30 May 2010

Universal Studio

Smlm 29/5 ak br jer blk dr US, bkn amerika beb tp Unversal studio(ni je lah yg ak mmpu, nk p amerika pon kewgn xde)...tmpt mmg besar tp syg xde tmpat tuk smyg..huhuhu(ak pon xpsti knapa kt US ni x dibina tmpat beribadat..@ mgkn dia nyer target adalh utk mereka ... aje kot)...tp apa2 pon kt sna mmg best xsia2 duit ak lebur rm250...
kt US ni kal0 xslap ak dipecahkan kpd beberapa bah..contohnya-

1)hollywood(watak2 dlm US ada kt cni..boleh la kal0 yg suka snap gmbar), n lg stu ada pntas prsmbahan kt cni..boleh la kal0 yg mnat High school Musical lepak sni

2) New York: agak best brbanding ngan hollywood sbb kt cni ada set tuk filem spielberg..mmg dasyat r dia nyer effect..ribut, runtuhan dinding, letupan smuanya ada kt cni..(ni set tuk penggembaraan filem)..

3) Sci-Fi: yg ni mcm siot jerk..nma jer gempak tp stu apa2pon xde..(kmi dibithu bhwa encik roller coaster dlm proses under soncturction (proses pembekkian), tp kal0 ada time ak g best gak, mna x nyer, dia nyer lndasan mmg tinggi n pnjang2 lak tu..mmg rare..tp apa2pon kt cni ak dpt naek accelerator.. heheeehe..bnyik cam gempak je kan tp sbnrnya game ni ialah cawan berpusing jer...cam bdak2 jer nak bnda ni..

4) Ancient egypt: tmpat ni mmg best..rugi kal0 sape2 yg dtg cni xpegi kt ancient egypt ni..yg pling best ak rsa indoor coller coaster..mmg salute r pendesign bnda ni...effect 3-D n 4-D nyer mmg superb...yg pling ak segan bla roller coaster ni bergerak keblkg...mmg horror nyer roller coaster.. Satu lg game kt cni ialah treasure hunter..tp sorry la beb ni tuk kanak2 jerk..nak naek bnda ni pstikan dl ada2 knak2 sx sbb kal0 org dewasa jer dia xbagi naek..jd kal0 ktagih nk naek gak, rmbatlah anak sape2 pon jn ji jgn amek anak kucing dah sbb konpirm nnti xbolih msk
(kt roller coster mummy ada amek gmbar tp dia nyer rega xigt dunia...1pcs = $18singapore dollar)

5) The Lost World: ni tmpat khusus tuk dinosaur n da geng..kt cni mmg byk game tp yg ak men st jer sbb yg laen2 pnjang sgt dia nyer queue.. yg smpat ak men dino soarin(burung terbang yg ada butang up & down)-tp game ni ak rsa sesuai tuk knak2 jer, tp apa nk buat smua game len da pnuh yg ni jer kosg..lyg jer..game len yg ak xsmpat men - rafting( rakit dlm habitat dinosaur), canopy flyer ( bnda trgantung cam kabel kar tp dia nyer speed cam roller coster..)

6) WaterWorld: mmg best ssgt tgk prsembahan air..mmg dia wat cam movie omputih..lgkap ngan setting n backdrop..letupan, api, mesingan, kapal tebang jatuh...jet ski..mmg superb stunt..pelakon p'puan pon agak lawa gak..heheh

7) Far Far Away: ni tmpt tuk shrek n da geng..tmpat yg kedua best slps ancient egypt.. tang tgk citer shrek 4-D tu yg best..dia nyer effect mmg ngeri..rasa mcm ak lak jdi pelakon utama..mmg nmpak cam real..dia nyer percikan air, tyme shrek kejar princess fiona...tyme labah2 kuar..mmg btul2 4D...
Satu lg game kt cni yg ak smpat naek ialah Enchanted Airway.. ni outdoor roller coaster..(roller coster kpala naga)..mmg thrilling tp apa nk buat dia yg track pendek jer..

8) tmpat yg last sx ialah Madagascar..kt cni hnya ada sesi brgambar ngan character madagascar, Alex, Marty, Melman & Gloria..spttnya ada game gak kt cni tp still in under sonctruction..

Coast:
Entance Fee(org besar): $72(lbh kurg rm170)
kanak2: $52 (RM122)

Makan: bwk jer mineral water dri m'sia sebotol(xyah risau sbb cni ada watercooler bolih refill kal0 abes)..rega mknan kt cni mmg xigt dunia..mineral water 500ml($2, rm4.80)..rega mknan lak dr $4(rm10)..

Souvenir: mmg mhal yg pling murah pon $4.90(key chain yg kecik), kal0 bj >$25, topi(>$19)..














::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::;
ak pon abes almost $50(including voucher)
~ni pon ak xbeli apa2pon, bkn xhingin tp seram bla tgk rega~

2 comments:

MuHaMMaD86 said...

hebat demo loni
kalah kawe

teruskan min

Ztnim Dhom said...

kawe mmg hebat..demo bilo pulop nop g jln2 s'pore..