20 Sep 2010

puasa 30hari, raya 30hari??

_______________________________________________________________________

Bebudak :: tok3!!!! pak cik!! pak cik!! kami nak dtg beraya bleh x!!!
akue :: (mendiamkan diri di dlam rumah)
Bebudak :: pak cik!!! pak cik!!...erm...kedekut!!~
::quote dr kejadian yg mnimpa ex-classmateku, Alee Parklee::
________________________________________________________________________

sbnrnya, rasa kesian pon ada gak.. ada ke ptt bdak2 tu pegi beraya umah org bujang..mmg sah2 la xde buat open house, hujung minggu lak tu..yg ak thu kal0 hujung2 mggu ni biasanya open house house tp xtvt closed eyes ada la (xtvt memproses baja tahi mata~tido~)..

wlopon sikap bdak2 tu agak kurg asam tp dr sudut positifnya, sbnrnya bdak2 tu nk menghidupkan amalan marhaban kot..tp jauh disudut hati ak, ni msti bdak2 tu da plan ngan kwn2nya tuk mnambahkan collection duit raya ni
ermm..kecik2 da pndai buat komplot..Plan kumpul duit raya tu mmg A++, tp rs2nya slh pilih timing dan mangsa..len kali seranglah rumah yg berkeluarga, ni pegi pilih umah org bujang..pndek kata bkn stkt xdpt angpau duit raya, penampau raya ada ler..

__________________________
petang tadi lak, ketika sedang berfesbuk ak trnampak beberapa org budak sedang memberi salam kat umah yg berada depan umah sewa ak..jd, dgn otomatiknya kpala ak mengimbas kejadian yg mnimpa ex-classmateku...ermm..adakah bdak2 ni org yg sma yg pegi beraya kat umah kwnku itu?? yg peliknya, hmpir smua rumah bdak2 tu bagi salam konon2nya nak beraya tp itu hnyalah trick lama yg digunakan tuk paw duit raya dr tuan rumah..n rsa2nya kat prumahan ak ni hnya beberapa rumah jer milik org melayu n slebihnya adlh milik cina n india, tp bdak2 tu men redah jer..umah cina,india smua dia bgi salam..nsb baik xkna kejar ngan anjing..tp ak tgk smua xde respon..ni msti tuan rumah pura2 xdgr..


pastu bdak2 tu pon blah pegi ke rumah lain lak iaitu rumah ak...modus operasi sma digunakan kat umah sblh digunakn blk kt umah ak..
bdak: assalamualaikum w.b.t
ak: w'salam w.b.t...-ak jwb smbil tutup mulut (nak xnak maka trpaksa la ak mnjawabnya sbb bagi salam tu sunat tp mnjawabnya adlh wajib..tu pun ak jwb smbil duk usha2 mlalui tingkap umah ak..
kal0 bdak tu bgi salam ibarat bunyi yg kuar dr speaker altec lansing, ak lak jawab salam ibarat bunyi sound walkman yg da kehabisan bateri)...

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
tiba2 td timbul rasa penyesalan dlm diri sbb tdak mmbuka pntu rumahku td n bagi bdak2 tu beraya...apa sgt la duit raya kal0 nk dibandingkan ngan pahala kita dpt dengan bersedekah kat budak2 tu..lgpun bdak2 td mgkn da pnat puasa sbln, jd apa slh bgi rewards duit raya kt mereka..jdi, slps peristiwa ni, ak ada terpikir gak nk letak signboard kt luar rumah ak: Perhatian untuk yang datang beraya. Duit Raya tidak dapat disediakan disebabkan Tuan rumah xde duit . Harap Maklum. @pun letak jer..Kanak-Kanak dilarang masuk.

6 comments:

hitamputeh said...

wah! nie guna xmintak kebenaran ni! hahaha!..tp entah la..ak ritu klu ade cash ak bukak pintu gak..tp lam wallet ade 50 sekeping xkan nak ckp kt dorg "amek 50 nie bahagi same byk" or "korang ade duet balance x?" hahaha

Apa ada pada NAMA said...

ada tulis quotation tu...dun worry it's not plagiarism..hehehe..

tu la..kat umah ak pon ada gak smlm geng2 bdak2 marhabban dari rumah ke rumah..nsb baik ak ada trbaca fesbuk..kira bolih la ak elakkan diri dr bukak pintu..kal0 tak...sesaje jer budak2 tu paw duit..nak xnak, intai dr tingkap je lah(tu pun ak arap2 bdak2 tu xnampak muka ak kt tingkap tu)

uto laut said...

hahahaha..lucu mu mint!bijok gok tu..kita gi cari tanda tuh kat tesco malam nih..karok sejalan!

Apa ada pada NAMA said...

adkh housemate2ku M.I.A (missing in action) ketika bnda ni brlaku??

MuHaMMaD86 said...

kupik la cik min nie

mu kn dh jd cg...gaji dh byk

bg gula2 sorg sebiji ja min

Apa ada pada NAMA said...

ak bkn halau bdak tu cuma buat2 xth jah..hehehe..
nk wat guano zaid, trpaksa menyenyapkan diriku dlm rumah sbb kal0 bdak2 tu msk rumah confirm kagum tgk pemandangan landscape dlm rumah ak tu..hahhaha..

(bdak2 tu xslh yg slh cuma timing masa jah yg xssuai utk beraya)