21 Nov 2009

As Usual

No comments:
ermmm..mggu lpas ak da dpt smua mrkah utk xsimen semester 8..n smuanya sm mcm ak nyer prediction...thankx for da lecturer who mark my paper cuz able to read my essay(Cuz either i can't understand my writing)...lots of thin happen to me...i'm just hoppin' that tomorrow is a finest day for me...

xsimen is over now and Kissm will take place..i hope that i could successfully pass my Kissm exam...(i think dat KISSM is cauze most worried than my previous paper)..just to think dat the handout give to me is like a bunch of papers...it thickness is more than my buku text sejarah tgktn lima....just hoppin the question given were not so troublesome...(i hate to confess that i'm nt the kind of book reader especially dealing with lots of words...if i had choice, i rather chose add maths than kissm paper...)

ok..laters...hppin for da best for me and also all my frenz...cuz i hate to confess that i feel so lucky to have u all as my frenz...just hope that our posting will be on semananjung m'sia...but no matter where the places or when, but as long as we are teacher..try to give best for the pupils...go....GO>>>GO>>>>CHAIYYOKKK.....


(kt bwh ni link utk semak penempatan posting..tp xyah r check skrg sbb nm xkuar ag...mgkn awal bln 12 br BPG akn kuarkan nama)

http://apps.emoe.gov.my/spg/

14 Nov 2009

KISSMiS......

No comments:
Kissm...Finally kissm tlah menjangkau 1mggu n esok adlh ari pertama utk mggu kedua...tp seyes ak rs kissm ni amat bermakna n bermanfaat lbih2 ag bg bakal2 cikgu spt dak2 UH ni..
Wlopon ak rs hmpir nk loose ak nyer kepala lutut dlm duk asyik sedut maklumat kissm ni tp apa nk wat..da trpaksa..kal0 xmari, kam xpsl2 kna antar jauh2 n pahtu ambil kissm sorg2 brsama2 ngan apai anak tok batin(tp nk jadik tok batin kna amek kissm gak ke???)...jadik, wlopon sibuk menyedut segala maklumat, tp ak brjaya mmspot golongan2 peserta kursus KIISM..kt cni ak citer satu2..

1) otak menyedut maklumat kissm manakala mulut dimuncungkan bagi menyedut coklat hack(bg ak coklat adlh pemangkin dlm proses pencairan maklumat dismping m'elak drpd tido)...ak rs mgkn disbbkan tabiat makan coklat time kursus kissm mybbkan rmai cikgu kna kencing manis dan m'alami kren mulut time mgajar..

2)tido...taktik tido smbil myalin nota mrupakan teknik yg pling byk digunakan...ada yg cb menkaver ketidoran mrk ngan cuba mmute'kan sound dengkuran...ada gak yg cuba wat nota brdasrkn peta minda yg mrk cipta mlalaui seni tido...dn ada gak yg wat2 salin ngan mulut wlopon mata sdh padam...

3)wat2 ketawa...ni plg byk brlaku lbih2 ag bl mndapt penceramah yg xtaw wat lawak..maka utk mnjadikn lawak tu lawak, jd mrk2 ni cb mnsupport lawak pnceramah ngan wat2 suka smpai kuar air mata...

4)msk lewat tp kuar awal...ini adlh cntoh2 yg byk ak jmpa..apa nk jd ngan mrk pon xtaw r...dahla dtg lewat tp bl time nk kuar lak sggup mnjadi org prtama tuk bukak pntu dewan seminar...

5)golongan last adlh golongan yg btul2 mndgr kissm..jadik ak adlh slh sorg dr golongan ini...jadi golongan mcm kami xprlu coklat hacks(i.allah bebas dr pnyakit kncing manis) @ dtg lewat kedewan kursus, sbb bagi golongan ini mrka mndgr dgn tekun smbil memkopi nota2 yg diberi...

(2 weeks remainaing)

3 Nov 2009

The fourth has been released...

1 comment:
Yeahhhhhhhh......saat ini, detik ini n ketika ini...ak dgn rs heppinya ingin mngumumkan yg ak t'lah merdeka......MERDEKA!!!!MERDEKA!!!!!MERDEKA!!!!

wlopon ak tlah selesai mgabeskan ak nyer ayat terakhir ngan titik @ '.', tp ssguhnya ak brasa bngga kerana segala berkat dr ketekunan ak mengkopi kt tenet n mngepaw mmber ak nyer xsimen akhirnya esei ak yg keempat da siap..ini brmakna ...brmula esok ak da bolih mula stat cuti...GudBye my frenzz....tq for ur quatation n tq for ur support me by sediakan isi2 yg brnas utk ditiru..ssguhnya ak sbnrnya tdk brniat utk tiru, ttp tgn kanan ku tlah mncubit tgn kiri ku bbrapa kali smbil mgugut kepala lutut ak tuk mnyalin @ mmplagiat ayat2 mmber ku...ak x brdaya tuk mghalang proses peniruan itu kna siapalah ak utk mghalang tgn ak yg beruarat dawai ni mengkopi..jadik.ak ingin memeinta maap kt kengkawan ak skiranya trdapat prsamaan dlm xsimen kta...ssgnguhnya wlopon xsimen kta hmpir 100% sama tp sbnrnya ianya tdk sama...jauh skali tdk sama..jika x prcaya cuba tgk font..kam da guna font komik sang sarif size 15...lgpon ak da pstikan yg spacing tlah ditgkatkan kepada multiple spacing...jd, ak rs xsimen kta lgsung xsama n mgkin kal0 ada pon, hnya ckit jer (kuman lg besar dr prsammaan esei kta), stkt ini ak hnya dpt detect ckit ajer similarity dlm kta nyer esei iaitu sama dr segi structure ayat and heading saje n besrta skali ngan keslahn2 grammar...
tp wlopon hnya ckit ajer persamaan, tp ak ingin mminta maap sbb tlah trsalin kam0 nyer no matrik n surat beranak kt xsimen ak tu..jd ak harap kal0 kam0 xprint ag xsimen, elokla kiranya jika tkr no surat beranak kt xsimen kam0 tu ngan no surat beranak ak..

:::what happen to me next??i dunno either..hoppin' for da incoming kissm is not too strict or stress:::

::::C3 in my hands..but now just focus to smyg hajat utk tolak bala trutama bala posting:::

::ma,ayah.doakan kepostian anak mu ini gar nakmu yg baek ini dpt posting kt sekolah hujung kampung kta tu:::

2 Nov 2009

Petua untuk Exam

1 comment:
ermm...esok ak ada exam..rs2nya last exam tuk ak n da gang kowt bcuz lps drpd tu kami akn mula mempersiapkn diri utk berperang ngan buaya n lipan...(ni special tuk mrka yg dpt sabah @ srwk).. ok..pada ari ni ak nk share ckit ptua2 smasa peperiksaan...ptua ni ak salin dr cidi dr padilat kamsiah...kal0 nk tahu dr padilat kamsiah ni classmate pada dr fadilah kamsah..bdak dua org ni dl2 slal0 brsaing dlm klas sbb msg2 pndai..kal0 thn pertama dr fadilah dpt no.1, maka dr padilat dpt no 81...tp jika dr fadilah dpt no.2, dr padilat pula akn dpt no.81(sbb dlm klas tu ada 81org murid jer)...
jadik utk lebih apdal, ak tlah mm'kategori'kn petua2 ni kpd tiga section, iaitu sblm peperiksaan, 2,3 minit sblm periksa, semasa periksa n selepas periksa..aik..lbih st kategori lak...okaylah bkn 3 kategori sbnrnya tp 4 (ni lah akibatnya brzikir time org bg ceramah)...

Kategori 1: Sblm periksa..
1)minum air panas smbil mgulangkaji pelajaran..ini adalah utk memudahkan proses pencairan ilmu kt dlm otak..utk lebih mujarab sila gunakan air yg brsuhu 100 darjah celcius..
2) elak memakan bnda2 pedas spt smbal... mgikut kajian olih dr padilat kamsiah, pemakanan memainkan peranan pnting dlm mnjawab peperiksaan...sbbnya mudah shj, ssiapa yg suka mkn bnda2 pedas sblm periksa akn trdedah kpd risiko cirit-birit..ini seterusnya mnybbkan proses penambakkan jawapan trganggu...n kdg2 ianya bolih mganggu mrka2 yg brada disekitar kta (especially bg mrka yg xreti bahasa n xtaw cara nk kontrol pembuangan gas)
3) gunakan teknik ulangkaji yg btull... prtamnya...jgn ulangkaji smbil trlentang krn ia bolih mnybbkan buku2 anda @ nota2 ulangkaji melintangi muka anda..sbaik2nya ulangkajilah smbil berdiri krna ia bolih melancarkan proses pengagihan ilmu keseluruh anggota pancaindera..
4) Jangan tido lewat..sebaik2 tido yg diperlukan sblm ari peperiksaan adalah pkl 9.00 mlm... kal0 tido kul 9.01 bolih mnybbkan anda kkrgn mrkah sbyk 1 markah..cuba bygkan jika anda tido kul 12.00 tgh malam..barapa mrkah kna potong??tu br sbb tido lewat..jwpn yg ditulis blum tntu ag btul ke x...
5) belajar cara membuat toyol ngan betul...wal0pon mmpercayai makhluk halus ni adlh tahayul n kurapat..tp dlm jiwa calon periksa msti ada sifat toyol-mentoyol ni...cara nk tulis dia snang ajer...mula2, carik baju yg hendak dipaka esok (semolek2nya bj kaler terang or putih but jgn sskali guna bj yg mmber yg da siap diiron n nk dipaka time exam nnti) lps tu sediakan nota2 yg hndak ditoyolkan...kal0 anda bkn jenis yg suka mnyalin nota, buat2lah muka kesian pegi mntak kt mmber2 yg ada nota, tp kal0 xde gak, amek jer doa2 mkn @ ayat seribu dinar(skrg2nya kal0 soalan tu da mlnggar imaginasi anda, dpt r anda wat2 pahala dgn baca doa2 itu td, mana taw kal0 lecturer anda nmpak, mgkn dia akn bg mrkah sikap sbyk 80%)...lpas da siap smua nota2 tu..anda bolihlah mula mnulis kt tmpt2 yg anda kehendaki @ specifiknya tmpat2 yg mudah dijejaki olih mata anda tp ssh dilihat olih penjaga periksa(tp jgn r tulis kt bah. dlm bj krna prbuatan itu adlh sia2 n anda bolih dikategorikan sbg kawan kpd species keluang man)...alatan yg sesuai utk mncetak nota kt bj anda adlh pen mata bulat dakwat hitam..(jgn gunakan dakwat merah sbb mgikut kata org2 cina, merah xde 'ong' maa)..kal0 anda xde pen mata bulat, pen khat yg mata tiga segi pon bolih diapplykan dlm teknik pentoyolan ini...tp jgn sskali mggunakan marker pen jika tdk anda mgkn mudah dikesan olih makcik kleaner yg tgh mncuci kt bangunan sbelah...
6) teknik penyuludupan toyol..apabila tlah siap toyol2 anda, maka anda prlu menyeludup msk toyol ini tnpa dikesan olih pemeriksa...mula2..anda hendaklah mmmakai cermin mata hitam dan baju coat inspektor gadget..ini adalh utk mmudahkan anda mnyamar n utk mgelakkan anda dikesan @ dicap sbg penyeludup..kalu xbrjaya, anda try cara kedua, anda hendaklah datang awal n kemudiannya mminta kunci dr pemeriksa utk mmcuci dwn periksa dhulu tp yg sbnrnya anda mahu memparkirkan anda nyer toyol kt tmpat duduk anda..utk cara ini...anda haruslah mmpastikan bahawa anda bkn seorang yg buta huruf sbb dr padilah prnah mmberitahu bahwa ada sorg calon terkantoi disbbkan beliau tlah meletakkan toyol beliau kt tmpat pemeriksa(n kat bah atas belah kiri kertas ada trcatat...nota ini kepunyaan ci mamat, sila jgn tiru nota yg ak buat ini...kal0 trjmpa sla serahkan kpd ci mamat yg paka bj pink seluar kotak)...n jika cara ni pown msh xbrkesan..gunakan cara terakhir psti brkesan...anda msk ke dewan dgn muka slumber n confident..tp sblm tu pstikan anda tlah meletakkan toyol kt dlm kocek bj anda...smasa anda hndak mnjawab soalan, anda bolihlah memanggil toyol tu kuar...jika prbuatan sonsang anda ini dikesan olih penjaga periksa...anda bolihlah wat2 marah kt toyol tu...
sumpah encik, puan..saya pown xth mcm mana nota ni ada kt atas meja sy..rs2nya time sy msk td xde tp skrg ni ada lak...sumpah encik, seumur hidup sy xprnah ag sy xmeniru dlm peperiksaan ni..sy tlah difitnah ni encik...hisshhh...sape yg brani letak nota kt atas meja sy ni...stkt guna pen sy, sy xksh r ag..ni siap tiru tulisan sy ag ni..ni mmg da menaiikkan darah sy ni...sy rasa sy nk repot polis r encik sbb ada org berani tiru tulisan sy..ni da kira kes plagiarism ni encik....wlopun smua tulisan kt nota ni tiru tulisan sy, tp satu references nm sya pon xde...mmg xpndai referencing tul la bdak ni...
sure n konfirm anda akn trlepas...tp jgn amalkan slalu bcuz the same trick doesnt work twice...

