13 Apr 2010

The Next Coaching...Hockey

bermula ari sabtu yg lepas(10/04) ak telah mengambil alih tugas meng'coaching sek nyer hockey team...setelah bermusyawarah dengan coach2 yg lain(selain ak ada sorg lg iaitu cg wan muhd) jd kami brsetuju yg ak hnya melatih bdak prempuan shja mnakala cg wan muhd melatih budak llaki...jd brmula dr tarikh n saat itu, ak cba mereflek blk skil2 yg ak belajar semasa mgikuti jurulatih indoor hoki dahulu (setelah merefresh ak nyer memori slma beberapa ketika, ak dapati segala mklumat psl hockey yg trdpt didalam ak nyer pemikiran telah diserang oleh virus myebabkan smua file2 hockey tlah hilang)..jd bg membuang masa(mengisi masa) maka ak telah mengambil kputusan utk menerangkan tentang permainan tenis ini(yg mana hmpir 75%drpadanya ak kelentong bdak2 tu--hehehw..sorry la pelajar2 smua)...
pertama sekali ak story psl sejarah hockey ini...
Permainan Hockey berasal dri Malaysia dan dipercayai dimainkan di negeri melaka...asal nma hockey adalah dari kejadian seorang anak melayu yang berkawan dgn seorang anak cina yg berketurunan baba nyonya...dipendekkan cerita, pada suatu hari si Abu ni pergi bermain2 dengan Tin Hock Key n kebetulan pada ari kejadian trsebut, abu telah mengepaw kayu golf kepunyaan daddynya dan telah mnggunakannya bersama2 dgn Hock Key(nma mnja Tin Hock Key) sebagai alat untuk memukul buah kelapa yg trdpt disekitar kebun Pak Mail...Kebetulan pada hari trsebut, Bos besar Ayah Abu yg bernama Mr Basket dtg brkunjung ke rumah Abu bg menikmati roti canai cotek Mak Minah yg trletak brsebelahan dgn umah abu... ketika makhluk berdua itu sedang menikmati roti cotek Mak Minah, ttiba Mr Basket trnampak Abu dan Hock Key sedang memukul-mukul buah kepala dgn mnggunakan kayu golf Ayah Abu..berasa kagum dgn permainan yg dimainkan oleh abu dan hockey, lalu Mr Basket pon bertnya la pada ayah Abu..
Ayah Abu, what is the hell name of that game??
today, majin is not maen bersama-sama sir becouz he has ciwrit-biwrit...yg ada Hock Key jer...(ayah abu jawab, wl0pun sbnrnya ayah abu ni xlah brapa nk paham sgt Enggeris ni, dia kije ngan mak salleh pown sbb smua bdak sekolanhhnya dpt PMR pangkat 5 n dia sorg jer dpt pgkat 4...)
What??(Mr Basket ulang balik)
Maen dengan Hock Key Sir( dlm ati ayah abu, pekak gak mat salleh ni, ak ckp bhsa standard pown msh blum paham lg)
Hock Key???
Yes sir....Hock Key Sir..

jadi, disebabkan tertarik dengan permainan yg dimainkan oleh abu itu, maka tnpa mmbuang masa, Mr Baskety trus pergi ke England untuk meregister nme game tersebut(dlm keadaan tergesa2 itu, Mr Basket trlupa hndak membayar harga roti coteknya Pada Mak Minah)...

Maka setelah itu, nama Hock Key telah diambil sebagai nma rasmi permainan tersebut..2 taun slps itu, mat2 saleh telah mggabungkan nma Hock Key mnjadi Hockey kerana disebabkan lidah mereka hmpir tergeliat semasa menyebut perkataan Hock Key..
jd sbgai mengenang jasa Abu, mereka telah menamakan seorang budak yg br lahir kt sarawak sbgai Abu bakar elah...dan bagi mengenang jasa mak minah pulak, kerajaan malaysia brsetuju untuk menaiktaraf kdai roti cotek mak minah dan telah di modifiedkan mnjadi lebuh raya PLUS...

Jadi inilah pelajar-pelajar semua asal @ sejarah permainan hoki...skrg ni masa ada lgi lbh kurg 20minit, jd kta truskan dgn peralatan2 hoki yg digunakan semasa permainan hockey..
1)Kayu Hockey..kayu hoki digunakan untuk memukul kayu hoki. akan tetapi kadang2 ianya amat berguna sekali semasa kecemasan contohnya jika pelajar-pelajar bergaduh, lekas2lah carik kayu hoki n ketuk jer sesape yg anda suka
2) bola hoki... bola hoki digunakan brsama kayu hoki. keistemewaan bola hoki ini ialah kta bolih gunakannya untuk bermain permainan batu seremban..
3) protection pad *(sim guard, ankle, knee protection)...ini digunakan untuk melindungi anggota-anggota badan daripada habuk dan nyamuk aedes

ok..cg rsa ckp stkt ari ni..cg nak awak smua igt blk apa yg cg cakap sbb mgg depan adalah pmilhan hoki, jd cg akan pilih mereka2 yg brjaya mnjawab dgn btul soalan2 yg dilemparkan nnti..

Ok...jmpa lg...

(maka brmula ari ni, ak secara rasminya mnjadi jurulatih hoki, hopefully, mereka dpt belajar dgn betul dan mencapai objektif yg ak harap2kan iaitu memenangi kejohanan hoki disamping matlamat jangka pnjang supaya pelajar2 dpt mempraktikkan apa yg mereka belajar untuk masa2 yg mendatang)...
~winning is not everything, it's only a bonus~
~a real achievement reached when you're able to apply the knowledge gained~


4 comments:

MuHaMMaD86 said...

min aku pun jurulatih hoki

tapi aku just mcm assistant ja

tapi dok pk2

boleh ko mu jadi jrulatih???

mcm xlayak ja..hahaha

Ztnim Dhom said...

kuang ajo zaid...ada ke kata ak xlayak...tgk muka la... nk jd jurulatih hoki xprlukan kemahiran, tp prlukan......budak aka player hoki..

mr r zaid mggu depan kt JB, kejohanan hoki daerah kulai...i.allah r bdak2 bolih maen r...

(hadiah personal dr ak utk bdak2 team hoki--kal0 mreka mnang dpt autograf ekslusif dari ak)

MuHaMMaD86 said...

gedik juga muhaimin dlm slow melor dia 2

on da way ke JB,xsinggah pasir puteh dlu ka?

Ztnim Dhom said...

ang ni mat zaid..ak skrg ni duk johor bkn kelate.. mna ada pasir2 dkt cni, pasir wat dekat skali duk desaru nuh..dlm 80km dr kulai..