa ak..jd, dgn otomatiknya kpala ak mengimbas kejadian yg mnimpa ex-classmateku...ermm..adakah bdak2 ni org yg sma yg pegi beraya kat umah kwnku itu?? yg peliknya, hmpir smua rumah bdak2 tu bagi salam konon2nya nak beraya tp itu hnyalah trick lama yg digunakan tuk paw duit raya dr tuan rumah..n rsa2nya kat prumahan ak ni hnya beberapa rumah jer milik org melayu n slebihnya adlh milik cina n india, tp bdak2 tu men redah jer..umah cina,india smua dia bgi salam..nsb baik xkna kejar ngan anjing..tp ak tgk smua xde respon..ni msti tuan rumah pura2 xdgr..


pastu bdak2 tu pon blah pegi ke rumah lain lak iaitu rumah ak...modus operasi sma digunakan kat umah sblh digunakn blk kt umah ak..
bdak: assalamualaikum w.b.t
ak: w'salam w.b.t...-ak jwb smbil tutup mulut (nak xnak maka trpaksa la ak mnjawabnya sbb bagi salam tu sunat tp mnjawabnya adlh wajib..tu pun ak jwb smbil duk usha2 mlalui tingkap umah ak..
kal0 bdak tu bgi salam ibarat bunyi yg kuar dr speaker altec lansing, ak lak jawab salam ibarat bunyi sound walkman yg da kehabisan bateri)...

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
tiba2 td timbul rasa penyesalan dlm diri sbb tdak mmbuka pntu rumahku td n bagi bdak2 tu beraya...apa sgt la duit raya kal0 nk dibandingkan ngan pahala kita dpt dengan bersedekah kat budak2 tu..lgpun bdak2 td mgkn da pnat puasa sbln, jd apa slh bgi rewards duit raya kt mereka..jdi, slps peristiwa ni, ak ada terpikir gak nk letak signboard kt luar rumah ak: Perhatian untuk yang datang beraya. Duit Raya tidak dapat disediakan disebabkan Tuan rumah xde duit . Harap Maklum. @pun letak jer..Kanak-Kanak dilarang masuk.

16 Sep 2010

Cuti Da Abes

No comments:
melor-k.berang-kuantan-pekan-rompin-mersing-k.tinggi-ulu tiram-pekan nanas-kulai..
12jam wira jjk merentasi lebuhraya dan lorong2 gelap tnpa mgenal penat dan kepanasan enjin 12hp(house power) memecut n memotong beberapa keta ferrari dan mercedes yg berenti kat r&r..

::::::::::::::::::::::::
esok da stat skolah...anak2 murid pergilah beraya esok..kalo xnak dtg pon xpa esok..heheh

opsss....lupa hari ni adalah hari malaysia..jadi, bagi mewakili penduduk kampung melor, ak ingin mngucapkan selamat Hari Malaysia buat semua warga Malaysia dan Indonesia

8 Sep 2010

Pantun Raya

No comments:
Lapar puasa terketar-ketar
Bila berbuka lega rasanya
Kad raya tak sempat nak hantar
Kiriman MMS pun dah kira grand lah ye..!

Anak Dolah makan lepat
Makan lepat sambil melompat
Nak hantar kad raya dah tak sempat
Pakai MMS pun kira ok what?

Lemah lembut tuan puteri
Berkain cindai cantik dipandang
Meriah menyambut Aidilfitri
Sahabat handai datang bertandang

Udara dingin hening pagi
Tabuh bising mulakan hari
Aidilfitri menjelma lagi
Masing-masing pakai berseri

Tanpa mengira miskin kaya
Pangkat kedudukan hamba shaya
Sama-sama menyambut raya
Maaf-maafan dihari bahagia

Aidilfitri hari kemenangan
Kejayaan menempuh halangan
Mengenali erti kesenangan
Bagi mereka yang kekurangan

Aidilfitri hari kemaafan
Menghapus kesalahan sesama insan
Memupuk perpaduan sesama ehsan
Mengikat tali keakrapan

Cincin disarung hati berdebar
Jarinan lembut wajah terhias
Ramadan disambut penuh sabar
Aidilfitri disambut dengan meriah

Budak botak bermain silang kata
main silang kata sambil pejam mata
Maaf-bermaafan sesama kita
Di Aidilfitri yang mulia

Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin kepada Mak n Ayah, Kakak2 dan abg iparku, adik2ku, anak2 saudaraku, mak sedara, mak sepupu, sepupu, sepapat, waris n warah,n tak lupa gak semua guru2ku, saim2, kawan2, member2, friends, beb, babe, bro, bri, brader, brades, anak2 gadis, anak2 teruna, anak dara n mak dara, yang bujang n yg kawen, yg puasa n yg xpuasa, anak2 muridku, dan semua muslimin dan muslimat yg berada di seluruh seantero dunia..

2 Sep 2010

Demam Raya

No comments:
puasa ada seminggu lagi, tp semua da mula pk psl raya..Baju Raya, perabot raya, rumah raya, pulang beraya N Duwet Raya.. spptnya mlm2 terakhir ramadan ni diisi ngan amalan2 sunat sbb ramadan pon da dkt nk abes, ntah smpat @ tdk mnunggu upcoming ramadan..

jika dulu ak x rasa sgt cuti raya sbb ari2 ak bolih blk rumah(rmh ak dkt jer ngan tmpat ak blaja, pendek kata dari kecik smpai besar ak hnya brada dibumi kelate, da krja barulah merantau ke Johor..sobb..sobb..sobbb..) tp disebabkan brada jauh dr bumi kelate, jdi, br skrg ak thu nikmatnya cuti lbih2 lg cuti raya.. mgkn beginilah kot perasaan saim2 ak dlu bla nk pulang beraya..hati berdebar2, hari2 menghitung kalendar, buat reminder kt telipon, telipon mak,ayah tuk beritahu keberangkatan tiba, hati rsa kosom sbb da xde feeling nk wat kije, mula mnghitung bajet raya, dgr lagu raya(wawawaaaaaaaaa..sedih2), dan penim memikirkan alasan tuk dtg lambat kije..hehehehe(mgkn awal kot sbb skrg ni ak da kije n ak da ada tanggungjawab tuk anak murid2ku..heeheheeh::mode baik::)

dalam duk pk kad digital raya tuk saim2 ku, maka trcetus idea utk mereka sndiri kad ucapan raya..a way to kill time smbil mnunggu azan maghrib..design pnya design akhirnya ak brjaya menghasilkan kad raya ak sndiri thn ni...jd, utk menjimatkan running cost maka ak tlah mnggunakan khidmat posmen digital(fesbuk) utk menghantar tagging-tagging yg ak buat pada kad tu..maka inilah hasil kad yg brjaya dihasilkan smbil menunggu ketibaan waktu berbuka puasa...



happy raya day to all