Kategori 2: 2,3 minit sblm periksa...
1) cuba pegi ketandas sekerap mgkin...ini adlh prlu becuz utk mngelakkan diri kta dr trkucil @ rs igin trkucil smasa berada dlm dewan..
2)usha tmpat yg strategik... sblm msk dewan, kal0 bolih anda hndaklah mninjau seluruh kawsn dwn n sterusnya menspot tmpat yg strategik utk anda mnjawab periksa...sbaik2nya anda hndaklah mengenalpasti kdudukan pnjaga periksa sbb sbolih2nya tmpat anda dr pemeriksa hndaklah skurg2nya 100meter...sebolih2nya carik tmpat brdekatan plajar sure konfirm A..
3) bacalah doa sblm mnjawab periksa....kal0 bolih bacalah doa utk memudahkan anda mnjawab...ttp jika anda xtaw, maka doa makan dan doa menaiki kenderaan pon bolih diapplykan sbg alternatif...tp elakkan dr mmbaca doa tido sbb anda dikuatiri mgkin akn trtido slpas jer mmbaca doa trsebut....(tp jika anda xtaw doa2 apa2pon, cb tgk mmber anda yg mmbca doa...jd ikutlah gerakan kumat-kumit mulut mmber anda n aminkan ajer doanya hatta mmber anda pon men tibai jer brdoa)
4) sediakan peralatan penulisan dgn secukupnya....2,3 minit sblm periksa, pastikan anda mmpunyai peraltan yg mncukupi, skrg2nya 15batang pen pilot, 7 batang pen kilometrico, 8 batang pensel paiber kastell n pemadam student satu kotak...n xlupa gak liquid n pisau 23 set...mgkin peralatan anda tdak mncukupi...tp cara utk mgcukupinya snang shj..anda pegi la mengepaw member anda nyer peralatan...jika dari sorg mmber anda akn dpt satu peraltan.cuba bayangkn jika mmber anda ada 100 org...(ptua paw..jgn sskali mengepaw dr mmber yg xde prlatan mcm anda, krna ada mungkinn anda akn mnjadi mngs paw..)

Kategori 3; semasa mnjawab periksa..
1) mntak krtas sbyk mungkin... jika anda mnjawab soklan esei, pstikan anda mminta kertas jwpn sbyk yg mgkin sbb bl anda request krtas yg bnyak, ianya bolih menampakkan keintelekkan anda dlm mnjawab...dlm erti kata yg laen, pemeriksa n calon2 laen mgkn respek anda sbb tlah brjaya menghabiskan stok krtas pada ari tu, padahal mrka xtaw krtas2 tu smua bknlah utk diisi jwpn sblknya digunakan utk anda melukis gambar wonderpets n ben10...sedangkan krtas jwpn anda hnyalah sekeping ajer, itupon cm diisi kat bahgian nama dan no surat beranak jer...
2) jgn meniru...ini adlh basic dlm smsa mnjb periksa...tp ianya diapply tuk mrka2 yg baek2 ajer..bg anda yg da besa xpe..dr padilat pon da halalkan tiruan anda itu...sebaik2 teknik menkopi work org len adlh dgn mggunakan symbol2 @ code2 yg tlah diapprovekan olih gang2 peniru anda...tp kdang2 pnggunaan symbol amat pyh tuk diapplykan tuk soklan esei..jd langkah trbaek, mntak krtas mmber anda lpas tu salin..xpon anda bawak krtas karbon byk2, pastu suh mmber anda guna krtas karbon tu tuk wat duplicate esei...(motto peniru: meniru org len pnyer kije adlah halal tp mmberi org len tiru adlah haram sama skali)
3) jwab ngan tenang...smsa mnjawab soklan, anda hendaklah brtenang krana sifat tenang bolih mghasilkan kualiti jawapan yg brnas... sentiasalah brtenang wlopon anda br siap mengeja nm anda tp jam kt dinding tlah mnunjukkan ms ada lg kurg dr 30 saat n time tu pemeriksa tlah mula mengutip krtas jawapan...stay calm n lpas tu.......pndai2lah

Kategori 4: selepas periksa...
1) enjoy sepuas2nya wlopun anda msh ada 13 paper lg n soklan periksa pon anda hnya smpat baca jer tp xmpt nk jwb.....
2) elakkan dr brbncang soklan...elakkan dari mnunjukkan kebodohan anda sbb kalu brdiskusi pown anda konfirm xbolih brbincang cuz anda hnya smpat tulis nm ajer...
3) buat2 happy n konfident...involvekan diri anda dgn bdak2 bijak...n jika mreka brbncang psl jawapan..bgthulah yg anda tlah jwb sama spt yg tlah dibagithu olih kwn2 bijak anda...biarlah mereka tertekan n jgnlah anda pulak yg tertekan...(smbunyikkan prsaan sedih anda yg tdak brjaya mnjwb soklan)...
4)elakkan diri dr aktiviti berisiko..plajar2 yg brjaya mcm anda hendaklah berusaha menjauhi prkara2 yg mmbahayakan lbih2 ag stelah anda gagal mnjawab soklan periksa n anda th bhwa anda trpaksa repeat paper...tmpat2 brisiko spt itu ptt dijauhi krana mereka yg emosi kureng stabil mcm anda trdedah kpada risiko suka mncederakan diri sendirik...

kesian saja ptua2 dari dr padilat kamsiah...smoga brjumpa ag di laen exam....igt!!!!!
Exam is not shitting things..the shitting things was the marks..

29 Oct 2009

Kursus anti-DADAH

1 comment:
ari ni ak tlah brjaya mengikhlaskan diriku utk menghadiri satu kursus ilmiah kt mktb...sbnr2nya ak bknlah ssuka sgt nk dtg mktb pepagi buta ni tp atas tuntutan posting ak yg mnjadi taruhan utk kehadiran ak yg xsbrapa ni maka ak tlah mghadiri diriku utk dtg jugak sbb kal0 ak xdtg maka ngan otomatiknya tnpa segan silu HEP mktb ak bolih meng'hold'ka ak nyer posting maka baek r ak datang wlopun ak xsuka dtg...mmm..ak sndirik pown da xpaham ngan ape yg ak tulis ni..(ak pon fenim ngan ayat ak sndirik)....

Jadi ksimpulan dr kefeniman ayat2 diatas..Ak tlah menghadiri Kursus Pendidikan dadah hasil bebelan dari en mat jane (dlm bhs omputihnya ialah en mohd zain)....maka spnjang ak brada kt dewan gapar Baba ni (kursus ni brlansung kat dewan gapar baba..tp ak xtaw r sbb apa org pggil dewan tu gapar baba tp yg psti mgkin gapar tu anak kpd baba)....jd sudah mnjadi kelaziman bagi pljar2 yg berdedikasi cam ak ni mndengar ngan khusyuknya bebelan mat jane...TP tujuan ak tulis blog ari ni bkn lah nk citer psl pendidikan dadah ni ataupon nak mmberi kesedaran pd kam02 smua tntang bahaya dadah sbb bagi ak dadah xberbahaya tp manusia yg mnjadikan dadah itu berbahaya...utk pengetahuan am kam02 smua ak xksh pon kal0 sesape nk hisap dadah ke, nk pnyalahgunakan dadah ke..yg penting dia kna ingat dadah ni bknnya nasik hmpit @nc dagang yg bolih ditry pada bl2 ms jer yg dia suka...nnti kal0 nak gak hisap menatang haram tu pndai2 lah nk hidup jgn nnti duk rembat org len pnyer rupiah atau harta bnda....

Jadi berbalik pada topik asal penulisan ilmiah ak pada kali ini..(ak trpaksa berilmiah sbb td gegendang telinga ak tlah brjaya mendetect suara TP yg tlah mensound kan org yg ssuka ati duk kutuk lecturer dlm website (ak pown xth sape, tp yg psti ak innocent).... Tp dlm ak duk berilmiah n bermuhasabah diri dlm dewan tu, mata biruku tlah brjaya men'spot beberapa keganjilan yg ak jmpa kt dlm dewan gapar baba....kt bwh ni ak eloborate satu2....

1) Nama Dewan Gapar Baba
--ak mmg sjak smlm lg mysterious bl ak nyer KK si Pati brithau yg seminar dadah pkl 8.00 pagi kat dewan gapar baba...GAPAR BABA...xke pelik bunyik tu..spelling dye ak rs ada iras2 Gampang Babeng...isk2..astgfirullah al azim...letak la nm dewan tu elok ckit...nm dewan suhaimi baba pown orait gak..

2) Kotak 'Happy"
--keajaiban kedua yg ak jmpa kt dewan ni ialah kotak happy...Kotak 'happy' tu kaler itam n bl diselidiki n dijalankan research olih uto n shahrul mmg konfirm kotak tu kosom..mksdnya disini kami xdpt mempastikan barang apa yg tlah mndiami kotak yg berjenama 'happy' tu...pd ms tu gak, ttibe ak tlah trsedar dr ak nyer muhasabah...n bl nmpak jer kotak itam berlabel 'happy' ak trus duk pk psl simcard happy...tp bl pk balik mcm x lojik lak tu bkas tuk simcard happy cuz bntuk kotak tu cam kotak pil chi kit teck aun jer...belek2 pnya belek n setlah mlalui proses pengscan'nan dr geng2 dak llaki yg duk kt saf blkg br la kami taw apa kegunaan kotak tu yg sbnrnya...sbnrnya kotak happy tu ialah........kotak inhaler...rmmm..mmg happy bebenar la tuan pnyer inhaller ni kalo jmpa dia nyer bkas inhaller...

3) Kipas biru...
--ni ak xpsti r samada org perasan x dgn kehadiran kipas berkaler biru kat dewan tu...kal0 xigt cuba flashback blk @ sesape yg bkn dak2 ipkb bolih r try2 intai tgk bilik Gapar baba ni...kalu xsilap ak kipas biru ni tlah memparkirkan dirinya kt bah dpn skali n logitudnya sblh kanan dewwan...ak rs kipas kaler biru ni maybe kesan tinggalan jepun dl, mgkn jeneral panasonic xingat nk wat blk dye pnya kipas..kesian kt panasonic, xpsl2 trpaksa mereka cipta mesin baru utk menyejukkan bdn hamster peliharaannya...(lps tu kal0 persn,panasonic tlah brjaya mncipta ekorn yg dipanggil inverter-inverter tu nm sweet tuk hamster panasonic)...ok..ak nk smbung psl kipas ber'dye biru ni...tp ak rs se'legend-legend kipas biru ni legendary lg dye pnyer tombol @ suiz sbb ak nmpak (or mgkn ak xnmpak) tombol2 suiznya tlah hilang..ak xtaw r bnde tu pegi mana..adakah tlah dicuri oleh pencurik2 asbestos yg trlupa nk bawak bodi kipas tu skali?? tu ak xtaw..rs2nya kal0 tmbah sirip kt tepi ni bolih cecah 60 hp ni (hp is stand for horse power n not health points)..dgn ttibe jer housemateku yg landing sblah ak bg suggestion... btul gak housemate, ni kalu kta gnti motor kipas ngan enjin helikopter maw cam salji umah kta nnti...
tp yg ak peliknya..(ni ak nyer observation bl mlihat pada sesawang kt bilah tu)...asal mktb xguna kipas ni...brg antik ni..kal0 jual kt mesin timbang mahu dkat 18kg lg ni..atau xpown pegi bawak kipas ni ke jepun pahtu repair kt sna..da elok nnti bawak r malaysia balik n letak kt memoria mktb..skrg2nya dptlah generasi ank2 berwawasan mcm kta ni dpt mlihat lg kewujudan kipas ni....bab kata iklan kat tv..BARANG oRI NI BEB!!!!

4) WWF
--ni yg ak lg pelik sbb ngan ttibe jer ak dpt flyer tuk register ngan WWF dalam kempen menyelamatkan penyu2 yg ada kt malaysia....apa kaitan antara penyu2 ngan dadah?? penyu2 pon th salahgunakan dadah gak ke??? xkan la muka pembunuh2 semut yg suka melemaskan semut2 dlm air teh beng ni bolih jd sukarelawan WWF (ak bknnya pmbunuh yg sejati sbb smuanya salah semut2 tu yg rabun, ada ke ptt salah pilih tmpat utk berehat..sape suh dye g berehat dlm cawan ak nk wat air... kan xpsl2 mati syahid...)..lgpown xde masa r ak nk layan isu2 binatang ni cuz da ckp r isu2 monyet n ungka yg ak hadapi slama ini... (tp sblm ak mempass kan borag register wwf tu, ak smpat brtnya pd mereka2 yg arif tntang WWF fanclub ni..mana la taw org yg msk fanclub dpt keistimewaan spt melancong secara percuma slama setaun ke, dapat keta ferrari 15 bijik ker....tp stlah diselidiki trnyata ssape yg jd fanclub hnya dpt langganan gmbar pnyu selama setaun.. nk wat pe????--------smbil berkempen suh org len join fanclubs ak tlah brnyanyi lgu pnyu tuk menaikkan smgt ahli2 fanclubs...
kta singgah ke rantau abang...
Kta tgk penyu telur.....
Penyu tgk telur dia...
nang..nang..nang...tegganu kite....


dats all from me.....
::kipas, gapar baba, wwf, happy box...smua2nya tdk mnjejaskan ak nyer posting outcomes::

Ak nyer Kesedaran

No comments:
aikk...asal ttibe screen ak kuar New post ni...sape yg suka2 ati tekan ni??? ermm..da trlanjur blogspot ak terbentang kt depan ni, jd ak rs apa slhnya ak tulis ckit... tp what should i write?? nk tulis psl cita2, rs mcm xkna lak sbb ak nyer umo da expired tuk pk psl cita2 ni..kal0 masa kecik2 dl xpe r...kal0 cikgu2 tnya konpirm ak jwb ak bercita2 nk jd ultraman pahtu tggal kt jepun lwn raksase...tp bl di pikirkan blk...ada gak signifikannya sbb apa ak pilih nk jadik ultraman...sbbnya kal0 da smua nk jd engineer,doktor sapo pulak yg nk jd hero nk selamatkan dunia...eh.jap..apa yg ak melalut ni..sbnrnya ak nk citer psl mktb ak aka tmpat ak lepak2 carik ilmu...

br2 ni ak ada trdengar kes pak guard pukul pelajar junior ku....wl0pun ak xknal sape pon junior tu n rs2nya junior tu pon xknal ak, tp ak tmpang sediy ngan keadaan yg mnimpa bdak itu... dlm kes pukul-memukul ni ak xpsti sape yg slh atau sape yg btul tp yg ak psti bkn ak yg pukul bdak tu...Pak guard pon satu xpadan ngan kecik ada ati nk pukul2 org..apa dia tu bengap sgt ke xbolih beza antara pak guard mktb ngan pak guard kelab malam...ni x ssuka ati mak bapak dia jah g pkl2 org...kal0 suka sgt pukul2 msk la klas fotografi, bolih gak tmbah ilmu pukul gambar @ xpown register kelas kulinari bolih gak blaja cara2 pukul telur ngan betul...ak rs pak guard2 ni msti trpngaruh ngan citer wrestling WWE smackdown kot... tu r tgk sgt citer 18sg, tp citer anak mami xnak tgk pulak...isk2..apa nk jadik ni...

