17 Aug 2010

Nasib Perantau

beginilah nasib diriku yang jauh dibumi perantauan..dimanakah sebenarnya terletaknya masake kelate..tringat ak bl duk kt umah dl..wktu brbuka mst ada kerabu sare(kerabu rumput laut), sayur(wlopon ak xmake), lauk 2,3jenis(ikan,ayam,daging)..air tebu fresh dari kdai tebi kalbott(tali air) dan kuih kebanggaan rakyat kelate, Akok Berkedut yang dibuat olih akak yang berkedut....

tp bila berada jauh dibumi KulaiFornia ni, mmg ssh btul nk mnikmati zaman2 ktika berpuasa di umah dl..mna taknya kerabu sare mmg sah2 xdop, sayur ngan lauk lak maw sndirik igt la, nak byk kluarkan modal byk ckit..aair tebu lak mmg hampeh pnjual bazar tu, kata Ori pnyer tp bla ditest rasa mcm air guka jah(kal0 cd movie sma r ngan kualiti gambar yg br kuar panggunng@ cam rip tu)... akok kedut????masih mnjadi msteri bagi diriku yg xmake akok sbb wlopon dah berpuluh-puluh ribu bazar ramadan yg ak jelajah tp satu pon xjupo lg kdai pnjualan akok kedut(stkt ni 3 bazar ramadan da na skodeng ngan ak)..jdi, ksimpulannya, air kathira dinegeri orang, air batu kosom dibumi sendiri, baek lagi air batu kosom(tp letaklah sirap+susu skali)....

::::::::::::;;::::::::::::::::::::::
Dendang Perantau

Dihari Puasa,
terkenang daku pada si Akok
yang berkedut dan yang rata
la...la..la....la...
(nk nyanyi smbung la sndirik)

4 comments:

hitamputeh said...

ape nak wat kan..nasib badan...he3...

uto laut said...

kita akan usahakan mint..bnykkan berdoa..insyaAllah akan jumpa akok keduts

MuHaMMaD86 said...

xabih2 dgn klntnya
xkuasa aku
nak nyepak je

Apa ada pada NAMA said...

adli: tu la psl..ssh sgt nk carik make kt cni xsupo kelate mulo
jaki: stkt ni xdop lg akok kedut tp akak kedut rmai la jupo kt bazar ramadan..
zaid: ang jeles ka??tu la mntak sgt s'gor, kal0 ang dpt johor msti ang pon berperasaan mcm ak, jiwa seorang perantau..hehehe