berbalik pd citer pak guard ni...ak da xtaw apa label yg ssuai utk pak guard...pak turut or pak man Telo...tp wl0 apa pown ak kurg brsetuju bl org gelar pak guard anjing sbb anjing ni bnantang haram kal0 brsentuh kna samak ngan air tanah..jadik kal0 ak kna tahan ngan pak guard n lpas tu pak guard tu pgg ak, kn xpsl2 ak kna samak... jd lps ni jgnlah anggap pak guard sbg anjing, sbaik2nya pilih la bntang yg lebih halal utk digunakan.. orait apa kal0 pak guard kta pggil monyet2 berpakaian seragam...(ok apa monyet, wl0pun monyet tdk molek dimakan tp skrg2nya kta xyah smak kal0 brsentuh ngan bnda tu).....
(kt bwh ni ak ltak dialog antara mnusia ngan monyet-of course bkn ak yg trlibat sbb ak akn merempit bl lalu kt pondok pak guard) -dialog ni inspirasi dr blog bdak jiran klas ak...

monyet: hei manusia mana lu pnyer kad matrik?
manusia; eh2..advence la monyet ni..da pndai brcakap skrg ek...alalalala..nah amek pisang p maen jauh2 dr pndangan mata ak...
monyet; apa pisang2 ni..igt ak chimpanzi ker (monyet lupa bhwa chimpanzee n monyet berasal dr familia n kingdom yg sm)
manusia: eh2..marah lak monyet ni...tp cute la bl monyet marah...muka merah cam muka ungka...
monyet; da cukup... xyah puji2 ak..tgk kn da kmbang ak nyer lubang idung...(pak guard ni xth nk beza antara puji n keji...nk wat guana da mmg PMR straigt E)..skrg ni mana kad matrik??
manusia: Kal0 kad letrik xpe??
monyet: apa Lu igt ak ni sarkis jaga pejabat pos ke?? nk byr bil letrik asrama pegi la pejabat pos ni n xyah r dtg pos kawalan sarkis mktb ni...
manusia: nk wat ape ngan kad matrik kami??
monyet: adlah..ak nk suh polis ltak gmbar2 Lu org smua dlm snarai wanted...
manusia; asbestos punyer guard...baek mntak gambar jer xyah r mntak kad matrik..
monyet: gmbar lu org nk wat ape..lam fesbuk da melambak gmbar2...
manusia: (pndai gak ko nyet men fesbuk ni ek....)
monyet: ok..skrg xyah byk citer..IC ada??
manusia; aik..asal pelik jer prmintaan pak guard ni???xkan nk wat lesson plan kot?? pak guard..o..pak guard kal0 lu mahu IC, sedut r dari emoe.gov.my..kt ctu byk IC ada..
monyet: ?????? knape ak kna download lak Lu org pnyer IC???
manusia: abes tu..nk yg hard copy ker??kal0 gitu biar ak pegi kdai potokopi dl...brapa salinan yg Lu maw??
monyet: (pak guard da mula konpius n penim2 lalat)....aik??? knape ssh sgt nk dpt IC lu org ni?? ak nk mntak Ic or dlm bhs jermany org pggil kad pengenale..
manusia: ooo...IC dlm poket..igtkan Integrate Curriculum td... gua pon da nek pelik r td sbb asal lu ttobe jer mntak IC igtkan maw buat lesson plan...len kali ckp biar terang ckit...royatlah kad pengenalan.....(dlm ati...slh ak gak..knape la ak bolih pk pak guard nak syllabus sdangkan pak guard tu nk eja nama kat nametag dia pown da terketar2 kpala lutut)...
monyet; oo...kamo kam0 kureng ajar sm ak yer...
manusia: ak mmg kurg ajar ag sbb akhir bln 11 br ak abes bljr...tp bkn pak guard pon kurang ajar gak ker?? dgr citer kantoi paper time sekolah tadika dl...
monyet: kamo nak kna pukul ke??
manusia; sabar la pakcik nk pukul gmbar pon...(isk2..ssh gak jd org popular ni...ckit2 nk amek gmbar)...ok..pakcik cptlah amek..da pnat sy possing ni..(-trus duk possing maut smbil jari wat isyarat peace)
monyet: skrg ni ak xkira..nah amek borg ni lpas tu pndai2lah isi tmpat kosong tu dengan noun yg ssuai...
manusia: knapa nk kna isi nm lak??
monyet; da kam0 xbwk kad matrik..jd, nm2 yg diamek ni akn dihntar ke bahagian ministry of defences..eh2..silap lak, nm2 ni akn dihntar ke ktua kami yg kureng vitamin c tu...
manusia: tp gua ada kad matrik..cuma xpaka jer??
monyet: tu ak xnak th..yg ak nk skrg, lu2 org smua tulis lu pnyer nm dlm ini pnye borg...
manusia: tp gua ada kad matrik ni?
monyet; sape suh lu org gntung kt matrik kt dlm kocek baju...kam ada tali, pakai la kt tengkuk tu...
manusia: asal la beskut marie sgt monyet ni...ni msti trlebih makan smbal belancan ni...gua ni manusia bknnya monyet nk pakai tali2 kt tengkuk ni...lu xpa r..da mmg spesis lu paka rntai kt leher ni....
monyet: ye x ya gak..lupa lak..ak ni monyet n kam0 tu mnusia...
manusia: dah la monyet..mlas ak nk lyn kam0 ni...nah amek pisang ni...lps ni ak nk pg jmpa babun pulak...


(opsss..sorry no offend.....this post has been edited...i have regretted if there have similarity...da most important is-all the characters and setting were not true....n it's not refers to 'someone' or 'something'........)

Pesanan yg Agak Ikhlas dari Penulis Blog
:::pak guard jgn pukul ak:::

28 Oct 2009

Pakwe Call Makwe...

2 comments:
Hello sayang…


Kenapa sayang tak nak angkat tepon bila abg call handset sayang tadi… janganlah sayang merajuk lelama sangat, betui… abg tersangatlah rindu kat sayang… walaupun muka abg ni agak macho dan comel… janganlah sayang jeles kat abg kalau-kalau ada awek lain yang asyik pandang-pandang dan senyum-senyum kat abg masa kita gi dating…. biasa la tuh…
Apa… tak muat…??? kan sayang dah test cincin tu masa kat kedai emas apek tu tadi… apsal la tak muat pulaks… janganlah sayang risau… duit cincin yang sayang bayarkan tadi… esok-esok abg bayarla balik kat sayang… sayang pun sedia maklum… abg bukannya takde duit… tapi duit tu abg dah belikan graphic card baru kat pc abg… RAM pun abg dah beli yg baru… tambah lagi sekeping… kasi power sikit… tu belum masuk nak tukar hardd! isk baru lagi tuh…
Abg tau sayang marah sebab abg yang selamba katak jer… melompat longkang depan kedai apek tu tadi… tanpa menunggu sayang melintas titi… bukan abg tak gentleman… tapi abg cuma memeriksa kalau-kalau ada bahaya di seberang sana… maafkan abg… tobat… lain kali abg tak buat lagi…


Kes masa makan kat kedai mamak tu tadi… sorry la… abg ingatkan nak test jer mee goreng sayang tuh… soksek… soksek… masa sayang gi toilet… tak perasan pulak… dah abih… sedaaaaaaappppp…!!! tapi kan abg dah ganti ngan roti canai kosong abg? tak sedap ker roti canai kosong tuhh??? udah ler tu… janganla merajuk lama lama…
Oh yaa…!! henset kita ni kita tukar dulu la yee… abg pinjam jaap henset sayang… nanti abg tukaq la balik… sayangkan ader handbag besar… senang nak simpan henset abg yg besar tu… Hehehehe…! henset sayang kecik… buleh abg simpan dalam kocek abg…
Betuuuul…! semalam abg dah booked tiket citer Salon tuh… abg ingat la kan… cashier cineplex tu lupa nak key in dalam komputer dia la… pasal tu la tiket dah abis… lagi satu… sampin dan songkok ayah sayang yang abg pinjam utk hari raya aritu… kira pinjam terus la yee… boleh gaks guna masa ari nikah kita esok-esok… bukan abg tak nak beli baru… tapi sayang la… benda elok lagi… buat apa nak beli baru kannn… tapi sayang jgn bagitau kat ayah sayang plaks… ayah sayang sure tak pasan punya sebab nanti abg dye la sampin tu ngan kaler lain…


Buat masa ni motor abg masih dlm wokshop… ntah apa ntah pomen tu buat tak siap-siap lagi… jadi Gen2 sayang ni… kira abg pakai dulu la yee utk pergi keje… sayang bukan tak tau… tempat keje abg kan jauh… sayang pergi keje naik LRT pun bolehh…!
Lagi satuu… besok sampai kat opis sayang nanti… sayang tlg bank-in kan RM300 kat akaun abg ye… bukan apa… Gen2 sayang ni kuat mentekedarah minyakk betuii… motor kapcai abg pun tak camni…
Okeyla sayang…dah cakap lama ni… jgn lupa top up kan prepaid abg nii… esok2 senang abg nak call sayang lagi…
bye-byee….


(ni ak paw kt syok..rs cam best lak bl bc citer ni...tp st jer ak respek, mmg mithali btul p'puan dlm citer ni...)

27 Oct 2009

Air Mutlak

1 comment:
ini citer mmg agak lama...kal0 nk compare ngan krepok golek yg ak bl kt p.mlm bolih r dikatakan citer ni agak lemau n kurg kanji....tp apa2pown ak xksh pown tulis citer2 lama cuz bnda2 lm ni la mnjadi history @ legendary tuk ari esok....alkisah citer ak ni adlah psl AIR..ya..tuan2 n puan2..ini kish brkisar tntang air yea.. tp ianya bukanla air teo beng laici @pown air skyjuice @pown ice blended n jauh skali air mata, tp ianya ialah tntang AIR MUTLAK smata2...Th x gapo air mutlak ni???ak pown xreti sgt nk eloborate tp serasa2nya air mutlak ni air yg ak guna utk mndi @pown brsuci...
kisah ni brmula begini...kelmarin(ak da royat da ni citer lama) dl, pakcik sblh umah ak aka pemilik umah yg ak sewa sjak operasi pembuangan sampah dr zone asrama mktb(bkn ak yg smpah tp org yg nk buang ak tu smpah) tlah mmbritahu bhwa air singki @pown air paip kt umah sewa ni kna potong sbb xbyr bil air....eh silap lak...ak duk umah stinggan jer, mana la guna saluran kelantan water...sbnrnya pakcik tu ckp: bro...rumah sewa ni (mksdnya umah sewa ak r tu) akn mgalami gangguan air dsbbkan kejadia gmpa bumi kt sumatera...
ak: aik..pakcik..ak th r kt blkg umah kta ni byk mat indon tp bknkah kta skrg brada kt Landak bknnya kt hulu sulawesi..
pakcik: isk..lupa lak pakcik..tu r pakcik da psn r kt makcik tu suh jgn tgk sinetron byk sgt kan xpsl2 trpngaruh ngan drama indon...
ak: rmmm...tgk citer indon apa pakcik smpai trpgruh ni??
pakcik: ntahlah..pakcik pown xpasti gak..rs2nya citer Ben10 kowt...
ak: eh...pakcik ni ak rs kna jmpa pkr psikitri ni...pakcik..o..pakcik...ben10 tu bkn citer indon tp tu citer omputih...
pakcik: eh..lupa lak...tp knapa dia ckp bhs indon???
ak: itu bkn dia ckp..kam tv umah pakcik rosak, xde sound...suara yg pakcik dgr tu suara mat indon yg duk kt blkg umah tu...tu r len kali pakcik pg r repair tv tu...kam xpsl2 wonderpet cakap bangla kang...
pakcik: jd slama ni pakcik tlah trtipu la...
ak: biasa la pakcik bl org da tua..mmg mcm tu....
ak: rmm..ada apa sbnrnya pakcik nk ckp psl isu air ni???
pakcik: oo..lupa lak pakcik,... sbnrnya gini nak, enjin air kt umah pakcik tu rosak, moto enjin da barai. nsb baek xmeletup...
ak: kna apa mesin air tu pakcik??
pakcik: pakcik pown xtaw r...mgkin da expired kowt...
ak: abis tu mcm mana skrg ni??
pakcik: pakcik skrg ni sihat2 jer...
ak; sy bkn tnya pakcik tp mcm mana situasi skrg ni...
pakcik: oo..mcm tu r nak..nmpaknya shari dua ni anak xde air kt umah...
ak: abis tu mcm mana sy nk mandi, nk pegi klas lg...abis tu kal0 ditakdirkan sy nk trkucil mlm2 nnti nk wat camne???
pakcik: ank wat bodo jer...ala.ank kam da blaja instinjak kt skool dl..guna la skill yg ank bljr tu...
ak: ni yg jd mslh ni pakcik sbb time ustazah sy ajar ari tu sy xg klas...tp bkn sy pontem pakcik tp cm disbbkan ada kije ckit kt umah time tuh...
pakcik: ank wat ape??sakit ke??ke kucim ank ni kna selsema???
ak: ala pakcik kalu stkt sakit, sy pg klas..tp time tu citer dragon ball episod akhir sbb tu sy xleh miss pakcik...
pakcik: oo..lagu tu..pakcik pown time tu pontem kije gak duk tgk dragon ball...
ak: abis tu mcm mana pakcik??mcm mana sy nk bsh @ mndi??
pakcik: kt dpn kdai tu ada paip.air pown ada kt ctu.pndai2lah ank nk wat camne...nk angkut paka baldi ke, nk wat illegal wayaring ke..tu pakcik xksh jnji pndai2 r ank...
ak: abis tu pakcik mcm mana???bkn ari tu da rosak ke enjin tu..asal xtkr2 jer dgn mesin br...
pakcik; ala rileks r brader..pakcik th r nk repair bnda tu...al stkt mesin jer pown apa nk diherankan sgt..dl pakcik prnah repair helikopter tuk pdrm okay jer helikopter tu pakcik tgk helikopter tu meletup slps dhidupkan..
ak: pastu bl dijangkakan kami beroleh smula hak kami sbg penyewa yg berwawasan ni...
pakcik: bro...lu kna tggu r shingga kije2 penyelengggaraan siap...
ak: ok...pakcik..ak blah dl...nk g Kuba jap, nk wat job kt sna...
pakcik; (dlm ati)..bgus bdak ni..wlopun xsimen xwat ag tp msh ada masa tuk wat bnda2 kurg bermanfaat tu...
ak: wokeyyy...salam 1malaysia..
pakcik: ok..salammmm mat jalan....

:::ps: mlm ni kami tlah beroleh smula nikmat mmpunyai air mutlak..slps ni xyah r risau2 ag kal0 nk melepaskn hajat @pown nk semyg::: tq pakcik n da geng sbb brjaya membeli mesin air yg br..bolih r kami mandi dgn snang ati lpas ni...

(ak n kawan2 ingin ucapkan stinggi prhargaan n trima kasih kpd pakcik, tuan rumah sewa ak krana paham kesulitan kami aka sbgai pljr yg suka dtg klas ni)

21 Oct 2009

Too Much...

1 comment:
esok ak kna antar 2 xsimen(pe n research) tp xtaw r smpat x ak nk edit research ak tu..mgkn pe jah smpat antar esok, laen2 tu mggu dpn kowt..hehehe..sorry mr wan zul for send late my xsimen....
fuh..mlm td sblm ak kuar mkn kt tmpt biasa(bknlah biasa sgt tp 2,3 ari ni sep2 pnghuni kondominium landak tlah mnjadikan starbuck nik sbg tmpat lepak kami)...smpat r gak ak g nite market kt field shot (pdg tembak)...
igt mula2nya ak nk beli krepok golek jah(dlm bhs kelate org pggil krepok gotei n bhs tragganunya dema sebut karapok lekor)...dlm duk usha2 awek krepok mana yg pling lawa skali kt ctu, maka dpt la mata ak ni brjaya mg'spot'st kdai yg mnjual krepok gotein ada awek yg lawa (xla comei sgt tp bolih tahanla brbanding ngan awek kdai laen)...belek pnyer belek ak nyer poket doraemon, maka brjaya gak ak mencongkes syilling ak yg brnilai 100 rupiah tu...tp ms time ak tgh mnjumlahkan ak nyer syilling tu, ak dpt melihat kerut2 kt muka awekz tu...aikk...xkan awekz ni nak berak kowt...ni yg wat ak konpius nk beli krepok ni, mana th entah2 awekz ni pedajal ak, ntah2 smbil duk goreng krepok, awekz tu da mletuskan dia pnyer bom ntah..isk..isk..isk..mntak2 la bkn... tp bl pk blk, ni mgkn awek ni kerut muka sbb marah ak bg duit syilling...kal0 sbb ni lah dia kerutkan dia nyer muka, ni mmg sngaja nk wrestling ngan ak ni...woit1!!!akak oiii....syilling2 pown gua smpan taw...ni sumber rezeki halal gua taw brkat dr tabungan gua tiap2 mlm mrayau kt kdai2 bola...atok gua pown prnah pesan, kal0 awe(awe pggilan sweet kelate utk llaki, kal0 p'puan-mek) nk tahu gak, jaman tok dl dgn duit satu sen tok da bolih mkn nasi lauk ike keli dah...itu lah tok ak slalu bnding2kan jaman dulu ngan zaman skrg...tp kal0 zaman skrg, kal0 kta pg kt kdai mkn n bawak duit st sen jah, jwbnya slps mkn tu pndai2 la pegi blkg wat kijo laundry ckit xpun kal0 xmaw wa laundry pndai2 la lu org tggal brg2 brharga yg lu orang ada(h/phone ke jam tgn ke..tp kal0 stkt h/phone lu org jnama Nokla n jam tgn pown beli kt bundle 3 rm15 baek lu org cpt2 blah kal0 x mmg mrasa lah batang pnyapu trlekat kat lubang telinga...)...brbalik pd citer awekz krepok tu td...time tu ak da mmg xleh blah da ngan awekz tu pnyer kerut...woiii..awekz...asal muka Lu kerut???bau ak msm ke??lu jgn buat hal, br td jer ak mndi guna sabun susu kambing.... awek: woi..brader.. asbestos nyer kepala lutut la lu ni...muka gua kerut sbb ni haa(smbil jari kelingking tunjuk ke arah kuali), kuali ni panas la brader bkn sbb bau Lu yg msm...busuk2 jgn sebut brader, wlopun gua xmndi ag mggu ni tp gua pown ada prasaaan gak...

maka stelah mmbyr rega krepok golek, ak pown meng'u-turn'kan ak nyer moto lalu trbalik...agak2 la u-tutn moto pown bolih trbalik..igt ak paka lesen laminate ker... tp otw ak trnampak ada st kdai yg mnjual prlatan h.set... ni mmg rare ak jmpa ni...kt psr mlm pown ada gak kdai h.set...ni xbolih jadik ni..baek ak try usha2 dl..mana taw dpt beli i-phone rega rm15.30... dlm ak duk tgh usha brg2 yg ada kt kdai tu, ttibe ak tringt ngan h.set ak kt umah sewa..da smggu ak xpaka h.set sbb dia nyer battery da habis energy...cilako nyer h.set..knapa la lu x charge diri lu sblm dtg ke umah sewa ni...kn xpsl2 kopak lg rupiah ak mlm ni... da pnat mata ak duk melilau kt slruh pelosok kdai tu, tp st charger h.set pown ak xjmpa...housing h.set byk la...jd utk mghilangkan ak pnyer ke'mysterius'an maka ak pown tnya la tokan kdai tu (ni tips brguna tuk pmbeli2 buta kayu mcm ak ni sbb ia lbih mnjimatkan ms krana operasi peng'googgle'an biasanya berakhir ngan connection refused by server, mksdnya xjmpa r tu)...jd..ak tulis blk sgala prbualan ak ngan tokan kdai tu..(prhatian: sstgh prbualan dlm dialog ni adlh lakonn smula, jd konfirm la sikit jer yg btul yg laen smua kelentong)
ak yg baek ati; brader, ada x lu jual charger phone kt cni??
tokan yg agak sengal: Lu mahu charger apa??mcm2 kta jual...jadik lu mahu apa..charger tuk public phone ke private phone??
ak yg baek ati;lu jgn wat lawak ngan gua ari ni bolih tak?? wl0pun gua paka slipar nippon tp stu jer gua nk ckp kt lu ni, gua xmen la public phone ni..sengkek2 gua pown gua xprnah meniaga kt psr mlm mcm lu ni..
tokan yg agak sengal: Lu jgn hina sama gua..nnti gua antar gua pnyer gang serang sama Lu... ala..gua pon..sengkek2 gua pown, gua xprnah pegi sekolah mcm lu..n gua jugak xprnah ada warden mcm lu pnyer warden...
ak yg baek ati: ok2...da ckp ngan sengkek2 ni...kan nnti sgua sengkeh lu pnyer kpala lutut br taw...skrg, mana gua pnyer charger?
Brader yg agak sengal; Lu paka h.set model apa?
ak yg baek ati: gua paka model Nokla..
tokan: Lu nk yg mcm mana?/besar?? kecik??petak??tiga segi??
ak: xksh la brader...jnji menepati ak nyer budget n bolih disumbat kt ak nyer phone...
tokan: kta kasik jual mcm2 grade ada...yg biasa ada, yg molek ckit ada n yg original pown ada...
ak: brape nilai stiap bnda tu??
tokan: yg biasa rega rm10, yg molek ckit rega rm12 n yg original rega rm25...
ak: (yg mana elok ak beli...yg biasa ni nmpak cm biasa sgt...yg original lak xyakin ak ngan kualitinya sbb ni ak rs bkn charger tu yg original tp jnama charger tu original..yg molek ckit lak tkot molek ari ni tp bl nk guna esok da jadi xmolek)..okayla brader bagi gua yg olek ckit je lah...
tokan: nah kotak charger...lu tgk kotak dia elok x... kal0 xelok kta ada kotak yg laen lg..
ak: bgus la Lu mniage brader... woit...Lu igt gua nk charge hphone paka kotak ka??jadik gua nk tnya sm lu brader, orait x kal0 gua rembat charger ni??
tokan: ni barang baek ma....xpelah dsbbkan Lu planggan prtama kdai gua ari ni, gua kasik lu warraty 25 minits.... kal0 charger ni xbrfungsi dlm tmpoh ni, Lu jgn segan2 dtg cni kasik tukar Lu pnyer charger....
ak: lu ni mmg baek ati la brader..nsb baek r rmah gua sejauh 26 minit dr cni... okay la brader..gua choe cin cau dl..\
tokan; woi..mangkuk squat nyer budak... apa lu igt charger lu sampel syampu ke??bolih try2.. meh cni lu pnyer rupiah...
ak: nsb baek r lu pnyer kdai xde wat laundry..kal0 x, mmg gua da pg r wat... nah amek ni...ok..gua g dl..assalamualaikum warahmatullah hi wabarakatuh....
tokan: th pown Lu beri slm..apa lu igt gua ni chow yuen fatt ka nk chow2 ni... ok..gua pown sm.. waalaikummussalam warahmatullah hi wabarakatuh....ok c u nxt time..

maka..mlm ni..akhirnya ak brjaya mmbeli krepok golek n charger Nokla ku...ok...that's all from me today..till c u again on nxt monday...(i'll not available till monday..)

20 Oct 2009

Dua da siap, tggal lagi dua....

2 comments:
rmm....i think i like to write in English for today posting.. there lot of thing that i want to share..first of all, the most significant to me was i able finish 2 of my xsimens successfully.... although both writing is not the best essay from me..but i really proud of it becoz i do it at my own... since it was been wrote for a shot moment( i think), so, i do not put the highest expectation for da marks received later...Becoz, sorry to say, but now, i'm not very xcited to get the highset grade cuz for me a graduaion is much enough for me....to think bout the earlier marks, i have just fed up with the scores, it seem that only the same person got A and the rest remains C or D...aren't my essay really Bad??? (i hope so)~maybe my essay is wrongly done but how the others???...i say that because, once i have read the A essay then i compare with my friend essay who got C, it seem that the ideas raised is quite same and even the C essay have better words... hence, it made me think that aren't grade given according to student name?? if so, i dunno what to say but later on at Padang Masyar, Lu jawab r sndirik ngan malaikat...

okay, that's enough with the shitting marks...now, the things that i want to say here is i'm feel so relieved today becoz besides my writings, i also have done my presentation (research and Pe presentation)...regardless to the presentation, i found that i were not really prepares to be a teacher...i say that because when i speak at the presentation, my words still not clear and sometimes i was blurred and most of time i'm not confident with points or ....thus, i started to think that how i can teach my student if i also did not confident in myself...-i think that problem should be in my next K.I.V list becoz now i have two important things to deal with(my English and Math essay).....

that all for today thread...i'll back tomorrow....

18 Oct 2009

Citer Hujan.....

No comments:
ari ni ak nk tulis psl nikmat cuaca...bkn apa sbb td smsa ak tr'pit stop' kt kubang kerian ttibe jer ak trpk psl bnda ni....(pit stop ak tu dkt ngan area2 istana)....pybb utamanya adlh hujan lebat disertai ngan flash kamera SLR...
citernya gini...smsa kt umah ak ag, ak da psg niat dh tuk g umah sewa ari ni dgn harapan agar sgla xsimen ak siap pd mggu ni(i.Allah)...mulanya igt nk brtolak lps smyg asar, tp sbb mataku tlah di'skru'kan olih citer indon kt tv3(citer bawang putih bawang merah) maka trpksa la ak mnuggu citer tu abih dl..tggu pnyer tggu..tepat jam 5.15ptg, ak dgn kelengkapan perang(my laptop n my beg baju) pown mahu blah dr ak nyer umah....tp br jer ak nk mlangkah tubik, ttibe jer dtg 2 org makcik nk dtg beraya(opss..slap dtg sbb nk jmpa mak,ayah ak jer)...nk djadikan citer tyme tuh mak,ayah ak tgh buzy.... ayah ak br duk start smyg n mak ak pg m'alihkan ak nyer satu2nya binatang ternakan iaitu kambing... spttnya ak ada 5 ekor kmbing, tp mlangnya 3ari lpas kambing2 ak yg laen tlah kmbali kerahmatullah sbb djadikan korban akikah utk 20rg anak sedaraku...sorry la anak kambing sbb da mgorbankan sluruh ahli kluarga Lu....tp Lu xyah risau k sbb lu pnyer turn akn smpai gak, kal0 xtahun ni tahun dpn...jadik brbalik pd kisah makcik td..dbbkan mak,ayahku yg busy maka ak trpksa la mlyn makcik2 tu tuk seketika...jadik lbih kurg pkl 5.30, ak pon tunggang la ak nyer superbike lalu merempit ke umah sewa ku...
seyes tyme tu ak tgk langit mmg cerah n indah, jadik ak pk dptlah ak smpai kt umah sewa ku tu on time...tp dlm on da ways9br jer stgh prjalann), ttibe hatiku rs cam xbest jer...sbb seingat ak, td ak trn jam 5.30 ptg tp asal ttibe jer brtukar jd mlm cam ak kuar kul 5.30mlm lak... tp ms tu ak rileks ag..hero mana bolih mengalabah...lalu ak pown mnruskn ak nyer rempit...smpai jer kt kubang kerian(tp blm smpai kt KK square ag, ak rs br kt wakaf stan)...dgn ttibe jer air trn dgn jayanya dr lngit....pd ms tu ak duk ak igt nk truskan aje ak nyer rempit, tp dsbbkan pd ms tu ak ada bw ak nyer laptop maka scara otomatiknya otak kanan ak duk brbncang ngan otak kiri ak tuk carik R & R kt kawasan tu...alhamdulillah...sebaik jer hujn mahu mnyentuh ak nyer bj, ttibe jer ak trjmpa port yg baek tuk berteduh...nsb baek r time tu xde la rmai sgt yg brteduh sbb slain ak ada brader ngan wifenya(ak rs umo dlm 40 taun), sorg bdak llaki(baya ak jer bdak ni) n 2 org awekz (sorg brtudung n sorg ag free hair.. umo ak xth sgt cuz ak kerling awek2 tu ckit2 jer, kurg psti lak dia nyer umo tp rs2nya 20an kot)...ak duk ctu pown rs2nya xdelah lm sgt..ada la dlm satu jam....time2 tu r ak duk pk, alangkah baeknya kalu cuaca panas...ttp bl mgenangkan tntang kejadia gmpa bumi...ak pown beristigfar...rs2nya ak duk ckp brtuah brada kt m'sia ni sbb xde ag ak dgr m'sia kna bncana alam ni, stkt angin ribut tu ada r...xsupo kt negara laen..ada2 jah bnda brlaku, ribut ketsana, tsunami, taufan dsb...ak rs Tuhan buat bnda ni sbg prigtn tuk mereka kot,,spaya mrka sdr bhwa ada kuasa lain yg lbih hebat dr mereka...n ini juga adlh prigtn kpd kita supaya lbih brtakwa kpd Allah S.W.T...nauzubillah....
sdabg ak mgelamun, ttibe brader tu tnya...adik..adik nk pg mana hujan2 ni??ak pown jwb r..mm..sy nk g p.c bang...brader; jauh tu dik.. ak: nk wat guana bang da umah sewa duk ctu. ni abg nk g mana hujan2 ni?? brader: abg dkat jer..abg nk g pasir hor... ak; agak dkt jugak umah abg tu..ok la bang sy nk smbung sy nyer mngelamun ni... Brader: pg dl yer dik... Ak: pg lah bang xde org nk hlang, tp kal0 lg cpt lg bgus... brader: ok..gua chow dl.. ak; ok bro..gua pown nk mkn char kueh tiaw dl.. maka brader n wife tu pon pgilah meredah hujan...slps jer brader tu pg, ak pon pusinglah ak nyer bdan ngan harapan agar awek2 td msh ada ag..tp aikkk..bl ms lak awak ni pg...adakah awek2 tu paka ilmu kelabu...xpown mgkn awek2 tu paka jam ben10 lalu tlah m'invisible'kan dia nyer diri??? xpe lah awek2 lu org mmg rugi sbb gua bolih introduce lg gua nyer nm...(tp ak rs time mgkn awek2 tu blah time ak mgelamun td)...maka yg tggal lps tu adlh ak n sorg bdak laki jer(umo by ak)...mm..buang ms jer ak chit chat ngan bdak ni, baek ak smbung tido lg bgus...maka tggu pnyer tggu..jam kt tepon ak da tnjuk pkl 7.10 mlm... ni xbolih jadik ni..kal0 nk tggu hujn berenti maw pkl 10,11 br berenti ni (ak nyer otak brkta2)... lalu ak on kan ak nyer superbike lalu mnruskan ak nyer rempit...

wl0pon kerempitan ak disertai dgn sebatan2 hujan..tp ak tlah meng'ignore'kan itu smua sbb yg pnting ak brjaya smpai kt umah sewa ku...smbil merempit mulut ak brzikir(penzikiran ak smkn kuat sbb on da way slps dr pit stop tu, ak tlah nampak ssorg acccident kt dpn usm..igtkan ak nk tulum org tu, tp dsbbkan keadaan hujn yg tdk mgizinkan maka ak hnya dpt tulum mendoakan keselamatan org tu aje...)

smpai kt umah sewa ak jer, ak trus mndi utk mgelakkan dr kna selsema H1N1...tp nmpaknya ak failed tuk mencegahnya...jadik trpaksa r ak dmm utk 3,4 ari ni.... dsbbkn ak tlah dmm, jd siapa la nk tulum ak wat xsimen @pown nk bg tiru dia nyer xsimen...sila2kanlah, jgn malo2 ok..hehehe..

(ps: ak da check pnempatan postim.....)

13 Oct 2009

my second pe xsimen released

1 comment:
argghhhh....akhirnya stlh berpeluh kepala lutut ak brpk scra kreatif dan kritik maka ssghnya aku tlah brjaya mnyiapkan ak nyer PE xsimen....ak th msti lu orang pk ak nk upload ak neyr xsimen dlm ni kam??hahah..bang..bang..boom... jika kepala lutut ak brdarah skalipown ak xkan upload ak nyer xsimen...nk xsimen wat sndirik r wei....ak bknnyer kdekut nk share sbb mula2nya ak mmg nk share r kt cni tp bl igtkan yg ak nyer kesusahan dlm wat xsimen ni, maka ak neyr niat trpaksa dipostpone shinggga diberitahu...bak kata gua pnyer legendary lecturer, Mr L..buat ape lu pnyer buah pinggan kal0 xmaw guna...

tp bl pk2 blk..alang2 ak post thread ni aper slhnya ak share ckit... xpe r kr ak bg dia nyer hint ckit..
hint prtama: tjuk xsimen ak xde kna mgena ngan kepala lutut(xkra la kpala lutut ak ke atau kepala lutut lu org)...
hint kedua: isu yg ak ambik xde kna mgena ngan isu 1malaysia @ isu2 kenaikkan rega minyak...
hint ketiga: xmen ak mmg konfirm xdpt A(ak mmg xmaw A wl0pun dioffer brkali2 olih lecturer)...
hint 4: isi2 yg ak letak bukanlah isi perut @ isi tmpat kosom semata2 krna ini adalh esei bdak degree n bukanlah karangan budak kelas pemulihan...
hint 5: reference @ rujukan-ak nyer reference bukanlah diamek dr referee n ianya adlh dr sumber2 yg halal trmsuklah plagiat org len pnyer works n prkara2 seangkatan dngnnye....
hint 6: ni yg plg pnting skali yg lu org kna th-ak wat aksimen ni ngan mggunakan tgn n bukannye kepala lutut kiri @pown kanan. n idea2 yg agak brnas(wl0pun slh) adlh dr hsil prbncangan antara ak nyer otak kanan n otak kiri....
hint 7: Tertib-atau dlm bhs bakunya sl bc blk dr hint prtama hingga la ke hint ke-6...kal0 xphm2 ag bolih r lu org brjumpa ngan ak sndirik(tp ni pown konfirm gak yg ak xkan bagi ak nyer aksimen)....slmt mnciplak harta intelek ak....

::out of topic:: slps ni nmpaknya bolih r ak konsentret kt ak nyer Maths and English...wl0pun ak sepatah haram xphm cara nk wat xsimen tu, tp ak harap dgn kebolihan ak memkopi org len nyer xsimen, ak dpt myiapkn xsimen ni ngan jayanya,....:::

wish me luck...

11 Oct 2009

Akhirnya....br jmpa...

No comments:
isk....isk..isk... rs nk teriak lak bl dgr lgu ni (wali band) ...mula2 ak dgr lgu ni kt shoppin mall yg brdktan ngan ak nyer condominium kt landak(ak rs mmg layak r ak pggil rent house ak ni condominium cuz kpnsannya ibarat org yg duk kt tgkt atas klcc smbil brjemur mlihat matahari...tp ak rs kal0 tv3 nyer program(ape ntah nm program tu..bersama selamanya kowt) tgk ak nyer rent house tntu lpas msk tv ni)).....mula2 ak dgr lgu ni ktika sdang menikmati loitering kt shoppin complek...time tu kal0 xslp ak ngan housemateku, (nm trpaksa drahsiakn demi mnjaga kerukunan ak nyer tetangga), sdang mnjamu mata smbil usha2 awekz kt ctu-*yg makcik2 n separa awekz tu xyah r risau k sbb kami xkan usha anda wl0pun diupah dgn rupiah skalipown (bak kata saim ak yg da hilg bujang tyme raya kelima ari tu..jalan2 cuci mata)...tp sbut psl cuci mata ni yg ak konpius ckit...bkn ape mmg r kami jalan2 tp setahu ak jgn arap la dak2 ni nk g cuci mata sdangkan tyme tid0 pown xprnah cuci kaki...
nk jadik citer tyme ak duk tgh byr kaunter ttibe jer si DJ shoppin mall tu mem'play'kan lagu tu..skali dgr mcm best jer, tp time tu ak xbolih nk tgkap lrik lgu tu(time tu ak xpsti r smada speaker kt mall tu ade masalah atau ak nyer tlinga ada mslh sound trouble...mgkn ni sbb gegendang tlinga ak da 5 thun xservis kowt)... lalu utk tdak m'wasted'kan ak nyer tyme, maka ak pown tnya r housemateku tjuk lgu..tp dgn slumbernyer housemateku jwb xtaw..ni mmg confirm dye nyer satelit reception pown lbih kureng ak jer, jnis da lm xrepair..)....jadi sbb dua2 pown xtaw, ak KIV dl psl lgu tu..tp tyme tu ak trpk gak nk tnya org yg ada kt ctu tp mmandangkan time tu yg ada kt sblh knan ak cm seorang baby yg sedang parking bek kt dlm walker smbil minum air susu appeton weight gained...tgk kt sblh blg lak ada warga emas yg da agak tua, kal0 tnya dye konfirm dye jwb p.ramlee yg nyanyi lgu tu...tgk kt kiri lak, ada awekz shoppin mall, tp time tu ak mmg xkan tnya awekz2 tu wl0pun ak sesat jlan skalipown..bkn ape beb..kam xpsl2 jtuh maruah gua sbg seorang yg intelektual dn beragama ni...lgipun kal0 awek2 tu tnya gua tntu gua jwb gua mmg xlayan lgu jwang2 meleleh ni n konfirm wa ckp wa mnat lagu nasyid2 beb....(lu orang xpe la reputasi da jtuh tp wa sbg org baek kna r jaga status wa beb...)
disbbkan msg2 xtaw nm lagu tu...maka dgn muka tensen n serabai ak pown kmbali ke kondo yg ak sewa dgn rega 200 rupiah tu dgn muka pnuh kekesalan...
tp alhamdulillah...mmg gua ni bolih dikategorikan sbg org yg brtuah...ttibe jer mlm td ktika hndak mmbuat aksi2 mendebarkan dgn gua nyer moto slps blk dr Wembley Stadium(england vs ukraine)...ada la st kdai mkan ni yg tlah mmecahkan ak nyer kepala lutut dgn lgu dr wali band ni...bgus r lu bro..th2 jer selera pmnat nasyid mcm gua ni...mka ttibe jer housemateku(Nm trpaksa dirahsiakn lg utk mgelakkan kejdian gmpa bumi dr berulang) bgth: ak memang amat knal lagu ini..lagu ini bertajuk cari jodoh yang telah dinyanyikan dengan handsomenya olih satu kumpulan nasyid yang bernama Wali Band...
maka stlah mndapat info dr housemateku, ak tlah brjaya mengooglekan lgu ni kt tenet mka dgn tidak sengajanya ak tlah terupload lg ni kt cni....tp bl tgk blk lirik lagu ni..alamak cam sedih rsnya..mcm lgu ni ditujukan utk ak lak....ttibe gua trigt ngan motto pakcik din Ujang...Seensem2 brat perit, ensem lagi lembu gua yg da ckp umo tu.......
hhahahahaha(gua dgr lgu smbil nanges n smbil hatuk2 gua nyer kepala lutut kanan ngan kepala lutut kaki kiri)....

ps"~lirik lagu ni gua ltak kt next thread~

10 Oct 2009

Tenet ak Mcm Kepala Lutut

No comments:
mcm sadis jer ak rs bl time nk guna broadband ni...ape celcom ni da xmaw pelanggan mcm ak ker...igt ak sengket kew..ak ada duit duit la wei....stkt 15,18ribu rupiah tu ada la wei...
myesal tul ak guna tenet celcom ni...igt paka proxy xbyr ke??ak byr gak bil letrik n bil pantai timur tu....tp bl pk2 blk..ingin gak ak wat aduan kt celcom centre ni...tp slps brpk 2,300 kali..rs cm beskut jer ak kal0 btul2 g wat aduan..kam xpsl2 ak kna kungfu ngan cleaner celcom centre....tp th kew makcik kleaner tu kungfu??? tp mnurut pgamatan ak dr cara makcik tu memegang pnyapu mmg confirm makcik ni pndai mkn kueh tiaw kungfu...
arghh....mlalut lak...ok ak smbung blk psl tenet ak yg agak nakal ni...sbnrnya ak xtaw r samada tenet ak yg brproblem ni st hikmah @ st usaha dr phk celcom yg dengki tgk ak curik line dye...
ape2pon celcom u're always be my tenet line...DC pown Dc la jnji ak nyer rupiah save...

8 Oct 2009

Let's GoogLeesss.....

1 comment:
kali ni ak nk tulis ckit psl google yg byk mmberi inspirasi tuk ak mmhabiskan ak nyer aksimen...
msti lu orang da th psl bnda ni @ buat2 xth...sbnrya bnda ni pon ak paw kt lmn web google gak..kal0 lu olang nk yg complete nyer jmput2lah merajinkan dirik googlekan lu pnyer tenet tu(jgn duk carik menatang len sudey..nnti xpsl2 ak dk tmpang skaki)...
bnda yg ak nk share ni sbnrnya mmg trbukti byk mmbantu ak dlm mncari2 file2 @ resources yg brguna tuk exsimen...

Mula-mula, ni ak psti msti smua da th...tp kps mrka yg xtaw tu...wat2 la taw...
1) dlm homepage google tu sndirik mmg bk yg dpt kta curik..tkan jer kt search engine, konfirm kuar smua bhn yg hndak dicarik...contohnya quatation dari buku, journal @ artikel....
contohnya...tajuk exsimen ialah berkenaan effect Kepala lutut keatas kepala otak manusia.... jd bl nk carik buku2 yg brkaitan ngan tjuk ni, key in books.google.com pahtu lu type r dia nyer keyword 'effect kepala lutut' tu n lps tu lu dpt tgk r snarai buku yg ada kaitan ngan kepala lutut akn kuar kt screen....

2) carik journal @ buku....sm jer step ngan pencariaan google@books...cm tuk bnda ni kna r tukar jd scholar.google.com lps kuar tu pndai2 ler lu orang r nk wat ape2pun...

3) documents.....ni bkn utk lu orang paw org len nyer buku tp ni tuk mereka yg mahu upload dia nyer kije dlm tenet..ni kr mcm backup save la...(ak rs wat bnda ni lagi bgus...skrg2nya dpt r lu orang lari dari pncurik2 aksimen yg sesuka ati jer paw lu org nyer aksimen..bnda ni hnya lu orang jer bolih access file kt dlm document ni~tp kna r registered dl ngan google....kal0 nk try cb key in adress ni... http://docs.google.com/)

ok...skrg ak nk citer bagaimana kta dpt exploit google nyer search engine...bnda ni da lm r google wat tp cm makhluk yg agak terpelajar mcm kta ni jer xtaw....(bnda ni ak kopi curik dr org len nyer blog...sorri brader sbb kopi lu pnya post, gua mmg nk ltak lu pnyer blog sbg reference, tp disbbbkan ak nyer amnesia dtg blk maka xde la references)

1. site: jika korang ingin menyenaraikan semua content yang ada di dalam sesebuah laman web, korang boleh menggunakan kata perintah “ site: ”. Contohnya “site:budakskempus.blogspot.com” maka Google akan menyenaraikan
semua bahan yang telah diindex dari budakskempus.blogspot.com ke search result. Ok, itu hanyalah teknik basic Google Query..(th x mksd google query ni???kal0 lu orang nk th google query ni xde kna mgna ngan masakan sbb ia bknla google msk kari ataupun adik kpd pekerja kuari)

2. define: ini akan menjadikan Google sebagai kamus(sbb ak th lu org mmg mllas nk bukak kamus okpord yg tebal nk mampus tu), jd lu orang mahu tahu maksud perkataan apa? (tp kal0 bolih biarla prkataan tu adlh prkataan inggeris...sbb kal0 lu org type prkataan dr bhs len google akn respon sbg no definition found...Lu org paham x mksd ak ni???mksdnye jgn r lu org hentak2 kepala lutut or sepak lu pnyer leptop @ leptop sesape pown jika ttibe bl lu type prkataan define:bengom...ttibe google kata dia nyer definition xde..jd jgn r marh yer dgn kebeskutan google (apa lu igt ni org kg lu ke yg founders google ni??).... ok ak bg cnth...contohnya lu maw cr definisi perkataan 'homework', taip je kat Google SE define:homework, dan Google akan bagi tahu maksud perkataan tersebut mengikut apa yang telah diindex dari kebanyakan website. maka lps tu pndai2 kopi msk dlm lu pnyer leptop...

3. link: Ini akan menunjukkan link yang mengarah ke sesebuah laman web, jika lu org nak tahu ada tak mana-mana tempat yang mengarahkan untuk ke website korang, taip je link:websitekorang.com..(ni lg st ak nk pesan...xyah r lu org buang ms nk carik link yg m'connect'kan lu pnyer blogs ngan website sbb ni hnya tuk website jer,kal0 stakt blogger sengket mcm kta ni...mlas lak ak nk smbung kang xpsl2 lu org kecik ati...

4. cache: menunjukkan laman web yang telah diindeks oleh Google walaupun tak aktif lagi.

5. filetype: Ini akan memudahkan lu orang untuk mencari file-file yang berbagai format. Contohnya korang nak cari file pdf yang menceritakan tentang lu org pnyer kepala lutu, taip je kepala lutut filetype:pdf. maka..akn kuar r segala file2 pdf tntang lu pnyer kepala lutut tu... mm..lupa lak nk reminders lu org...bkn smua file yg bolih kta carik....Jenis file yang boleh dicari adalah: doc, xls, rtf, swf, ps, lwp, wri, ppt, pdf, mdb, txt, dan sebagainya(ni lu try explore sndirik r)…~bnyak gak ak download lagu2 nasyid dgn gn cara ni..simple n snang jer)

6. related: akan menunjukkan website-website yang serupa atau pun yang mempunyai hubungan antara satu sama lain. contohnya nak cari website-website video seperti youtube? taip je related:youtube.com

byk lg sbnrnya yg kta bolih wat ngan google ni...jd pndai2lah lu org gunaknnya...


~this is just for the entertainment purpose only~
(ni tuk hanto2 download yg suka sedut dari linkapi....thankz for bloggeraz.com)

Specific song, include the song name:

site:mediafire.com mp3|wma|madonna “jump”

Specific artist, include the artist’s name:

site:mediafire.com mp3|wma|madonna jump

Check for music files:

site:mediafire.com mp3|wma|madonna

To download video files:

site:mediafire.com asf|rm|avi|mp4|wmv|flv

For archives:

site:mediafire.com rar|zip

To search comic:

site:mediafire.com cbr|cbz

To search for a specific comic title, include it in the query:

site:mediafire.com cbr|cbz hulk

5 Oct 2009

Wardenku Yg Ensem....

No comments:
Part 1

nk pecah den pnyer kepala lutut dlm mncari tjuk yg sensuai tuk posting ari ni...ari ni ak nk citer ckit psl pglmnku diperiksa olih wardenku yg amat ak kasihi dn sayangi...nm warden ak tu dlm bhs melayunya ak pggil mamat(nm sebnr trpaksa dirahsiakn sbb ak mmg xtaw nm dye yg sebenar)...sbnrnya ak mmg xamek ksh r psl ak pnyer school ni espcially the administration,hep or whatever thing yg ada sgkut maut ngan mktb ak ni cuz hdup ak sbg student yg ak th cm dtg klas pastu blk klas..n bl smpai ujung sem submit exsimen..tu jr r yg ak th..psl bnda2 laen ak mmg xksh pown sbb mmg xde kna mgena ngan ak pown...lntak lu la....ok....go back to my story earlier...mula2nya ak mmg da mlas r nk p klas ari ni, mana xmlsnya bgn tido jer jam dh pkl 9.45 a.m...siot btul ak nyer nokla...tyme ak rajim nk p klas tttibe dye bolih mute lak..(yg ni ak rs amat mysteri cuz mlm td ak kunci ak nyer loceng pkl 6.45 bkn 9.45 tp apsl lak pkl 6.45 xbnyik tp pkl 9.45 bolih lak bnyik...bl dgr ak nyer h/p berkokok jer, maka ak pon sgera mncari h/p ak sbb nk ttp dye pnyer irama...tp yg ak herannya h/p ak xde lak symbol loceng atah ak nyer screen..time ak agak heppi dh sbb mgkn tepon ak ni tlah m'upgrade'kan dirinya sndirik(bgus tul h/p ak pndai jg dirik)...bl ak mrotatekn bdnku 180 darjah, maka sgala kemisterian yg myulubungi h/p ak tr'solve sbb time tu ak lihat rp2nya ak nyer housemate sdang mm'print dye nyer kije...jd rp2nya bnyik yg ak dgr td bknlah bnyik h/p ak tp bnyik printer rp2nya...
slps tu, ak n moazim n beserta ngan ak nyer superbike tlah berlepas ke mktb(pd wktu tu ak igt wl0pun da termontem klas research tp skrg2nya ak xpontem klas BI)....nk dijadikn citer(maka dr cni mnculla warden ci mamat yg mncul sbg watak utama dlm blog ak kali ni)....smpai jer kt pntu gate ak nyer school(ak lbih suka pggil institut ak ni dgn nm school jer sbb gelaran institut ak rs mmg xlyk tuk school ak ni)...ngan ttibe jer pak guard tlah mlakukan roadblock kt dpn ontu gate tu..aik..ni yg ak heran ni..rs2nya ops sikap org buat time smggu raya jer tp ni da nk abih raya..buat tabiat ka ape....lps tu ak tlah disrh ke pndok pak guard...kt pndok tu ci mamat tlah mnuggu ngan muka cekodoknyer n spek kt ats dahi(ni yg ak respect psl ci mamat ni...wl0pun matanya yg rabun tp speknya lbih byk bradaa kt atah dahi brbanding kt mata...ak xpsti samaada si mamat ni slh baca instruction ke atau da kna klepet ngan pnjual spek...`ikut suka lu la nk paka kt mana pown..nk paka kt kepala lutut pn xpe sbb Lu tu mmg byk gn kpala lutut dr guna kepala otak)...biasa la org feymes cm ak ni..kt mana2 pown msti kna temuramah ngan org
Mamat; mntak autograph...
ak: sorry r bang, kal0 nk autograph sl buat temujanji dl sbb skrg ni sy sibuk ni...(smbil2 tu ak wat2 tepon perdana menteri smbil berchit chat psl isu 1malaysia...)
Mamat: nk amek gmbar bolih x??
ak: aissshhh....ni yg pyh jd org ensem ni..ckit2 nk amek gmbar..ok..cpat ckit..
Mamat: ensem superbike..mana beli??
ak: msti la..dh tuan superbike pown ensem mstilah superbike ensem...superbike ni ak beli kt psr mlm jer, kt tmpt org belah guni jer..3bijik rm15...
mamat; kamu buat ape skrg ni??nk pegi mana??
ak: gua buat bodo jer lalu dpn Lu ni...gua dtg nk beraya...(bangang nyer soalan, tntu r ak nk g klas)

heehe...tp yg tu ak reka jer yg sbnrnya....
Mamat: Kamu dua org tu..dtg cni dl kmi nk wat spot check..
ak: ye encik kami dtg...(dlm ati ak...iskk..ppagi da kna jmpa ngan mamat ni, mmg suwey tul)
mamat; mana gmbar???
ak: ni encik(tp time tu ak da trpkr st lwk bodoh...encik sowie la gmbar kami ada kt dlm handphone ag...tp kal0 encik nk kami bolih blueetooth kasik msk dlm tepon encik-ms tu ak nyer enset 3310 jer...)
Mamat: ni moto kamu ni xde sticker...kam0 pg beli skrg..
ak: baek encik...encik nk brape sticker??yg kecik ke yg besar??wane merah ke wane kuning??yg rega rm2 ke rega rm5?? (tp dlm ati ak time tu...ape buta ke encik ni...tu la org paka spek kt mata dye letak kt ats dahi...xckp ag ke gua nyer sticker honda n sticker L JpJ tu...
lps jer dpt beli sticker logo mktb tu....ak pown g r blk kt pondok pak guard tu..
Mamat: Lm btul kam0 pg??
ak: tu r ecnik..org kt hep lmbat wat kije encik...dhla mlas...lps tu dye org bolih siap wat jamuan ag...tp time tu sy rileks ag encik..tp yg btul2 myebabkan darah sy mnjdi sirap sbb ada ke ptt dia kata encik ni x ensem...n suka kentut merata...tp yg sy xbolih blah encik bl diorang kata yg encik ni kaki ampu...sy th encik xwat smua tu....wl0pun saat ini sy terbau ssuatu yg kurg menyenangkan tp sy th bkn encik yg kentut kan...
mamat; saya nk kam0 tmpal sticker yg kamo dpt ni kt bah atas dpn moto kamo ni..
ak: baek encik...
ttibe..alamak encik..mntak maap r..sy pon xtaw mcm mana sticker ni bolih brada kt bwh moto lak...sape la bdak kureng asam yg ssuka ati tmpal sticker tu kt bwh...ok...encik..kami pegi dl...selamat ari raya... i miss u...
mamat: miss u too...

(smsa ak nk blah dr pndok pak guard, gegendang telinga ak tlah trcurik dgr suara ci mamat yg kata bhw kami ni sep2 b.ed math yg berjuruh n amat baek skali dan xprnah melakukan kesalahan spnjang brada kt mktb ni...heehe....sjuk perut mak ak kal0 dgr ci mamat ni ckp....
end of part 1...


Part 2...
kt bilik hep...
slps jer ak di suh olih si mamat tuk pg mndapatkan sticker dr hep..maka ak ngan gagahnya pg la kt hep tu...smpai jer kt sna, ada la ak nmpak bbrapa species yg senasib ngan ak...nsb baek time tu ak trjmpa ngan si jerri...mula2nya kami berurusan mlalui kaunter...tp ak rs cm boolih jer kal0 tggu ikut kaunter ni sbb ak tgk smua pekerja hep duk tgh sibuk..ada yg tgh berbual2, ada yg tgh mkn, ada yg tgh bergayut n ada gak yg tgh mendulang bijih emas...maka utk xmaw mmbiarkn 'kesibukkan' pekerja tu menyebbkn kami lmbat ke klas, maka dgn rileknyer jerri pown msk melepasi kaunter n sterusnya pg ke pejabat...
jerri: makcik, kami dtg nk beraya...eh silap...makcik..nk borg tuk wat kad matrik br..
makcik: shhh...adik jgn pggil mkcik kuat2...pggil akak jer xpown kal0 nk mesra ag pggil r adik manis...adik amek borg ni(application form) pastu adik koyak2 pastu adik poskan ke alamat hep ni selewat2nya sblm adik kuar mktb ni...
ak: kak...borg sticker moto ade byk lg ke..
makcik aka kak: ada dik..ada nk bape?? 10,15 atau 20??
ak: jap sy nk kira..cmpur ngan 50 org budak klas b.ed math n ditmbah ngan 4 org lecturer n ditoal ngan 6 org pekerja kafe...ok..kak smua skali sy nk 1 jer borg....
kak: ok dik..ni borgnya....
ak: borg ni nk kna antar skali ngan slip gaji ke???atau kna ada cop dr penghulu kg???surat beranak nk bape salinan??
kak: buat ms ni adik isi jer borg dl..yg laen2 tu akak adjustkan....small matter jer tu dik...bak cni rm10 kr settle r...
ak: mcmmana nk isi ni kak??
kak: isi jer ape2 yg ptt...

lalu inilah lbih krg birag yg ak isi td...sorry sis..lu kna bang bang boom ngan gua..hahha..ak men hentam jer isi..

Nama: Ali Bin Mat
Alamat; Kg Landak, 16100 Pengkalan Chepa, Kelantan
No Kenderaan; DBK 115
no licence:B122289
Tarikh lesen luput: 5 Oktober 2010
Tarikh Issurans Luput: 25 oktober 2011
tarikh cukai jalan luput: 22 oktober 2011

hahah..nsb baek dye xcheck ak nyer borg..kalu x mmpus ak kna.....lps jer siap isi ak pown trus bg kt aka tu...
ak: kak..mana sticker???
kak: ni dia sticker..sticker moto kan...
ak: ok..tima kacih kak
kak: woi mangkuk mana duit rega sticker tu...igt ni jabatan kebajikan masyarakat ke...
ak: eh lupa lak...selamat ari raya kak...lupa lak kak...Emak pesan suruh datang beraya kat rumah, no. 6 jalan batu, kampung badak......



(Adiosss...ms tuk exsimen....)

1 Oct 2009

ToKan Starbuck....

1 comment:
Sorong Papan Tarik Papan,
Buah Keranji Dalam Perahu,
org buka kdai makan, dia pn bukak kdai mkn,
tp bl ak order dia bolih wat xtaw...

berdarah ati tul ak rs kdai starbuck kt dpn sek men pc ni...mmg lwk thp beskut jacob r kdai mkn ni..dhla mula2 air tea 0 laici beng ak bdak2 tu bolih trsilap antar...tp yg ak peliknya kt kdai mkn ni sbb wl0pun meja ada bnyak tp xde st pown meja ni yg ada number..dlm bhs mdhnya tokan kdai ni xwat labelling kt kdainyer(xskool lgsung tokan kdai ni)...tp sbb ape dia xwat labellng ak xtaw,,,xkan kdai smart ckit dr kdai abg mat(lang buana) ni guna GPS kowt...sbb bnda labelling tu r yg tlah m'upgrade'kan ak nyer darah(nsb baek r darah ak sederhana tinggi jer)...nk dijadikan citer, air tea o laice beng ak pon dye bolih nk bg org lain...nsb baek penglihatan agak chekap mlm tu, kr dpt r ak pggil bdak p'hantar mnuman tu, kalu x mknanya air tea o laici ak da jd arwah kt tgn brader yg duk kt blkg ak tu...tp time tu ak rileks lg, xde la nk mrah sgt pown sbb ak th kal0 mrah pown xguna gak....

lpas dpt jer air tea o laice tu, ak n hosuemate ak, c vip pown rileks2 r smbil duk bncang2 psl assignment n spl isu pontem dikalangan pljr school rndah...(hehehe...biasala beb, kami pown ada kesedaan gak tuk wat aksimen ni, cm hidayah jer yg xsmpai ag)...dlm duk bncang2 tu, ak perasan gak knapa smkn lama smkn xde org kt kdai ni..ni yg wat ak saspen ni, dahla mlm tu mlm keliwon...tp bl pk blk, keliwon pown keliwon lah jnji ak ak pnyer tngki tuk mlm ni penuh...

dlm duk mnunggu ak pnyer order siap, ttibe pristiwa xbest brlaku...ada ke ptt dgn muka beskut tokan kdai tu dtg kt meja kami pastu bgthu yg kami nyer order hilg..(ni yg ak bngang mlm2 jumaat ni..kam xpsl2 ak tukar jd raksase br th...dah ak nyer order hilg buat ape la bgth r kami, bgth r polis ke, ahli bomba ke atau ssh bgth wakil rakyat tmpt ko mgundi tu....)..time tu muka ak n housemate ak agak terkezut n terasa trtipu...cm tipah trtipu jer...dahla kami pnyer la lm mnunggu tp dia bolih kata hilg(n atau lbih tpat ag dia xwat ag r tu)...tyme tu, ak rs cm nk blah jer dr kdai tu, ttp ttibe jer idea jimmy neutron sggap kt otak ak ni..hahah..siap r tokan kdai, mmg kna bang bang boom r lu mlm ni...lalu dgn slmbanyer ak suh tokan tu proceed ak nyer order...maka dr sudut pndangan meja, ak dpt mlihat tokan tu ngan brsungguh2 cb myiapkan kami nyer order...n slps mndapt mknan(time tu ak order nc ayam n moazim nc usa), kami trus mkn...tp ak time tu da mmg xleh nk mkn r sbb da menggelegak ak nyer darah....slps mentest beberapa sudu, lalu ak pn memulakan ak pnyer plan...amek ko..sape suh wat perhilgkan ak nyer order...mula2..ak sepah2kan ak nyer nc n ayam ak atas meja kdai tu..lpas tu ak curah air kosom yg ak order atas meja...n time tu gak ak lihat housemateku tlah mensepahkan meja ngan tisu2 instinjak...(time tu ak da btul2 heppi sbb brjaya meng'crowded'kan meja tu)

slps brjaya melaksanakan ak nyer plan, lalu kami pon blk..n tyme ak nk byr rega mknann, ttiber ngan slumber kodok tokan tu ckp yg ak nyer order td tlah trsilap bg kt owg laen...tp ms tu ak da wat bodo jer cuz mls nk lyn tokan2 sengal ni...(ntahla mgkn tokan tu rs brslh kowt @ xpon dia nmpak yg ak tlah mensepahkan mejanye td)...ikut lu r brader...nk hilg krtas order ak ka @ nk bg ak nyer mknn kt org laen ke...yg psti lps dr ari ni, ak declare boycot ngan lu pnyer starbuck(ni boycot tuk 2 mggu jer)....

ps: nchat ak pd tokan2 kdai mkn yg ada kt m'sia...buatla labelling len kali...n pstikan kdai lu olang ada ckp pekerja....n trpenting skali jgn sskali mmbiarkan customer lu olang mnunggu lm n don't jumble up the orders...(n ni tuk customer2 yg dihormati...jgn sesekali mniru tabiat dak2 school Tabika, Kal0 bolih sabar, bersabarlah tp kal0 xbolih.......ni bkn gua yg suggest ok..tp kal0 xbolih sabar gak, lu hentak r pala lutut lu olang dgn kpala lutut tokan kdai tu..)

30 Sep 2009

PahLawan Merah Jambu

No comments:
akhirnya stelah hidup hmpir 128 taun n menjadi anak jadi kelate slama 23 taun, maka kelmarin dulu(aei slasa) ak dgn gagahnya tlah pegi tgk bola-TM Piala Malaysia- kt stadium Sultan Mohd IV....Wl0p0n game Piala Malaysia x lah sehebat game team Brazil vs team Parlimen Kota Bharu, tp dsbbkan kempen 1malaysia nyer psl(tq abg botak 4 proposing that), ak dgn bangganya tlah menghadirkan diriku sbg tnda sokongan ak kt team Red Warrior...sblm berkonvo ke Mohd IV King Stadium, sep2 pnyokong b.ed math(tyme tu 12 org jah yg pegi) kami tlah berkumpul di velodrom rumah pajak gadai blogger nur zulian, (tp sblm g ctu ak n blogger uto laut tlah mem'bedal' dgn hikmahnya nasik kt starbuck dpn sek men PC....)...stelah berhempas pulas hmpir 20minutes kt atas jalan raya n menempuhi segala aksi2 yg berbahaya-cilok, rempit, wheelie, pakpaya, n langgar lmpu isyarat tyme isyarat wane hijau-,

akhirnya brjaya gak ak smpai kt stadium ni...mulanya igtkn ak r org prtama smpai, tp mak oii...jam br jer pkl 8.15 (ak agak2 jer sbb tyme tu ak xpaka jam sbb jam secio yg ak beli kt e-dagang tu msk air-siot r pnyer jam da r time tu rupiah ak da xbyk r kt bank, tp dia bolih rosak lak tyme2 gini) tp rmai giler org da dtg....ni br game Kelantam gocoss Kedah, tp keramaian org mengalahkan org tgk malaysia men kt world cup lak....
jd dengan mnggunakan gaya barbatov brjalan, ak pon g r kt pntu kuar stadium(agak2 la wei nk msk stadium guna pntu kuar)...ni pon st hal ag....hmpir 44 km pnjang barisan(pnjang sbnr ak xtaw cuz ak mr nk tgk bola jer n nnti kal0 ak g ukur pown kam nnti org kata budak trlepas dr wad psikologi lak, dahla spital HKb dkt stadium tu jer...)..nk dijadikan citer ak tgk selain yg bratur ada gak yg mncilok msk(mksdnyer xbratur r tu)...xblaja fizik ke dak2 ni, bratur je la.kesian kt org yg dtg awal pahtu bratur...ak pown dgn muka baek ala2 org yg solehah cuba tuk bratur sma, tp stelah melihat betapa pnjangnya barisan yg ada, maka dgn berat atinya ak pon try r cuba mencilok msk..pegi mampus r pelajaran fizik kt sekolah tu, klas memasak pon ak pontem, inikan pulak klas fizik)....tp sarkis tul pncilok2 yg brdedikasi ni..mcm2 taktik n strategi tlah brjaya di'apply'kan...bawak bnda panas la, ada budak tersepit la, nk terkucil la n mcm2 lg taktik yg xmsk akal...tp yg xleh ak blah apabila trdgr lwk beskut bl ada yg bgth suh bg laluan kt p'puan pregnant yg da smpai time tuk beranak...bengom tul nyer org..agak2la p'puan mengandung pon tgk bola...apa pnyer IQ daa, da xleh nk beza spital ngan stadium...ape2pon dgn mggunakan innocent face ak tlah brjaya menyeludup msk kedlm stadium dgn jayanya tnpa kehilangan kaki dan tangan...

setelah menempuhi ranjau dan duri semasa mencilok msk, akhirnya kami smua tlah brjaya msk da brjaya memilih tmpt yg agak strategik(tmpt tu je yg msh availabe pd masa tu), iaitu btul2 sama level ngan tiang gol...tp mmg salute r game, xborink lngsung sbb ke2-2 team sling berbalas2 tumbukan(yg pling bnyak ak tgk ialah sucker punch)....

1st Half...0-0.....kelantan n kedah failed tuk mnjaringkan goal..Tima kasih pada striker kelantan, Khalid, sbb bnyak mmbazir bola..dah la bola dpn goal pon xleh nk score, ni konfirm trlebih mkn tapai kt umah trbuka ni....tp dlm duk best tgk game, rs2nya ag best dgr penonton duk jd pengulas bola smbil berhisteria....tp pling beskut yg ak dgr ada sorg brader ni royat sep2 pemain bola men comey supo lembu...lu paka IQ bdak tadika ke brader,,,kal0 da lembu lu pndai sgt men bola, msti Real Madrid da borong smua lmbu2 lu yg ader....ni lu ckp bnyak..gua rs lu sekor lumbu haram jadah xde, lu kna igt bro lu tu prtnak kutu bkn peternak lembu..(ni ak sound dlm ati jer...bkn sbnrnya gua tkut kt brader tu, tp gua tkut brader tu yg xtkut ngan gua)....

msk 2nd half, akhirnya pd minit yg antara 45 minit-90 minit, kelantan tlah brjaya m'score'kan sebutir goal hsil rembatan ala2 shoalin soccer dr indra putra mat judin...tp lps tu..cm siot jah game sbb kelantam da stat men slow(men defend)....attack r ag beb, dahla ak trpaksa pecah tabung mikkie mouse ak yg agak kurus tu smata2 nk tgk sep2 lu orang men bola...kal0 khalid men lagutu xpe r ag sbb dia tu mmg da mabuk tapai, tp cara lu olang men pown da agak kronik r gua tgk, ke lu orang mabuk sbb mkn tart inti tapai....
Ape2pon....Bagus sep kito mene...

Gomo Kelate Gomo.....

(ni gmbar ak amik dr blogger uto laut...)

~siot r tenet brodbank x se'ensem pemilik brodbank...DC sokmo~
(ps: selaku pemangku sultan malaysia, dengan ini dimumkan gmbar2 tdk dpt di'upload buat sementara waktu....gmbar psl game ni ak akn upload len kali(tu pun kalu tenet xkna cirit birit)..kalu nk tgk gmbar2 beskut yg smpat di amek time game ty, snggah2la kt blog uto laut...Ape2pun Salam 1malaysia...RAKYAT BN DIDAHULUKAN, ROYALTI MINYAK DITIADAKAN....)..

majulah sukan untuk semua

29 Sep 2009

Ular apa bah??? Ular Tedung nak...

2 comments:
citer ni br jer brlaku ptg td...storyline nyer stat gini..
slps jer semyg asar n menghabiskan smua energy n stamina kt mafia war...n slps abis kering smua org ak attack....maka ak pown brsiap2la nk g men bola kt stadium ipkb ni...br jer laptop ak nk off, ttibe ak trdgr bunyik2 suara housemate ku, tgk2 dia trkejut cuz tr'meeting' ngan sekor makhluk fauna...ak apa ag trus r sound makhluk tu...nsb baek r makhluk tu ular kal0 anak gajah, da lm r ak bg palempang pree kt ibu gajah tu...nk dijadikan citer...ttibe jer waktu ter'stop' kjap...(ni kira flashback r ni)...ngan tttibe jer ak trgat kt iklan tv psl burung murai tu...cmner lah kal0 budak tu jd ayah lak n kalo ttibe burung murai tu jd ular tedung.. ...adakah sm cam dlm tv tu...
ular apa ni bah??? Ular tedung nak.... Ular apa bah???Ular tedung nak....ular apa ni bah??? Ular tedung nak.... Ular apa ni bah???Ular tedung nak.... tp tu kalu utk tunjuk kt tv, mmg ler smua org ckp gitu...tp realitinya(ni ak imagine sendirik r)...
anak: ular apa ni bah???
bapak: Ular tedung nak....
anak: Ular apa bah???
bapak: Ular tedung nak....
ckp skali ag...eiii....kureng vitamin c tul pnyer budak...sape nyer gen ntah....ni msti gen mak ngan atok ko trlebih kuantiti brbanding ngan ayah ni....ko prnah nmpak x org mkn nasi guna tube getah, kal0 ko pn nk jd cm org dlm spital tu cuba2lah tnya skali ular apa ni...aii..budak ni nk gak ak bg gerakan kombo yg ak blaja dr prlawanan bola sepak antara kelantan vs negori....

aik..asal ttibe kuar sal iklan tv ni..ermm..diringkas citer...disbbkan housemateku tlah mnjumpai sekor ular tedung , jd dgn braninya ak take over tugas tuk m'halau ular ni(sbnrnya ak bknnya nk halau sgt ular tu, tp dsbbkan kkrgn vitamin c ular tu yg suka2 ati jer lepak kt bwh kasut bola ak yg reganya agak mahal ckit dr selipar jepun ak yg ada lmbang nike tu...).... jd..ntuk tnjukkan kemafiaan, ak tlah mncapai pdang cahaya yg tlah digunakan oleh skywalker tp yg peliknya asal pedang tu xkuar api...ni msti skywalker lupa nk cas lps guna ni...dengan mnggunakan stamina yg di'refil dgn mnggunakan godfather point n skill yg ak bljar dr game konda-kondi, maka ak tlah brjaya mencongkes(kal0 kut BM ak xtaw r instilah nyer tp mksdnyer sm cm meng'sungkit tubik') kuar kasut ak tu...nsb baek r congkesan ak tu xbrape kuar n ksut ak hnya trbang sejauh 2meter jer, kal0 x..mmg da arwah r pakcik sblh umah ak trkna blgn ksut bola ak bserta ngan aksesorinye yg ak rs da hmpir 2 bulan ak xguna...jd phm2 je r.....

akhirnya slps ksut bola ak tu trcongkes kuar, maka trdgrla bnyik ular yg agak creepy...hisss..hisss..hiss(gitu kowt bnyik ular tedung)...nmpaklah ular duk parking baek punyer kt lantai tu smbil duk bc paper APO...tp slps ak mgangkat pedang cahaya jer(sbnrnya time tu ak otw nk lari, tp ular tu pk ak lwn ngan die....miscommunication tul la), ttibe ular tu mgembangkan kepalanye lalu trnmpaklah tattoo kt atas kpalanye...(disamping tattoo, ak juga nmpak kurap n kudis dismping kpalanya yg botak)...tp yg peliknya ak igtkan dia nk attack ak, tp ttibe jer ular tu lari...adakah sbb ak trlalu ensem brbanding ngan dia or adakah ular itu brasa ketidakadilan dlm fight kami tu sbb dia tgk ak pakai senjata tp dia xde(tu lah sape suh jd ular kn xpsl2 xleh nk pgang snjata)...tp ular tu mmg agak brnasib baek r sbb blah awal2, kal0 x..mmg da kna r teknik flash step yg ak blaja dr byakuga(dia ni watak dlm bleah aka abang kpd kuchiki rukia)...
tp mmg nsb baek r ada lubang kt dinding umah sewa ak tu, kal0 x mmg naya r ular tu kal0 lari kearah kami brtiga(ms tu yg ada hnya ak, utolaut n vip)...ape2pon ular tu t'lah brjaya lari kearah rok(hutan hujan tropika) kt sebelah umah sewa ak tu...tp sblm ular tu blah, kami smpat bg warning kt ular tu suh dia jgn dtg braya umah kami lg tp kalu nk beraya taun depn bolih..
ni lah spesis ular yg ada kt umah sewa ak td...cb tgk tattoo kt bdan ular tu..konfirm ular tu x semayg...

28 Sep 2009

Camat Hali Laya

2 comments:
Wl0pun tlah hmpir 2mggu kta braya, tp rsnya x trlambat ag tuk ucapkan selamat ari raya...Kan puasa kan 'sebulan' jd kna la ry sbuln(tp utk yg btul2 posa sbln je r, yg posa 28.5 tu xleh r)...ape2pun camat ari raya..berhati-hatilah dijalan raya...n sesape yg ada kuih raya lebih2 tu, sila2kanlah bawak kt umah sewa ak...

(ps: disbbkn collection ak agak kurg taun ni, jd ni je r duit raya yg ak dpt bg..)Happy Raya Day...

~Raya-raya gak, tp Posa yg Trtinggal tu da gnti ka blum...~

14 Sep 2009

Araimaitee...

3 comments:
Thankz to Allah Blessing cause i had successful arrived at Malaysia(i mean semenanjung)~of course kelate la...

rmm.....snpjg 4ari kt sbh, byk yg ak belajar....trutamnya tntang budaya org sana..mana la th kot2 thn depn ak kna posting kt sana(mntak2 r dop)...tp spt biasa r..msti ada pglmn yg xdpt dilupakan trutamanya time proses pembelian brg2 kt sana(trutama psr filipina)...hahaha....sabah bah....mmg kaki kencing r pnjual2 kt sana..mntang2 r ak ni plncong n xtaw ckp sabah, ada ke ptt ltak rega kaw2..(wktu tu ak ckp gn bhs germany)....tp wl0pepon, mmg puah ati r dpt g jln2 kt sbh ni..(::thumbsup:: to lecturers for approaches us to go there)...tp st tmpt jah yg ak xpuah ati brada kt sna iaitu time lwtn ke KUNDASANG...dahla prjalann ambik ms lama, tup2 smpai sna, xde ape2pon...LOL...abih terik pon beli buah2 jah..(tp ak smpat bl kuih ubi kayu)...hahhaa..trasa cm bodoh lak, pegi jauh2, tp tmptnya xde gapo2 pon...stkt nk rs sejuk, baek r g kt pntai timur kt PC ni n l[ps tu duk r lm2 kt bah frozen food..confirm sjuk gak...

tp yg best pon byk gak kt sni..cnthnya, ak dpt rs mknn sabah, brjmpa ngan org2 sbh(trutama skali awekz kt mesopiad), lpas tu dpt knal2 tmpt org, dpt rs pluang naek kapalterbang(wlopun xbrapa selesa cuz trlalu sempit)....NNNN yg pling pnting skali... ENJOYZZZ......hehehhe



7 Sep 2009

my NEW anak Sedara

1 comment:

Ari ni mcm biasa lps sahur ak lari 5km, push up 500x, star jump 250x, sit up 100x..(tp smuanya dlm mimpi la)...lps tu, ttibe jer mak ak suh brsiap-siap...isk...wat saspen jer mak pepagi buta ni(time tu jam br kul 10.30am)...mak ak nk belikan bj raya tuk ak kowt(sbb smlm ak bgth kt mak ak yg ak xde duit nk beli bj raya)..hehehe..ak apa lg, dgn mandi ala2 anak dinosour trus g nek keta...eh..ttibe trase pelik lak, knapa mak sedara ak ada skali kt atas keta ni..xkan la mak sedara ak pon nk bj raya gak???tp time tu ak pk positif ag, sbb logik gak mak sedara g beli bj raya sbb dia pon posa mcm ak gak(org posa jer blh ry)...dlm keta tu, mrka pon duk kecek2(bual) la psl isu 1malaysia(sbnrnya ak sndirik pon xpsti bnda ap yg dibualkn cuz time tu ak dlm mode tido ag)...dlm sedar-xsedar tu, ak trdgr yg mak ak ada ckp yg kak ak yg br brsalin tu da blk r 3ari lpas..jd..dia tringin la nk g jenguk cucunya tu...(dlm ati ak, mmg konfirm r mak ak nk g mlawat kak ak sbb time tu keta da mlepasi TESCO...)...n pd wkttu ini kak ak brada kt umah mentuanya kt tumpat(rs2nya lah cuz time tu ak nmpak 2 ekor tokong, sekor duduk n sekor ag brdiri)...sbnrnys ayah ak suh kak ak blk berehat kt umahku jer..tp dsbbkn oleh mentua kak ak ingin nk jg mnantu n cucunya(cuz ni first time mentua kak ak dpt cucu llaki, sbb yg lainnya smua cucu p'puan)...tp ak rs elok gak kak ak duk umah mak mentuanya cuz nnti xpsl2 ak kna duk umah(sbb da mnjadi rutin mak ak g mesjid tuk smyg subuh, mk trpaksa r ak kna jd kuli kak ak...)..smpai jer umah mentua kak ak, kami pon brbuka posa(sbnrnya x pon..cuz br kul 11.30)...tp pelikr ak tgk kluarga mentua kak ak ni...ak igtkn normal bl tgk mentua kak ak xde gg kt bah. dpn, tp bl ak tgk anaknya, aik..xde gg gak..n pd ms itulah cucunya yg p'puan blk dr kdai(yg kecik tu pon xde gg kt dpn gak)...nsb baek time tu yg ada hnya 4org jer-3 xde gg, 1 jer normal...(anak2nya yg lain xde cuz kije)...ak time tu da konpius thn cipan, ada pyakit kturunan kah kuarga mentua kak ak ni???risau kot2 anak sedara ak pon trkna ngan pyakit tu gak, ak pon check r gg anak sedara ak tu..aik???anak sedara ak pon xde gg gak????ni lg dasyat bkn stkt gg dpn, gg kt bah lain pon xde sx...tkut kurus posa jika brtnya psl gg ni kt kak ak, maka ak pon k.i.v dl isu psl gg ni(soklan tu smpn kt umah nnti)...lps abih jer brbual, kami pon blk..tp mayb da tabiat org p'puan kot, time2 nk blk pon blh nmpak ag pokok bunga(pokok bunga raya putih)..apa ag mak ak pon trus r mntak gunting tuk potong pokok bunga tu...lps tu mak sedara ak lak nmpak pokok bnga yg lain lak(yg ni seyes ak xtaw nm bunga ni cuz kali prtama tgk)....lps da cantas pokok2 bunga yg ada kt umah mentua kak ak ni, maka kami pon blk...Inilah Gambar anak Saudaraku, Danial Asyraf

6 Sep 2009

Flashback

2 comments:
mm....ttibe trigt lak ngan saim2 ak ms sek rendah dl...mcm mana la mereka...da brjaya ke??time blk ct ari tu(jumaat, sabtu), mak ak ada ckp yg sorg dr kwn lamaku(nmnya trpaksa dirahsiakn), dh jd doktor...ak pon mulanya tmpang r gmbira..(xkan xgmbira bl saim2 brjaya kn)..ttp tiba2 ak pelik jd doktor??bakpo cpt sgt..xkan doktor pon ada short course gak..(ye lah sapo xpelik, da nm pon saim msti r sm baya ngan ak...n ak rs yg plg awal bdk medik tubik pon pd bln 5 thn dpn-tu pun yg plg awal)..ak pon apa lg mmg tabik spring r kt saim ak tu(tabik sarjan Sounders).....lpas tu ak trigt la yg member ak ni dl km sek arab(confirm r da mkn st thn tuk klas peralihan)...tnya2 pnya tnya, mak ak pn brth yg saim ak ni bknnya doktor yg inject pskit tu, tp doktor yg inject diri-sendirik tu..astaga..maw xtrkejut cipan ak...ye lah sbb dl ak ngan dia ni baik sgt..bljr skali, g klas tmbhn pon skali(trmask la pontem-memontem)...tp tu r..bl da naek sek men. msg2 lost contact(wlopun rmh xjauh(lbh krg 10km), tp mak,ayah ak xbg ak bederat koksir)...ntahlah..ak pon xsngka..tup2, mggu lpas mak citer yg bdak tu skrg ni seorang doktor yg agak brjaya(ak pon heran cmne mak ak bolih taw citer tu...setahu ak radio kt umah ak rosak, mgkn radio jiran sblh umah ak kot)....slps dgr citer mak ak, ttibe trigt lak lagu tnya sama awan...MUNKIN APA YANG BERLAKU ADA HIKMAH-NYA...

"TANYA SAMA POKOK"
TANYA SAMA POKOK, APA SEBAB GOYANG,
NANTI JAWAB POKOK, ANGIN YANG GOYANG,
TANYA SAMA ANGIN, APA SEBAB GOYANG,
NANTI JAWAB ANGIN, TANYALAH AWAN.
AWAN NANTI KATA, AKU KANDUNG AIR,
SAMPAI TEMPAT TEDUH, AKU PUN CAIR,
LIHAT DALAM AIR, NAMPAK BAYANG-BAYANG,
CAMPAK SATU BATU, BAYANG PUN HILANG

5 Sep 2009

Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Negeri-Negeri Seluruh Malaysia Tahun 1430H/2009M

1 comment:

Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Negeri-Negeri Seluruh Malaysia
Tahun 1430H/2009M

(source: www.islam.gov.my)

Bil
NEGERI
ZON
1
MELAKA
2

JOHOR

3
PERAK
4
SARAWAK
5
SABAH
ZON 1-BAHAGIAN SANDAKAN (TIMUR),TOMANGGONG, SUKAU, BANDAR SANDAKAN,SAMAWANG, KOTA KINABATANGAN DAN BUKIT GARAM.
ZON 2-BAHAGIAN SANDAKAN (BARAT) TERUSAN, BELURAN, KUAMUT,JAMBONGAN, PAITAN, TELUPID, TONGOD DAN PINANGAH
ZON 3-BAHAGIAN TAWAU (TIMUR) TAMBISAN, SAHABAT, TUNGKU, SEMPORNA, SILABUKAN,LAHAD DATU DAN KUNA
ZON 4-BAHAGIAN TAWAU (BARAT) BALUNG, BANDAR TAWAU, PULAU SEBATIK, MEROTAI DAN KALABAKAN
ZON 5-(BAHAGIAN KUDAT) PULAU BANGI, PITAS, KOTA MARUDU, MATUNGGONG DAN KUDAT
ZON 6-GUNUNG KINABALU ( KETINGGIAN 4,101 M)
ZON 7-(BAHAGIAN PANTAI BARAT) RANAU, KOTA BELUD, TUARAN, PENAMPANG, KOTA KINABALU, PUTATAN DAN PAPAR
ZON 8- BAHAGIAN PEDALAMAN (ATAS) PENSIANGAN, NABAWAN, SOOK, SEPULUT, TAMBUNAN, DAN KENINGAU
ZON 9-BAHAGIAN PEDALAMAN (BAWAH) TENOM, LONG PA SIA, MEMBAKUT, BEAUFORT, KUALA PENYU, WESTON, MENUMBOK DAN SIPITANG
6
TERENGGANU
7
KELANTAN
8
SELANGOR
9
PAHANG
10
WILAYAH PERSEKUTUAN
11
WILAYAH PERSEKUTUAN
12
PERLIS
13
NEGERI SEMBILAN
14
KEDAH
15
PULAU PINANG